Her får du min bedste opskrift på øllebrød. Se hvad ølgrøden egentlig er, forskellige varianter, om der er alkohol i og hvilken slags brød du kan bruge.
Øllebrød er en af de helt klassiske og traditionelle retter, som kan spores mange år tilbage i tiden. Og vi taler altså længe før mormors tid, så rugbrødsgrøden er meget ældre end mormormad.
Retten nydes ofte som en dessert, og spises af både børn og ældre.
Skal du lave øllebrødet til små børn, kan du lave den uden øl - du får opskriften længere nede.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på øllebrød
Øllebrød
Ingredienser
- 300 g rugbrød - svarer til 6-7 skiver
- 350 g vand
- 5 dl hvidtøl
- 25 g sukker
- 2,5 dl fløde
Fremgangsmåde
- Rugbrød skæres i skiver og derefter i mindre stykker. Mængden her svarer til ca. 6-7 gode skiver. Kommes i en skål.
- Tilsæt vand og hvidtøl. En almindelig mørk øl er også fin at bruge i øllebrød.
- Lad nu rugbrødet trække i væsken i mindst en time, og gerne meget længere. Du kan med fordel stille skålen i køleskabet natten over, det bliver øllebrødet kun bedre af.
- Tilberedning: Kom indholdet fra skålen i en gryde og kog det op, Tilsæt sukker.
- Jeg plejer at bruge et piskeris til at piske øllebrødet rundt med, da man så får alle klumper pisket godt ud.
- Lad øllebrødet koge i cirka 20 minutter.
- Smag eventuelt til med mere sukker, hvis du ønsker det mere sødt. Ønsker du grøden mere tynd, kan du tilsætte lidt mere vand. Men jeg synes denne konsistens er passende.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdige øllebrød kan serveres i mindre skåle sammen med en klat flødeskum. Så er det en dejlig dessert.
Du kan også servere rugbrødssuppen med mælk.
Vil du gøre øllebrødssuppen mere festlig, kan du servere med farverige brombær, hindbær, blåbær og lignende. Det er både smukt og smager perfekt til.
Hvad er øllebrød?
Øllebrød stammer oprindeligt formentlig fra munkene i klostrene, hvor man dyppede brød i varmt øl.
Den første egentlige opskrift på rugbrødsgrøden kom for flere hundrede år siden, og grundprincippet i øllebrødet finder vi mindst 800 år tilbage i tiden. Så det er altså en ret med mange år på bagen.
Dengang spiste man brød henover dagen, og man drak mere øl end vand. Og henover aften kunne man så smide dagens rester af brød i en stor gryde sammen med mørkt øl, og således voksede øllebrøds-retten frem.
Senere blev der tilsat sukker, og så smagte det pludselig meget bedre.
Her i denne opskrift kigger vi nærmere på øllebrødet og de forskellige varianter, og du kan læse alt om hvilken slags rugbrød der er bedst, hvilken øl man kan putte plus meget mere.
Navnet på retten stammer selvfølgelig fra en sammentrækning mellem øl og brød. Helt logisk.
Rugbrød til øllebrød
Hvilken slags rugbrød er bedst til øllebrød?
Jo, en af fordelene ved øllebrødsretten er, at man kan anvende stort set alle slags rugbrød.
Derfor er retten en fremragende måde at få spist rester af rugbrød op på, så generelt kan alle slags bruges.
Jeg foretrækker dog selv de mere mørke rugbrød. Nogen vil gerne have brød uden kerner i suppen, mens andre synes det er lækkert med kerner i den. Det er op til dig.
Skal man sigte øllebrødet?
Et af spørgsmålene er også ofte om man skal sigte rugbrød, så den bliver helt jævnt. Og det er altså et temperamentsspørgsmål.
Personligt foretrækker jeg øllebrødssuppen usigtet, hvor man beholder både noget smag og konsistens.
Men andre vil gerne have en rugbrødssuppe uden klumper, og så kan man vælge at sigte øllebrødet.
Brug en almindelig sigte, som du forsigtigt presser øllebrødsmassen igennem. Varm efterfølgende eventuelt retten op igen.
Hvilken slags øl?
Og så er der selvfølgelig spørgsmålet om hvilken slags øl man skal vælge? Her er der flere muligheder.
