• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Lasagne bolognese med kødsovs og bechamelsauce

Lasagne bolognese med kødsovs og bechamelsauce

billede med lasagne
Lasagne er en fantastisk pastaret med kødsovs og bechamelsauce imellem lag af pastaplader. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  3. marts 2025 - Udgivet:  25. oktober 2017

Del gerne:
433
SHARES
FacebookMessenger433PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Lasagne
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Pastaplader
  8. Italiensk tradition
  9. På grill?
  10. Værd at vide
  11. Varianter
  12. Tips
  13. Typiske spørgsmål
Gå til opskrift

Lasagne Bolognese er en klassisk italiensk ret med lag af kødsovs, bechamelsauce og pastaplader. Og her får du den bedste opskrift på den.

Den helt klassiske og populære udgave, der jo nærmest er blevet en dansk nationalret til aftensmad - og et stensikkert hit i alle børnefamilier.

Opskriften er til 4 personer, men det er fire store portioner, så der bliver formentlig en rest til dagen derpå, når du laver den.

Bemærk, at i videoen herunder kan du se et andet bud på, hvordan du kan lave en god klassisk bolognese lasagne. Her har jeg blandt andet brugt rødvin i kødsovsen. Du kan i øvrigt også nemt lave en smagfuld vegetar lasagne, hvor du slet ikke savner kødet.

Se også disse opskrifter:

  • Mørbradgryde
  • Gammeldags frikadeller
  • Nem boller i karry
  • Pasta med kødsovs

Opskrift

billede med lasagne

Lasagne

Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Bedømmelse
4.7 fra 133 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 1 time time
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 30 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Katrine Rørby Madsen

Ingredienser

Kødsovs

  • 125 g løg - svarende til et stort løg, finthakket
  • 3 fed hvidløg - finthakket
  • 150 g bladselleri - snittes fint
  • 200 g gulerødder - i små tern
  • 500 g hakket oksekød
  • 2 tsk oregano - tørret, evt. også basilikum
  • 5 dl bouillon - høns eller okse
  • 700 g tomat passata
  • 2 spsk soltørrede tomater
  • salt og friskkværnet peber

Bechamelsauce

  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 6 dl mælk
  • muskatnød - revet
  • citronsaft - friskpresset
  • 1 tsk sukker
  • salt og friskkværnet peber

Desuden

  • 18 pastaplader
  • mozzarella - eller revet ost

Fremgangsmåde

  • Hak løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder fint.
  • Svits grøntsagerne i en gryde med lidt olivenolie ved middel varme, så de ikke tager farve. Tag så grøntsagerne fra.
  • Hæld lidt mere olivenolie i gryde og brun det hakkede oksekød. Gør det gerne ad to omgange. Har du for meget kød i gryden ad gangen, risikerer du nemlig nemt, at det koger mere, end det steger. Og kødet skal svitses rigtig godt af, da det giver masser af smag til lasagnen.
  • Saml nu både grøntsager og det brunede kød i gryden og tilsæt oregano. Tilsæt også bouillon, tomat passata og soltørrede tomater.
  • Lad kødsovsen koge op, læg låg på gryden og lad den simre ved middel varme i en halv time. Rør lidt i kødsovsen nogle gange undervejs. Smag derefter til med salt og friskkværnet peber.
  • Mens kødsovsen småkoger, laver du bechamelsaucen.
  • Smelt smør i en gryde og pisk hvedemel i. Pisk derefter gradvist mælk i indtil den hvide sovs har den rette konsistens. Smag til med salt og friskkværnet peber, revet muskatnød, citronsaft og lidt sukker. Hvis det er nødvendigt, kan du tilsætte lidt mere mælk til din bechamelsauce, så den ikke bliver alt for tyk.
  • Smør et ildfast fad med olie. Du skal bruge et fad på cirka 20 gange 25 centimeter, så det passer med tre pastaplader i bredden. I alt bruges 18 pastaplader
  • Læg nu et tyndt lag kødsovs i bunden af fadet, så lidt bechamelsauce og derefter pastaplader. Fortsæt på samme måde til du har brugt al kødsovs og bechamelsauce og har 6 lag pastaplader. Øverst slutter du af med kødsovs og bechamel/mornay sauce. Her kan du drysse revet mozzarella eller anden ost på toppen, hvis du har lyst.
  • Bag nu lasagnen i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor den skal have 30 minutter. Lad lasagnen køle lidt af inden servering, så den lige når at sætte sig lidt.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
957
% Daglig værdi*
Fedt
 
43
g
66
%
Mættet fedt
 
19
g
119
%
Transfedt
 
2
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
15
g
Kolesterol
 
207
mg
69
%
Natrium
 
828
mg
36
%
Kalium
 
1960
mg
56
%
Kulhydrater
 
100
g
33
%
Kostfibre
 
7
g
29
%
Sukker
 
21
g
23
%
Protein
 
45
g
90
%
Vitamin A
 
10036
IU
201
%
Vitamin C
 
40
mg
48
%
Calcium
 
321
mg
32
%
Jern
 
10
mg
56
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Pastaplader

Du kan både anvende friske pastaplader eller den tørrede udgave. Når du bruger friske pastaplader er tilberedningstiden lidt kortere. Husk dog at der skal mere væske til ved tørrede pastaplader end ved friske, da de suger meget væske til sig for at blive al dente. 

