Mørbradgryde - en populær og velsmagende dansk klassiker med svinemørbrad, bacon og champignon. Nem at lave og perfekt til aftensmad.
Mørbradgryde er en god, mættende aftensmad til hele familien – og det er en ret, som alle vil elske. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.
Den klassiske gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave.
Den populære luksus mørbradgryde er også fantastisk når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker.
Kan serveres som aftensmad med ris eller kartoffelmos, og opskriften er til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på mørbradgryde
Bedste luksus mørbradgryde
Ingredienser
- 200 g bacon - i tern
- 1 svinemørbrad - skåret i grove stykker
- 2 spsk hvedemel
- 250 g champignon - i skiver
- 1 stort løg - hakkes groft
- 3 tsk paprika
- 4 dl piskefløde
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 spsk tomatpasta
- 2 spsk engelsk sauce
- salt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld persille
- 3 pølser - skåret i mindre stykker
Fremgangsmåde
- Kom bacon i tern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
- Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom lidt hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
- Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
- Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
- Tilsæt så hakket løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med piskefløde. For en mere kalorielet version anvendes madlavningsfløde eller mælk. Lad det koge hurtigt op.
- Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
- Lad mørbradgryden simre i cirka 20 minutter under låg.
- Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
- Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
- Lige inden servering vendes pølser (delt i mindre stykker) i sammen med hakket persille, og pølserne varmes igennem i et par minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Serveringsforslag
Tilbehør til mørbradgryde er typisk kogte ris eller en blød kartoffelmos. Begge dele smager fremragende til gryderetten.
Vil du gøre retten lidt sundere, kan du servere fuldkornsris til. Og den fede piskefløde kan som sagt erstattes med en mere mager madlavningsfløde.
Servering
Den lækre luksus mørbradgryde med ris serveres straks – gerne med et godt stykke brød til.
Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes. Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.
Mørbradgryde med kartoffelmos
Er du mere til kartoffelmos? Så serverer du blot en god omgang mos til mørbradgryden.
Kartoffelmos laver du ved koge 1,2 kilo skrællede kartofler, og det skal ske i usaltet vand. Hæld vandet fra og lad de kogte kartofler dampe af.
Mos derefter kartoflerne med 150 gram smør og lidt varm mælk, og smag kartoffelmosen til med salt og friskkværnet peber. Brug mindre smør for en mere kaloriefattig udgave.
Mangler du et grønt indspark til mørbradgryden? Så anbefaler jeg f.eks. vores grønne salat, der går til alt eller en spidskålssalat. Søg dem frem i søgefeltet øverst på siden.
Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden.
Du kan også sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned – så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap.
Typiske spørgsmål om mørbradgryde
Helt klassisk laves en mørbradgryde af svinemørbrad i mindre stykker, bacon, champignon, fløde og paprika. Men gryderetten kan varieres på et utal af møder.
En hel svinemørbrad vejer typisk mellem 500 og 600 gram før den afpudses. Men de kan godt variere en del i vægt.
Svinemørbraden er en muskel, der findes inde i grisen. Men da den ikke bruges til noget af grisen, er det et meget mørt stykke kød. Derfor skal den også tilberedes nænsomt og ikke koges for længe. Tidligere var mørbraden ikke en eftertragtet udskæring, men i dag er den en af de mere populære.
Til mørbradgryden kan der serveres en let rødvin. Personligt foretrækker jeg en pinot noir, som en rødvin på en drue du kan finde i de fleste supermarkeder.
Tilberedningstiden på en mørbradgryde er typisk 20-30 minutter. Det afhænger blandt andet af hvor stykker mørbraden er skåret ud i, men generelt kræver en mørbrad ikke lang tilberedningstid.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jane
Jeg skal lave mørbradgryde til 50 personer, er det muligt at gange op med denne opskrift, eller er der noget jeg bør tage højde for? Den ser super godt ud, din opskrift 😊
Dagmar Goth
🤗Har lige lavet din mørbradgryde. Hvor er den lækker og nem at lave.
Tak tak
Lørdagshilsen
Dagmar
Flemming Svendsen
Hej Holger …. Hvordan undgår jeg at mel sætter sig fast i bunden, når jeg skal brune kødet ???
Mvh Flemming
Michael
Det kunne være en fordel, at kunne printe din, meget gode trin for trin instruktion ud!
Men vi fik en dejlig mørbrad gryde ud af den og kan kun takke for din vejledning, selv om jeg måtte tilbage tilbage til skærmen flere gange 😉
Mona Nolting
har lige prøvet nudler med kylling og spidskål, en dejlig ret, kan anbefales
HANSEN
Hvad er det som før, at dette er en "luksus" mørbradgryde? Har du også en alternativ version som ikke er luksus eller er luksus bare et fyldeord?
Charlotte
Hej Holger.
Hvad er engelsk sauce, og hvor kan jeg evt. købe det? Og hvilke pølser bruger du til retten?
Mvh Charlotte
Ulla
Hvis retten skal genopvarmes, er det vigtigt at persillen koges med i MINIMUM 5 min.
Dorte Pindstrup
Hvor blev opskriften af med den hvide mørbradgryde med salvie og estragon?
Tina Rindal
Hej Holger, er foto at mørbradgryde beskyttet af ophavsret?
Mvh Tina Rindal
Holger Rørby Madsen
Hej Tina
Ja, det er det, men send mig lige en mail, hvis du har et ønske 🙂
Alt det bedste
Holger
Christian
Prøv mørbradgryden med kartoffelmos 😋
Heidi Højvælde
Mørbradgryde har altid været en af mine favoritter - Dejligt at udvide den i smagen med engelsk sovs og persille - Lækkert 😋
Jeannine
Svært at brune kødet uden at det klistrer på bunden af panden. Blanding af olie og smør er mærkeligt. Jeg har fortrudt at bruge hvedemel omkring kød terningerne... Ellers smager det.
Kari Fabricius
Fantastik ret!!!
Lis
En virkelig lækker mørbradret. Det bliver en af favoritterne.