Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Sej - fakta og opskrifter med mørksej og lyssej

Sej - fakta og opskrifter med mørksej og lyssej

Billede med sej fisk.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Sej er fællesnavnet for mørksej og lyssej, selvom de er forskellige fisk. Læs om de to fisk inklusiv forskelle i smag og ydre og find gode opskrifter.

Sej er en fremragende spisefisk, som minder en del om torsken. Men der findes både lyssej og mørksej. Så hvad er forskellen egentlig? Og er det overhovedet den samme fiskeart?

Sagen er, at mørksej er den, vi kalder for sej. Begge er en del af torskefamilien, og de minder en del om hinanden i udseende.

Smag og konsistens på de to fisk er dog også forskellige, så det er ikke en god ide at købe lyssej, hvis en opskrift anbefaler sej. Her vil det altid betyde mørksej.

Her får du fakta om de to typer fisk.

Indhold
  • Sej er fællesnavnet for mørksej og lyssej, selvom de er forskellige fisk. Læs om de to fisk inklusiv forskelle i smag og ydre og find gode opskrifter.
  • Mørksejens kød minder om torskens
  • Den lyse sej også kaldet en lubbe
  • Sæson
  • Opskrifter med sej
  • Kommentarer

Mørksejens kød minder om torskens

Det latinske navn for denne fisk er Pollachius virens, og for at fuldende forvirringen kaldes denne sej også en gråsej. Det skyldes den mørkegrå til sorte ryg.

Det er en såkaldt vandrefisk, som lever i stimer, og svømmer tæt på havoverfladen. Den lever blandt andet det østlige Atlanterhav, og vi har den også i vores farvand.

Her i Danmark fanger vi 5.000 tons (mørk)sej om året. Disse fisk kan blive op til 1,6 meter lange.

Kødet er lidt mørkere end torskens, og det er mere blødt i konsistensen, da fisken ikke har lameller som torsken.

Smagen er umami, og så er kødet virkelig fedtfattigt i forhold til for eksempel laks og makrel. Når du laver mad med sej, kan du sagtens give den gas med krydderier, salt og ost, da dens smag er temmelig kraftig.

Ønsker du en mindre fremtrædende umami-smag, skal du både bruge salt og sukker til marinering eller under dampning.

Her er opskrifter, hvor der er brugt mørksej:

Bagt mørksej med mos

Rosenkålsuppe med mørksej

Mørksej i ovn - hurtig aftensmad

Den lyse sej også kaldet en lubbe

Lyssejen hedder lubbe og på latinsk: Pollachius pollachius. Ligesom med mærksejen er det en vandrefisk, der lever i stimer.

Den har ikke den mørke ryg som sin fætter, men er mere grønlig-brun. Og så har den et fint underbid som mørksejen.

Kødet er lyst og fast i konsistensen men finere end mørksejens. Også smagen er mere mild end den almindelige sej.

Lyssej er rigtig god i fiskefrikadeller, hvor den mørke sej har en grålig farve, som ikke egner sig til delikate fiskefrikadeller.

Her er Madens Verdens guide til, hvordan du tilbereder lyssej på forskellige måder:

Lyssej i ovn, på pande og grill

Sæson

Begge fisk har sæson hele året. Sejens kød er bedst fra juni til og med december.

Lyssejens kød smager allerbedst i de kolde måneder, fra begyndelsen af oktober til begyndelsen af januar.

Ingen af fiskene er kalorierige, lyssejen har dobbelt så meget fedt som mørksejen. Men det er stadig ingenting.

En mørksejs fedtindhold per 100 gram er 0,3 gram fedt, lyssejen - eller lubben - har et fetdinhold på 0,6 gram per 100 gram kød.

Begge indeholder A-vitaminer, men kun mørksejen indeholder D-vitamin.

Opskrifter med sej

Lyssej med kartofler
Sådan laver du lyssej med kartofler og porrer. Du får en nem opskrift på fiskefad med lyssej og masser af grøntsager. Sundt og godt.
Se opskriften her
lyssej med kartofler
Lyssej i fad
Her er min opskrift på lyssej i fad med spidskål, gulerødder og spinat. En sund og velsmagende fiskeret til hele familien. Nem at lave.
Se opskriften her
lyssej i fad
Paneret lyssej
Her er min opskrift på paneret lyssej, der er god måde at lave paneret fisk på. Lyssej er en lækker spisefisk, der er nem og hurtig at stege.
Se opskriften her
paneret lyssej
Lyssej stegt på pande
Her kan du se hvordan du tilbereder lyssej på pande, i ovn eller grillen. Lyssej kaldes også for lubbe eller blåsej, og er en fin spisefisk.
Se opskriften her
billede med lyssej lubbe og blåsej
Mørksej i ovn - hurtig aftensmad
Mørksej er en fremragende spisefisk, der er hurtig at tilberede i ovnen. Her er opskriften på ovnbagt fisk, som kun skal bage 10 minutter.
Se opskriften her
ovnbagt mørksej
Bagt mørksej med mos - nem opskrift
Bagt mørksej smager super godt, og i denne opskrift tilberedes den lækre mørksej i ovn med bagt mos og sennepssovs. Sund aftensmad med fisk.
Se opskriften her
bagt mørksej
Rosenkålssuppe med mørksej - nem opskrift
Se, hvordan du laver en delikat rosenkålssuppe. Suppe med rosenkål anrettes med ovnbagt mørksej, sprødstegte bacontern og lidt grønt.
Se opskriften her
billede til rosenkålssuppe med mørksej
Ovnbagt mørksej med karrysovs
Her er en god opskrift på ovnbagt mørksej, der er en glimrende spisefisk. Mørksejen ovnbages sammen med en delikat karrysovs.
Se opskriften her
Ovnbagt mørksovnbagt mørksej med karrysovsej er en virkelig dejlig fiskeret, der laves med en skøn karrysovs. Mørksejen anrettes med friskhakket purløg. Foto: Guffeliguf.dk.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.