Umiddelbart synes jeg øllebrød smager bedst, når den er lavet på en god hvidtøl. Hvidtøl har både de mørke nuancer og en del sødme, og passer perfekt til øllebrødet.
Men du kan også bruge en almindelig mørk øl - og eventuelt en god porter, hvis du vil have en god voksenudgave af rugbrødssuppen. Du kan også anvende alkoholfri øl.
Er der alkohol i øllebrød
En god øllebrødssuppe skal koges i cirka 20 minutter, og så kan man jo godt komme i tvivl? Er der alkohol tilbage i øllebrød?
Svaret er, at langt det meste af alkoholen selvfølgelig fordamper.
Men studier viser altså også, at det ikke nødvendigvis er al alkohol, der forsvinder selvom du koger øllebrødssuppen grundigt igennem.
Der kan altså sagtens være en rest alkohol tilbage i øllebrødet, og det skal man være opmærksom på.
Øllebrød til børn
Skal du lave øllebrød til små børn, vil jeg anbefale dig at lave en udgave uden øl. Og jo, den kan vi stadig sagtens kalde en god øllebrødssuppe.
Her skærer du et par skiver sønderjysk rugbrød (der er uden kerner) ud i mindre stykker, hvorefter de kommes i en skål sammen med et par deciliter koldt vand. Lad det stå på køl til næste dag.
Derefter koges øllebrødssuppen i en lille gryde, hvorefter den blendes med en stavblender direkte i gryden. Så har du en lind og blød øllebrød til børn.
Til den varme øllebrødssuppe tilsætte så en teskefuld smør og en smule mælk. Serveres i en lille skål, og der hældes lidt mælk ved. Det er en nem ret, som alle mindre børn elsker.
En anden variant af øllebrød til børn er i øvrigt også, at udskifte mængden af øl med en blandet saft.
Andre varianter
Øllebrødsopskriften er god som den er, men du kan også pifte den op med andre smagsvarianter
Prøv blandt andet at komme en stang kanel eller en kvart appelsin i øllebrødssuppen mens den koger. Husk det skal være en økologisk appelsin.
Kanelstang og appelsin skal selvfølgelig fiskes op før øllebrødet sigtes eller serveres.
Citron eller lidt kakao kan også gøre underværket i øllebrød, så prøv dig endelig lidt frem.
Du kan i øvrigt også lave opskriften helt uden vand, hvor du erstatter mængden af vand med hvidtøl.
Gode tips til øllebrødssuppe
I stedet for sukker kan man røre øllebrødet op med et par pasteuriserede æggeblommer.
Sukker kan i øvrigt udskiftes med samme mængde brun farin, der giver øllebrødssuppen er lidt mere karamelliseret smag.
Jeg har også fået øllebrød med svesker og rosiner, og de passer altså godt til den mørke rugbrødssmag.
I kommentarfeltet skriver Pernille Hulebæk blandt andet, at hun som barn fik mors øllebrød med en æggesnaps og mælk til. Det råd er hermed også givet videre.
Har du andre gode forslag til den perfekte øllebrød? Så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Tom S
Jeg er vokset op med den traditionelle øllebrød og spiser det stadig. Da jeg selv fik børn ville jeg gerne undgå raffineret sukker så jeg legede lidt med alternativer. Det endte op med øllebrød sødet med dadler og figner tilsat en smule gammeldags rørsukkersyltede appelsin- og citronskaller ( findes i Richard Olesens kogebog fra 1941) for at tilføje noter, som giver lidt syrlig kant til den fede fløde. På mine børns opfordring laver jeg det nu til mine børnebørn og det er stadig et hit og for mig en glæde at videreføre en meget gammel tradition, som jo egentlig er fattigmands kost til næste generation, dog i moderne klæder.
Susanne
Jeg savner øllebrød er udflytter så kan ikke købe hvidtøl så vil prøve med mørkt øl. Vi kom altid en citron skal i mens den blev kogt fjernet for servering.
Heidi
Hos os får vi øllebrød med mælk på, ved sidden af, en franskbrød med roquefort ost på. Den søde grød/suppe og smagen fra osten harmonere virkelig hinanden godt