Se hvordan du koger et smilende æg. Nem opskrift og guide så du lærer kunsten at koge et æg helt perfekt. Og så ægget altid er smilende.
Elsker du smilende æg? Så se med her hvor jeg viser, hvordan man koger et æg perfekt.
Det er ikke kun kogetid på de smilende æg, men alle æggekogtiderne samlet i et nemt overblik, og HUSK at tage tid når du skal koge æg.
Fremgangsmåden er jo meget nem når du koger æggene.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på smilende æg
Smilende æg
Ingredienser
- 4 æg
- vand
Fremgangsmåde
- Sæt en gryde med vand over, og når det koger, kommer du æggene i.
- Blødkogt æg: Koges i 4 minutter
- Smilende æg: Koges i 8 minutter
- Hårdkogt æg: Koges i 10 minutter
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Kogetider for æg
Blødkogt æg: 4 minutter
Smilende æg: 8 minutter
Hårdkogt æg: 10 minutter
Koge æg uden revner
Opbevar altid æg med den spidse side nedad, så holder de længst.
Hvordan ved man æg er friske? Jo, put det i en skål med vand, og hvis det synker ned er det friskt, hvis det flyder op, ja så er det for gammelt.
Årsagen er, at for gamle æg indeholder mere luft, og sådanne æg skal du smide ud.
Hvis du tager æggene ud af køleskabet en halv time inden de skal koges, mindsker du risikoen for revnede æg.
Æg bruger du blandt andet til at lave din egen bearnaise sauce.
Holdbarhed på æg
Her på Madensverden.dk går jeg i øvrigt gerne ind i kampen mod madspild.
Og derfor er det vigtigt at sige, at æg normalt holder sig lidt længere end "mindst holdbar" til siger på pakken.
Og har du mange æg liggende, er det nemt at anvende dem i en æggekage eller en omelet.
Æg i køleskabet eller hvad?
Og hvor skal man så opbevare sine æg? Det bestemmer du selvfølgelig selv.
De fleste putter dem i køleskabet, men du kan sagtens også lade dem stå fremme eller i et køkkenskab.
Vær dog opmærksom på, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at du sætter æggene på køl.
I blandt andet Tyskland står æggene i butikkerne meget ofte ikke i et køleskab, men ude i butikken.
Men holdbarheden forkortes hvis ikke æggene stilles på køl.
Vask ikke æg
Det er en dårlig idé at vaske æggene, også selvom du opdager møg eller andet skidt på et æg.
Ved at vaske æggene risikerer du nemlig, at forskellige bakterier kan trænge ind gennem skallen.
Det kan i værste fald gøre dig syg.
Vil du koge æg uden snavs, kan du forsigtigt tørskrubbe ægget, og altså uden at bruge vand.
Husk i øvrigt at vaske hænderne efter at du har håndteret æg.
Koge æg i ovn
Du kan også lave ovnbagte æg, og de smager faktisk godt.
Her lægges æggene ind i en forvarmet ovn ved 70 grader, hvorefter de skal have en time i ovnen.
Efter tilberedningen i ovnen lægges æggene i koldt vand et minut, hvorefter de nemt kan pilles.
Opbevaring af æg?
Omkring netop opbevaring har en af brugerne her på Madens Verden, Niels Henrik Sigsgaard fra København, et par bemærkninger. Og det er da værd at tage med i denne sammenhæng. Han skriver:
For et par år siden hørte jeg DR’s radiokok, Kjeld Koplev på P1, som i lighed med mig undrede sig over, at vi i Danmark skal opbevare æg på køl, når vi har oplevet, at man under varmere himmelstrøg kan se æg stå frit fremme stakket på i en dynge på et fad eller i en skål.
Var de danske regler bare udtryk for danske sundhedsmyndigheders overkontrol og ubegrundede frygt for smittefare?
Efter længere research fandt Koplev ud af, at årsagen til forsigtigheden skyldes den måde, vi i Danmark har valgt at behandle æg på.
For tilsyneladende er vi dét eneste eller ét af de eneste lande i verden, der har valgt at sende æggene gennem en større renselsesproces for at fjerne eventuelle rester af hønsefækalier på skallerne; æggene bliver vasket og let slebet.
Processen betyder imidlertid, at æggene mister det yderste (naturlige) beskyttende lag, der andre steder gør dem i stand til at modstå påvirkning fra f.eks. varme.
Så myndighedernes krav til rensning af skallerne, er faktisk medvirkende til, at æggenes holdbarhed dels nedsættes, fordi deres naturlige ”immunforsvar” forringes, og dels betyder hele processen, at vores æg får en meget langsommere vej fra producent til salgsled og i sidste instans forbrugernes køkkener.
På den anden side oplever vi flere andre steder fødevaremyndighedernes overformynderiske indstilling, når det gælder mørning af kød og salg af f.eks. franske oste, der indeholder specielle bakteriekulturer. Tilsyneladende en dansk egenart, skriver Niels Henrik Sigsgaard. Tak for indsparket.
Har du andre tips om at koge æg? Så del dem med os her i debatten. På forhånd tak.
Typiske spørgsmål og kogning af æg
For at få et smilende æg skal man koge det i cirka otte minutter.
