• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Dessert

Risengrød - nem opskrift til gryde, ovn og seng

billede med risengrød
Risengrød med kanel og sukker er en klassiker, der er elsket af både børn og voksne. Her med en opskrift, der sikrer, at risengrøden aldrig brænder på. Foto: iStock.com.

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  22. december 2019

Del gerne:
83
SHARES
FacebookMessenger83PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Risengrød i gryde, ovn og seng
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tips
  8. Lidt om grødris
  9. Risengrød under dyne i seng
  10. Risengrød i ovn
  11. Risengrød i Thermomix
  12. Gode råd fra brugerne
4.7 fra 42 stemmer
Gå til opskrift

Jeg elsker risengrød, og med denne opskrift får du den perfekte og cremede risengrød, der altid er en succes.

Du kan blandt andet se, hvordan du nemt laver grøden under dynen i din seng eller i ovnen, men der er også andre gode tips og tricks.

Opskriften er til fire personer som en lækker dessert, og er lavet af en liter sødmælk. Se også fremgangsmåde i min video. Rester kan anvendes til klatkager.

Se også disse opskrifter:

  • Risalamande
  • Højer riskage
  • Risengrødsvafler

Opskrift

billede med risengrød

Risengrød i gryde, ovn og seng

Nem og lækker opskrift på risengrød. Se fremgangsmåden og få tips og tricks til en vellykket og cremet grød til jul og resten af året.
Bedømmelse
4.7 fra 42 stemmer
RetDessert
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 35 minutter minutter
Samlet tid: 45 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2,5 dl vand
  • 200 g grødris - her Pama Grødris
  • 1 l sødmælk
  • 0,5 tsk salt

Fremgangsmåde

  • Tag en tykbundet gryde, hæld koldt vand i og bring det i kog.
  • Tilsæt risengrynene og rør rundt. Når vandet med risene koger igen, skru ned til jævn varme, 5 på en skala fra 1-9.
  • Lad grynene koge i vandet i fem minutter, indtil grødrisene har suget al vandet. Det er vigtigt, at du rører rundt i gryden hele tiden, så du undgår, at risengrøden brænder på!!!
  • Tilsæt sødmælken og bring grøden i kog under omrøring.
  • Når grøden koger, skal du skrue ned på svag varme, 3 på en skala fra 1-9. Måske endda helt ned på 2.
  • Lad din risengrød koge i 30-35 minutter. Det er vigtigt, at du rører i grøden jævnligt, så den ikke brænder på, men den lave varme gør, at grøden ikke hele tiden er i fare for at blive brændt i bunden.
  • Kogetiden afhænger af varmen, så måske skal have lidt længere, men det er værd at vente på, for med denne fremgangsmåde brænder din risengrød aldrig på. Smag den færdige risengrød til med salt.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
334
% Daglig værdi*
Fedt
 
9
g
14
%
Mættet fedt
 
5
g
31
%
Flerumættet fedt
 
0.3
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
31
mg
10
%
Natrium
 
150
mg
7
%
Kalium
 
425
mg
12
%
Kulhydrater
 
52
g
17
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
12
g
13
%
Protein
 
12
g
24
%
Vitamin A
 
418
IU
8
%
Calcium
 
321
mg
32
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Nu er grøden klar til servering. Server risengrøden med kanelsukker og smørklat.

Risengrøden er en gammel ret, der indtil midt i 1800-tallet blev betragtet som en eksklusiv spise. Siden blev den mere almindelig og i dag er den den eneste juletradition, som stammer fra den almindelige befolkning.

Retter som andesteg, gås og flæskesteg kommer oprindeligt fra 1800-tallets borgerskab.

Men hvordan undgår man, at risengrøden brænder på? Det gør du ved for det første at bruge en god, tykbundet gryde til at koge din risengrød i. Herefter er det vigtigt at starte med at koge risene i vand - før du tilsætter sødmælken og skruer ned for varmen.

Lidt om grødris

Risengrød laves af grødris, som er korte, buttede og polerede ris. De er gode til grød, da de nemt koger ud og dermed bliver netop grødagtige.

De fleste grødris er polerede. Det vil sige, at det yderste lag af riskornet er slebet af.

Det er desværre også her de fleste kostfibre, mineraler og vitaminer sidder, og derfor er risengrød ikke blandt de sundeste retter.

Her har jeg anvendt Pama Grødris, men andre ris kan også anvendes.

Risengrød under dyne i seng

Et godt trick til at lave risengrød er, at du laver grøden færdig under dynen i din seng.

Her er det også en god idé, at anvende en tykbundet gryde, og med et låg, der slutter helt tæt.

For at lave risengrød under dynen skal du blot følge opskriften, og så lade grøden koge op. Kog et par minutter. Tag gryden af kogepladen.

