Hvide asparges opfattes desværre af mange som besværlige, fordi de skal skrælles - og hvordan gør man det?
Her i denne artikel får du hjælp til hvordan du klarer de lækre asparges.
Inklusiv en video, hvor du kan se hvordan man skræller de hvide asparges.
Oversigt

Hvide asparges
Ingredienser
Fremgangsmåde
- De skrællede, hvide asparges kommer du op i en gryde med letsaltet og småkogende vand, og her skal de blot koges i tre minutter. Ikke længere for så bliver de udkogte! Du kan klikke her og sætte det smarte minutur med den præcise kogetid.
- Straks når de tre minutter er gået, kommer du en halv liter koldt vand i gryden, tager den af blusset, og lader de hvide asparges stå og trække i et minuts tid.
Næringsindhold
Video
Få tilsendt opskriften på mail
Servering
Tag dem så op af vandet, og servér dem straks til eksempelvis dampet torsk med sauce hollandaise. Eller naturligvis med en lækker og hjemmelavet Sauce Mousseline.
Fakta om hvide asparges
De er en af de mest elskede sommergrøntsager, når de hen i maj er klar på markerne. De dyrkes under jorden, modsat de grønne asparges, der vokser over jorden. Men begge typer asparges er særdeles delikate.
Hvide asparges indholder både B- og C-vitaminer, og de holder sig fint i et par uger i køleskabet. Og så kan de i øvrigt spises rå, dampede eller eventuelt i tarteletter som stuvede asparges.
Flere inspirerende opskrifter:
Stuvede hvide asparges
Hvide asparges med brunet smør
Frikassé opskrift
Tarteletter med høns i asparges
Aspargessuppe
Hvide asparges med rejer og mousseline
FAQ
Det er faktisk meget nemt. Tag en almindelig kartoffelskræller, og skræl de hvide asparges fra hovedet og ned mod roden. Du skal ikke skrælle hovedet - men start lige under det. Og skræl så hele vejen ned. Husk at gøre det hele vejen rundt, og der skal lidt mere af end man lige tror, så du undgår trælse trevler i munden under spisningen.
Ja. Når du er færdig med at skrælle de fine asparges, knækker du forsigtigt det nederste af bunden af. Her kan du eventuelt koge lidt vand op sammen med de afknækkede bunde, tilsætte en lille smule salt, og koge en hurtig aspargesfond, som er god som bund til en hvid sovs med mælk eller fløde.
Det er nødvendigt at skrælle de hvide asparges, fordi de har en skræl, der er både trådet og genstridig. Den hverken kan eller skal du spise. Så skræl aspargesene grundigt inden til tilberedning. Dette gælder ikke de grønne asparges, hvor du kan spise det hele.
Du kan sagtens fryse hvide asparges, men så er det en god ide at skrælle dem først. De kan holde sig i 3-6 måneder på frost, men de mister lidt af smagen under nedfrysningen. Så det bedste er at nyde dem friske, men det er altså ikke umuligt at fryse dem.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Eva
Opskrift
Franz Zitz
Hvide aspargrs
Helen Bøgenæs
Følger med stor fornøjelse dine opskrifter og nyhedsbrev.
Vesna Svilar Dinić Holmsø
Tak for alle dine opskrifter ! Du er bare sp god👏🫶
Steen Rasmussen
Fik en god asparges forret hvide kogte asparges med lidt hollandaise sauce og toppet med ristet rugbrødscrumble ristet i smør dejligt kuvertbrød.
Vibeke
Ja I må godt trække på smilendet, men jeg kommer både lidt sukker og et skvæt eddike i vandet - lært i Tyskland, hvor man spiser tonsvis hvide asparges.
Lis
Jeg damper mine hvide asparges i en aspargesgryde. I det kogende let saltede vand kommer jeg lidt sukker.
Kogetid er ca. 5-8 min alt efter hvor størrelsen af de hvide asparges.
Evy
Hvorfor tilsætter du sukker