Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Sesam - fakta og viden samt ideer til at bruge frøene

Sesam - fakta og viden samt ideer til at bruge frøene

Billede med sesam frø.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Sesam bliver brugt verden over. I Tyrkiet dækker frøene de klassiske runde simit-brød, i Grækenland er de en vigtig ingrediens i kagerne Pastellaki, i Mellemøsten moses de til tahin, og herhjemme er en god burgerbolle ikke det samme uden et drys sesam.

Ingen andre frø er så alsidige og populære som de små frø fra planten Sesamum indicum.

Den to meter høje plante bliver især dyrket i Asien og Afrika, men dens frø er forlængst integreret i køkkener verden over.

Blomsterne varierer i farver fra røde til hvide, og det er frugterne, vi høster sesam fra. De sidder nemlig som flade frø i blomsterkapslen. Når kapslen er moden, åbner den sig, og sesamfrøene drysser ud af den, derfor høstes de før modning.

Sesam smager ikke meget i sig selv, men når de ristes et par minutter på en tør pande, breder smagen sig og bliver nøddeagtig.

Næringsindhold

Sesam er meget kalkrige. 100 gram hele sesamfrø svarer til tre glas mælk, men de skal helst ristes for at få frigivet kalken. Udover kalk indeholder sesamfrø andre gavnlige vitaminer og mineraler, for eksempel har de et højt indhold af B-vitaminer og folat.

Frøene er meget protein- og fedtholdige - halvdelen af et sesamfrø består faktisk af fedt.

Flere studier har vist, at sesamfrø kan være medvirkende til at sænke blodtrykket og kolesteroltallet, og så indeholder de sesamin, der er gavnlig for leveren. Køb dem helst hele, ikke afskallede, så får du et større sundhedsmæssigt udbytte af frøene.

Energifordeling for 100 gram hele sesamfrø ifølge Fooddata.dk:

Energi: 605 kalorier.
Proteiner: 19,6 gram.
Fedt: 53,8 gram.
Kulhydrater: 4 gram.

Sesamolie

Pressede, ristede sesamfrø giver den lækreste olie, man kan forestille sig. Olien smager i retning af nødder, og er fremragende i marinader og dressinger eller blot til at vende dampede grøntsager, blandt andet broccoli.

Når du køber sesamolie, skal du holde øje med produktionslandet. Asiatisk og arabisk er bedst, da de bruger ristede sesam, mange andre steder bruges uristede, hvilket ikke giver samme, fyldige smag.

Opbevaring

Sesam skal opbevares i et tætlukket glas, for eksempel et patentglas, eller i en lukket pose.

De skal helst opbevares i et skab, så de ikke får lys, men kan holde endnu længere i fryseren.

Opskrifter

Her er udvalgte opskrifter med sesamfrø:

Burgerboller

Pølsehorn

Gomadressing

Nudler med spidskål og sesam

Sesamlaks

Sojamarineret laks

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter og modtage vort populære nyhedsbrev. Du går ikke glip af funktioner på Madens Verden.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.