Tahin, der også kaldes tahini, er en lækker pasta lavet af sesamfrø. Her kan du læse alt om den, fakta, holdbarhed, anvendelse og næringsindhold med mere.
Ved du mon, hvad tahin er? Hvis ikke, så kan vi godt anbefale et nærmere bekendtskab med denne lidt eksotiske madvare, som langsomt vinder ind i de danske køkkener.
Tahini er nemlig sund og anvendelig i din madlavning.
Hvad er tahin?
Tahin er en pasta lavet af knuste sesamfrø, og den har en skøn nøddeagtig smag.
Den anvendes oftest sammen med kikærter til hummus, som er en slags dip eller dressing fra det mellemøstlige og nordafrikanske køkken.
Tahini kan dog også fint indgå i indiske og asiatiske retter.
Kan jeg selv lave tahini?
Du kan sagtens købe den færdige tahin i de fleste større supermarkeder, men den er også supernem selv at lave.
Rist sesamfrø på en tør pande og når det begynder at tage farve og er kølet af, blendes med en god olivenolie og lidt salt.
Sådan anvender du tahin
Brug den som du ville bruge en hvilket som helst anden dressing.
På salater, til dit pitabrød, som dip til grøntsagsstave eller som tilbehør til kød. Eller brug den som smørepålæg.
Du kan fint blande tahini med lidt krydderurter, hvidløg og græsk yoghurt for at få en variation i smagen og konsistens.
Se opskrifter med tahin her:
Hjemmelavet blomkålshummus med tahini
Hvor sundt er tahini?
Medmindre du er allergisk overfor sesamfrø, så er der en masse fordele ved f.eks. at udskifte dit smør med tahin.
Tahini har gavnlige påvirkninger af din krop – f.eks:
- Indeholder tahini kostfibre, som holder gang i dine tarme
- Tahini har meget mindre mættet fedt end smør – faktisk har smør seks gange mere mættet fedt. Dette er godt for dit kolesteroltal.
- Tahin indeholder 111 gange mere protein end smør, hvilket gavner din muskelopbygning
- Tahin indeholder 2,5 gange mere E-vitamin end smør, hvilket er en vigtig antioxidant.
Holdbarhed
Opbevares lidt køligere end stuetemperatur. I køleskabet vil olien stivne, men det smelter hurtigt.
Tahin kan godt skille, så olien lægger sig ovenpå pastaen.
Det har ingen betydning, hvis du blot rører det sammen igen før brug.
Holdbarhed op til et år – afhænger af oliens kvalitet, fremstilling og om der er kommet ilt til ved åbning.
Så duft til den og smag på den. Skal dufte lidt nøddeagtigt og under ingen omstændigheder harsk.
Næringsindhold
Tahini en er god proteinkilde og har et højt fiberindhold, og kan også indtages af veganere og vegetarer.
Næringsindhold pr. 100 gram:
Kalorier: 594
Fedt: 54 gram
Kulhydrat. 21 gram
Kostfibre. 9 gram
Protein: 17 gram
Fakta om tahin
Er første gang nævnt i en arabisk kogebog fra det 13. Århundrede, og det kaldes også tahini.
Mørk tahin laves på skallede sesamfrø, og den lyse er lavet på afskallede sesamfrø.
Fås også i økologiske udgaver og både med og uden salt.
Michala
Jeg elsker tahin brugt i stedet for leverpostej, med syltet rødbede ovenpå eller frisk agurk. Hvis man spiser det på ristet rugbrød er det nærmest en dessertmad🤎