Bred nogle aviser ud i sengen, stil gryden (med låget på) på aviserne, og pak derefter din gryde med risengrød godt ind i dynen. Læg også gerne et tæppe over.

Lad du risengrøden blive under dynen i sengen i en times tid, og her skal der ikke røres undervejs, for grøden passer sig selv.

Pak så gryde med grød ud og stil den tilbage på kogepladen, hvor den lige koges op. Smag evt. til med lidt salt.

OBS: Af hensyn til udvikling af bakterier, skal du ikke lade risengrøden stå under dynen længere end nødvendigt.

Så det dur altså ikke, at stille din risengrød i sengen om morgenen, og blot tage den ud om eftermiddagen, når du kommer hjem fra arbejde.

Risengrød i ovn

Du kan også vælge at lave risengrød i ovn. Her koges risene op i en gryde sammen med vand, hvorefter der tilsættes mælk.

Lad risengrøden koge i ca. 8-10 minutter, læg låg på og stil gryden i ovnen.

Her skal grøden have cirka 35-40 minutter ved 125 grader varmluft.

Er grøden stadig ikke færdig, kan du blot røre rundt og give den lidt længere tid. Smag til med salt.

Risengrød i Thermomix

Risengrød i Thermomix er et sikkert hit til dig, der er den heldige ejer af en Thermomix køkkenmaskine.

Her kan maskinen nemlig lave grøden til dig ved 90 grader, og dermed er du sikker på, at din risengrød aldrig nogensinde brænder på.

Fremgangsmåden er samtidig utrolig nem, da alle ingredienserne kommes i skålen, og 45 minutter senere er din risengrød klar. Du skal intet gøre undervejs.

Opskriften er beregnet som en lille dessert til fire personer.

Ingredienser

190 gram grødris
1 liter sødmælk
Lidt salt

Fremgangsmåde

  1. Find din Thermomix frem, stil skålen i og slå den over på vægten.
  2. Vej 190 gram grødris og hæld en liter sødmælk i. Tilsæt også en smule salt.
  3. Sæt kniven til at køre i modsat retning.
  4. Indstil den på 45 minutter, 90 grader og hastighed 2. Sæt i gang.
  5. Læg låget på, men uden at isætte koppen. Så der skal altså være hul i låget mens du laver risengrød i Thermomix.
  6. 45 minutter senere er den perfekte risengrød klar.

Den færdige risengrød serveres straks - selvfølgelig drysset med kanelsukker.

Skal du lave risengrød til risalamande, undlades salt. Her tilsættes så i stedet kornene fra en stang vanilje.

Gode råd fra brugerne

Som altid er der masser af gode råd fra mine fantastiske følgere på Facebook. Også når det gælder kogning af risengrød.

Og vi tager lige et par stykker af de råd, der er kommet på min Facebook-side (husk at følge Madens Verden på Facebook).

- Jeg koger det altid i en stegepose i en stor gryde med vand så brænder det ikke på. Siden jeg begyndte på det har det været en succes, skriver Tanja.

- Jeg koger bare stille og roligt med sødmælk. Efter 30 år har jeg stadig tilgode at brænde risengrøden på. Bare brug en mælk med høj fedtprocent, så brænder det ikke så nemt på. Samme gælder hvis der bruges mælk til sauce, lyder rådet fra Benjamin.

Linda skriver: Jeg bringer grøden i kog, lægger låg på og sætter gryden i ovnen ved 200 grader. Efter en lille time tager jeg gryden ud, rører godt igennem og vupti grød uden problemer.

- Jeg koger det fem minutter, lægger låg på, pakker gryden ind i avispapir og et tæppe, og så bare ind under dynen. Så svies det ikke, skriver Ellen.

Tak for rådene, og kom gerne med flere i kommentarfeltet herunder

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Birgit Withøft

    november 07, 2023 at 10:21 am

    Jeg kommer altid en delt vaniljestang i gryden når mælken koger op.
    Giver en skøn smag til grøden.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 07, 2023 at 10:22 am

      Hej Birgit
      Ja, man kan lige så godt få det hele fra vaniljestangen med 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Birgit Withøft

        november 07, 2023 at 7:53 pm

        👍😋

  2. I. Hansen

    oktober 05, 2022 at 11:16 pm

    Vi har altid lavet risengrød i mikroovn. Først ris i vand, 5 min. Så mælk med lidt salt og en klat smør. 5 min. Så 25 min ved 750 w. Og det brænder ikke på.

    Svar
  3. Pia

    december 08, 2017 at 4:42 pm

    Når grøden koger tager man den af varmen og sætter den i sengen under dynen så er den klar når man skal spise

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required