Du kan nemt koge æg i ovnen. Det sker ved 70 grader, og æggene skal have en time i ovnen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Nu har det lige været en periode med eksperimenter for mig, med forskellige varme kilder, metoder, og andet idioti, og der er en løsning der virker på ALT!!!
Om du er på gamle solide kogeplader, gas, keramisk, induktion, denne metode, giver Æg som er lette at pille, uanset 🙂
Den klassiske metode med at Æg skal være helt under vand, er en misforståelse, fordi selv når de ikke er, så "damper" de 🙂 Induktion har en tendens til at skabe problemer for nogle, da det jo kommer så hurtigt op i varme, og er så meget anderledes fra andre varmekilder, så Æg er ligesom det værste protein at arbejde med på Induktion... MEN!!! Simpel løsning, som virker på alle varme kilder, er at started i koldt vand (Ironisk nok, koger koldt vand hurtigere end varmt vand) 😛 Det sørger også for, at der ikke er nogle af Æggene der ikke har fået samme kogetid, jeg HADER det mantra om at dumpe Æg ned i kogende vand!!!
Start i koldt vand, ikke noget med det nonsens med Eddike som bare opløser noget af det Kalcium som en Æggeskal nu engang består af, og brugen af Salt, er også håbløs idiotisk, da det absolut INGEN effekt har, det er bare myter folk stadigvæk holder fast i :*( Koldt vand, Æg i, bring det i kog, UDEN LÅG!!! Når det så virkelig koger, så skru ned til en simrende temperatur, det er passende med 140 - 160°, eller hvis dit Induktion kører på "skridt" så gå fra 10 til 5 🙂 Og så lad det kører der i 2 minutter, og SÅ smækker du låg på, og sætter timeren til 10 minutter... Derefter, ikke noget med at skabe ekstra opvask ved at have en separat skål med Isvand osv, meningsløst, bare lige tøm det varme vand, og fyld gryden igen med almindelig koldt vand fra vandhanen 🙂 Så skal Æggene bare lige stå 5 - 30 minutter, afhængigt af hvor travlt du har, MEN, pas på med at lade dem stå 45 - 60 minutter, da det kan have den modsatte effekt, men ellers. får du de nemmeste Æg at pille, bare lige let-banke dem på bordet, hele vejen rundt, eller rul dem, og så falder skalden nærmest af af sig selv 🙂
Der er logik for hvorfor det virker, og det at give Æg et chok fra kold tilstand til øjeblikkelig varme, kan få Æggene til at sprænge, så det er en dum idé at starte i kogende vand!!! Og myten om at det er Isvand der trækker "Hinden" sammen så Æggene bliver lettere at pille, er også bare noget vrøvl!!! At varme Æg op langsomt ved at starte i koldt vand, løsner hinden, og derved ikke skaber problemer når de skal pilles 🙂 Og det er lige meget om det er friske Æg eller gamle Æg 🙂 Så hvis du kan lide Hårdkogte Æg, så er det da bare om at komme i gang 🙂
Ole
Start i koldt vand, så slipper man også for at Æggene sprækker hvis de får for stort et chok fra at komme lige fra køleskabet!
Dampning er smartere, da man kun skal bruge 1 cm vand, så man sparer både vand og strøm, og derved jo så også penge 🙂
En anden lige ting vedrørende opbevaring, opbevar dem altid på hovedet, så kan holdbarheden fra de anbefalede 4 uger nogle gange holde helt op til 4 måneder, bare lige et lille tip 🙂
Sofie
En god huskeliste til kogning af æg.
Jørgen Winther
Nedsæt risikoen for sprængt skal under kogningen således:
Læg de kolde æg ned i det kolde vand og lad æggene også få opvarmningstiden med og forlæng tiden i vandet med 1-2 min, afhængigt af, hvor hurtigt, du kan varme vandet op til kogepunktet.
Martin
Er der forskel på small, medium og large æg i koge tiden?
Sigurjon Jonsson
Husk at skrive ÆG med stort ellers risikerer i bøde på 40.000 da folk er åbenbart fatsvage i øjne fødevarestyrelsen
Bo Hubert
Så er der lige størrelsen på ægget de vejer fra 45 gram til det jeg koger nu 105 gram. Tiderne er jo ikke ens, eller hvad.
Bo
Inger Feldthaus
Kogetiden for æg afhænger af størrelsen - især når de skal være blødkogte. Jeg koger små æg 4, M/L 5½ min og xl-æg 6-7 minutter - og stopper derefter kogningen ved at lade dem stå et øjeblik i koldt vand - så er de perfekt blødkogte - hver gang.
Kim Rasmussen
Hej
Jeg læste engang om nogle langturssejlere, der kort dyppede æggene i kogende vand, det skulle fosegle skallen, så de kunne holde sig meget længe.
Madensverden.dk
Hej Kim
Tak for bidraget, og det er da en spændende måde at gøre det på.
Det er ikke noget jeg selv har hørt om eller prøvet, men det kan sagtens være rigtigt.
Og det giver i hvert fald god mening, når man skal opbevare æggene til søs.
De bedste hilsner
Holger