Du behøver ikke at koge de tørrede pastaplader, før du bruger dem. De lægges blot som lag og bliver møre, når lasagnen er i ovnen.

Lasagnen afsluttes med lidt ost, hvis man er til det. Her anvendes typisk parmesan eller mozzarella. Den er dog fin og saftig uden ost.

Italiensk tradition

Lasagne er som sagt en italiensk klassiker, men i dag er det en af de mest udbredte retter i Danmark, hvor den laves i mange forskellige udgaver. Nogen af dem mere tro mod det italienske køkken end andre.

Den mest kendte er nok lasagne bolognese, som opskriften på denne side også laves med. Den blev oprindeligt lavet i byen Bologna i det nordlige Italien.

Men hvad er så forskellen på den originale italienske og den danske udgave?

Typisk indeholder lasagnen i Italien langt mere pasta (altså pastaplader i flere lag) end vi foretrækker at lave den i Danmark. Heroppe putter vi ofte mere fyld i.

Husk også, at den 29. juli hvert år er international lasagnedag. Og prøv også at lave lasagnette, der er en populær fætter til den. Lasagne betyder i øvrigt "kasserolle", og kommer oprindeligt fra det italienske lasagna.

På grill?

Du griller lasagnen ved indirekte varme med omkring 200 grader i grillen.

På grillen skal den også have ca. 30 minutter

Værd at vide

Lasagne stammer fra Italien, særligt Bologna, men myterne fortæller også om Kina.

Nogle mener retten har rødder helt tilbage til det gamle Rom.

Ordet "lasagna" stammer muligvis fra græsk: lasanon = madgryde.

I Danmark er "lasagne med oksekød" et klassisk børnefavorit-måltid.

I England og USA laves lasagne ofte med cottage cheese eller ricotta i stedet for bechamelsauce.

Varianter

  • Vegetarlasagne: med eks. spinat, squash, linser, aubergine, svampe
  • Kyllingelasagne: med fløde og spinat
  • Lakselasagne: med porrer og hvidvinssauce
  • Mexicansk lasagne: med tortilla, bønner og krydret oksekød
  • Low carb: med aubergineskiver eller kålblade i stedet for pastaplader
  • Vegansk lasagne: plantefars, cashewsauce og vegansk ost

Tips

  • Brug friske lasagneplader for en blødere konsistens.
  • Lad den trække 10–15 min efter ovnen – det gør den nemmere at skære.
  • Lav gerne lasagnen dagen før – smagen bliver kun bedre!
  • Tilføj et skvæt rødvin eller balsamico i kødsaucen for ekstra dybde.
  • Server med en frisk salat og evt. hvidløgsbrød .

Typiske spørgsmål

Hvad er lasagne?

En lasagne kan næsten beskrives som en slags lagkage med mad. Her består den af kødsovs, lasagneplader og bechamelsauce. Og ofte med et lag ost øverst. Den kan bygges af mange lag, men undgå for meget fyld mellem pastapladerne.

Hvad er forskellen på lasagne og bolognese?

Lasagnen er en opbygget pastaret med lag af kødsovs og pastaplader, mens en bolognese er en kødsauce fra den italienske by Bologna. Og en lasagne bolognese er netop en lasagne med denne kødsauce.

Hvordan opvarmer man lasagne?

Det nemmeste er at opvarme den i ovnen. Her skal du forvente det tager ca. 30 minutter ved 200 grader, altså det samme som det tog at lave den. Så er du sikker på den er gennemvarm.

Kan man fryse lasagne bolognese?

Det kan du sagtens. Men lad den køle helt af, og så kan du med fordel skære den ud i passende stykker inden du fryser den ned. Gerne i en passende beholder.

Hvad er forskellen på lasagne og lasagnette?

En grundlæggende forskel er pastaen. I lasagnen bygges retten op med pastaplader og kødsauce, men en lasagnette består af mindre stykker pasta, der vendes sammen med kødsovsen og kommes i fadet. Derfor er en lasagnette også nemmere og hurtigere at lave.

Kan man lægge en lasagne sammen dagen før?

Ja, det kan du godt, men det er altså bedst at gøre det på dagen. Og her stilles lasagnen selvfølgelig på køl. Ønsker du at forberede retten, kan du lave kødsovs og bechamelsauce dagen før og stille det på køl. På dagen samles den så blot og bages.

