• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Sej - fakta og opskrifter med mørksej og lyssej

Sej - fakta og opskrifter med mørksej og lyssej

Billede med sej fisk.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Sej er en fremragende spisefisk, som minder en del om torsken. Men der findes både lyssej og mørksej. Så hvad er forskellen egentlig? Og er det overhovedet den samme fiskeart?

Sagen er, at mørksej er den, vi kalder for sej. Begge er en del af torskefamilien, og de minder en del om hinanden i udseende.

Smag og konsistens på de to fisk er dog også forskellige, så det er ikke en god ide at købe lyssej, hvis en opskrift anbefaler sej. Her vil det altid betyde mørksej.

Her får du fakta om de to typer fisk.

Mørksejens kød minder om torskens

Det latinske navn for denne fisk er Pollachius virens, og for at fuldende forvirringen kaldes denne sej også en gråsej. Det skyldes den mørkegrå til sorte ryg.

Det er en såkaldt vandrefisk, som lever i stimer, og svømmer tæt på havoverfladen. Den lever blandt andet det østlige Atlanterhav, og vi har den også i vores farvand.

Her i Danmark fanger vi 5.000 tons (mørk)sej om året. Disse fisk kan blive op til 1,6 meter lange.

Kødet er lidt mørkere end torskens, og det er mere blødt i konsistensen, da fisken ikke har lameller som torsken.

Smagen er umami, og så er kødet virkelig fedtfattigt i forhold til for eksempel laks og makrel. Når du laver mad med sej, kan du sagtens give den gas med krydderier, salt og ost, da dens smag er temmelig kraftig.

Ønsker du en mindre fremtrædende umami-smag, skal du både bruge salt og sukker til marinering eller under dampning.

Her er opskrifter, hvor der er brugt mørksej:

Bagt mørksej med mos

Rosenkålsuppe med mørksej

Den lyse sej også kaldet en lubbe

Lyssejen hedder lubbe og på latinsk: Pollachius pollachius. Ligesom med mærksejen er det en vandrefisk, der lever i stimer.

Den har ikke den mørke ryg som sin fætter, men er mere grønlig-brun. Og så har den et fint underbid som mørksejen.

Kødet er lyst og fast i konsistensen men finere end mørksejens. Også smagen er mere mild end den almindelige sej.

Lyssej er rigtig god i fiskefrikadeller, hvor den mørke sej har en grålig farve, som ikke egner sig til delikate fiskefrikadeller.

Her er Madens Verdens guide til, hvordan du tilbereder lyssej på forskellige måder:

Lyssej i ovn, på pande og grill

Sæson

Begge fisk har sæson hele året. Sejens kød er bedst fra juni til og med december.

Lyssejens kød smager allerbedst i de kolde måneder, fra begyndelsen af oktober til begyndelsen af januar.

Ingen af fiskene er kalorierige, lyssejen har dobbelt så meget fedt som mørksejen. Men det er stadig ingenting.

En mørksejs fedtindhold per 100 gram er 0,3 gram fedt, lyssejen - eller lubben - har et fetdinhold på 0,6 gram per 100 gram kød.

Begge indeholder A-vitaminer, men kun mørksejen indeholder D-vitamin.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Billede af Hugo Spritz

Hugo Spritz - skøn sommerdrink med hyldeblomst og prosecco

Forsiden lige nu

billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften
Billede af Vining bøfgryde.
Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté→ Se opskriften
spinatkarbonader med stuvede grøntsager og nye kartofler
Spinatkarbonader med stuvede grøntsager→ Se opskriften
jordbær flødeis
Jordbær flødeis - opskrift på gammeldags og cremet is→ Se opskriften
billederesultat for røget laks med kvark
Røget laks med kvark og æble på rugbrødschips→ Se opskriften
Billede med bagepulver.
Fakta om bagepulver og hvad det kan bruges til→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her