Hvor længe holder den i køleskabet?

Når vi taler hjemmelavet lasagne skal du regne med en holdbarhed i køleskabet på ca. 3-4 dage. Husk at stille rester af hurtigt på køl.

Kan man opvarme lasagnen flere gange?

Det kan du sagtens. Og også tre gange. Husk blot at den skal nå en temperatur hver gang på 75 grader.

Hvor stor er en lasagneplade?

En lasagneplade måler 16,2 gange 26,5 centimeter. Så brug gerne et fad, der passer med dette mål. Altså hvor pladerne kan lægges ved siden af hinanden uden at skulle brækkes over.

Skal man forkoge lasagneplader?

Du kan sagtens forkoge pastaplader i ca. 5 minutter, men jeg gør det aldrig. Ved at bruge de tørrede pastaplader kan du nemlig lave en saftig lasagne med pastaplader, der er tilberedt med lidt bid, det som italienerne kalder al dente.

Hvornår kom lasagne til Danmark?

Lasagnen blev for alvor kendt i Danmark i 1957, hvor det var Knorr, der introducerede den for danskerne. Siden er den blevet dansk folkeeje og nærmest en dansk nationalret.

Om Katrine
Katrine
Katrine Rørby Madsen

Katrine laver hver uge ugens aktuelle madplan på Madens Verden, og hun sørger blandt andet også for, at du får inspiration til din madlavning på de sociale medier.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Clara

    januar 23, 2025 at 8:30 pm

    Virkelig god, klassisk lasagne. Selleri og gulerød er vigtige ingredienser for at opnå den dybe smag, så udelad dem ikke 🙂

    Svar
  2. Tom Høst

    januar 30, 2024 at 7:41 pm

    Superlækkert. Jeg lavede retten med hjemmelavet pasta og gav fadet 20 minutter ved 180 grader varmluft. Det blev helt perfekt.

    Svar
  3. Køkkenet på TPOE.dk

    november 27, 2023 at 1:44 pm

    Denne version laver vi altid til vores elever på Tølløse Privat- og Efterskole. De elsker den!
    Kh køkkenet

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 25, 2024 at 10:14 am

      Hejsa
      Mange tak - det er jeg meget glad for at høre. Og alle de bedste hilsner til jer.
      Holger

      Svar
  4. Jan

    november 15, 2023 at 7:33 pm

    AAAAlt for meget vand

    Svar
  5. Michael

    oktober 25, 2023 at 10:47 am

    Efter gode anvisninger fra min viv der har boet i norditalien bruger vi revet Grana Padano i stedet for mozzarella. Jeg smelter den gerne i bechamelsaucen til sidst. Så bliver den nemt fordelt i retten.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 25, 2023 at 4:18 pm

      Hej Michael
      God pointe - du har en klog kone 🙂
      Tak for det - alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Jan Holm

    oktober 25, 2023 at 10:00 am

    Kan man lave lasagne i en airfryer

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 25, 2023 at 10:28 am

      Hej Jan
      Du kan sagtens lave lasagne i en airfryer. Giv den lidt lavere temperatur og lidt kortere tid. Den bliver aldeles perfekt.
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Katrine

    oktober 20, 2021 at 4:35 pm

    Tilberedningstiden der er skrevet passer ikke.
    I vejledning er der glemt at skrive hvornår basilikum skal i.
    Glæder mig til at smage den om 1,5 time 😊

    Svar
  8. Gurli

    marts 13, 2021 at 9:09 am

    den er god

    Svar
  9. Birgit

    marts 13, 2021 at 9:09 am

    Bechamel og mozzarella mellem lagene og slut af med friskrevet parmesan, ikke rasp😱P.S. Det er bedre med bladene fra bladselleri i stedet for stænglerne...

    Svar
  10. simone hansen

    januar 28, 2021 at 12:23 pm

    Skal der ikke bechamel eller oste sauce i den mexicanske lasagne?
    mvh
    Simone

    Svar
  11. Camilla

    oktober 03, 2020 at 8:35 pm

    Kan jeg undvære rødvinen og hvad skal jeg i så fald erstatte den med?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 04, 2020 at 1:23 pm

      Hej Camilla
      Det kan du sagtens - tilsæt blot lidt mere bouillon eller vand. Du får stadig en lækker lasagne.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  12. Louise Svendsen

    oktober 18, 2018 at 9:15 pm

    Helt enig med Anders. Super god lasagne, som smager lige som den skal. Her i huset er den blevet vores faste favorit lasagne, som vi også servere for gæster. Så den vil vi gerne anbefale til andre.
    MKH Louise

    Svar
  13. anders

    marts 26, 2018 at 11:34 am

    Bedste lasagne fundet på nettet hidtil!

    Svar
    • Madensverden.dk

      marts 26, 2018 at 4:51 pm

      Mange tak, Anders - det er jeg glad for at høre.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required