Langtidsstegt and er perfekt til Mortensaften eller Juleaften. Og anden bliver bedst hvis du lader den stege i lang tid i ovn eller på grillen.
Langtidsstegt and: Det vigtige er, at du køber en and af god kvalitet. En billig and kan blive en tør og kedelig omgang, og det er ikke det værd. En mulighed er blandt andet at køre ud på landet for at finde en god andesælger.
Sørg for at fjer og andre urenheder er fjernet, og skær eventuelt den fede klump ved måsen væk.
Skal du lave sovs (og det skal man altid), kan du klippe vingerne af, og lægge dem i fadet/bradepanden sammen med indmaden, vand, frisk timian, grofthakket løg samt persillerødder eller gulerødder i tern. Det er vigtigt at lave en god bund til sovsen!
Her kan du se hvordan du bedst genopvarmer andesteg.
Husk: Kernetemperaturen i en and skal være på 75 grader!
Se også de populære opskrifter på:
- Stegetid på and og andesteg
- And i stegepose
- Langtidsstegt and i gasgrill
- Sprødt andeskind - sådan gør du
Opskrift på langtidsstegt and
Langtidsstegt and - nem opskrift
Ingredienser
- 1 and - på mindst 3 kilo - gerne mere
- 250 g svesker - uden sten
- 3 æbler - gode og syrlige, skåret i både
- 1 appelsin - i både
- 1 håndfuld timian - frisk
- salt
Fremgangsmåde
- Skyl anden grundigt - både udvendigt og indvendigt. Dup den tør med lidt køkkenrulle, og krydr den godt indvendigt med fint salt og friskkværnet peber. Prop nu anden godt med svesker, æbler og appelsin, og luk enden med en kødnål. Smør anden godt udvendigt med salt, og krydr med friskkværnet peber.
- Find et stort fad frem, og læg anden ned i bunden med brystsiden NEDAD! På den måde sikrer vi et mere saftigt andebryst. Kom også lidt vand ved.
- Nu sætter du anden i en forvarmet ovn. Langtidsstegt and skal i alt stege i seks timer ved 125 grader, men efter de første to timer vender du den om, så brystet vender opad. Du skal ikke langstege and ved varmluft, men ved over- og undervarme.
- Vend anden om efter to timer. Hæld eventuelt fedt fra fadet ud. Kom også indmad, afklippede vinger, persillerod i tern, gulerod i tern, frisk timian og andefond/vand ved. Der skal være rigeligt væske til andesovs.
- Nu skal anden i ovnen igen - og stege videre i fire timer. Stik gerne et stegetermometer i anden - kernetemperaturen skal være 75 grader.
- Tag anden ud - og lad den hvile et kvarter inden udskæring. Det passer med tiden til at lave en god andesovs.
- Sigt skyen ned i en gryde. Spæd op med lidt andefond og lad det koge op. Tilsæt lidt ribsgele og fløde. Smag til med salt, friskkværnet peber og gastrik.
- Jævn din andesovs med Maizena og tilsæt eventuelt lidt madkulør.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Langtidsstegt and serveres straks med kogte eller brune kartofler og den gode andesovs til.
Dertil eventuelt dampede grøntsager eller rødkålssalat.
Tid på to ænder i ovnen?
Er der forskel på stegetiden hvis man har to ænder i ovnen? Nej, det er der generelt ikke. Om du steger en and eller to ænder i din ovn betyder ikke noget for stegetiden.
Afhængig af hvor meget din ovn varmer kan stegetiden måske forlænges en smule, men det er kun 10-15 minutter. Generelt er det samme tid.
Opskriften her beskriver hvordan du laver langtidsstegt and i ovnen. Men du kan selvfølgelig lave langtidsstege den i grillen, og her gælder det så om ikke at få for meget varme i grillen.
Langtidsstegning af andesteg i gasgrill
Hvis det er en gasgrill (eksempelvis en Weber Q3200) skal du grille ved indirekte varme og for laveste blus.
Læg anden med brystsiden ned ad i en alubakke, kom ingredienserne til sovs ved, og grill i cirka tre timer.
Husk at stikke et stegetermometer i stykket mellem andelår og andebryst. Det skal vise 75 grader.
Halvvejs under grillningen vender du anden om, og tjekker om der eventuelt skal mere vand i bakken.
And langtidsstegt i kuglegrill
I kuglegrill (eksempelvis en Weber Performer) er stegetiden for langtids stegt and den samme. Også her griller du selvfølgelig ved indirekte varme.
Sæt kulbakkerne i hver side af grillen, læg en lille sten mellem dem, sæt en alubakke oven på stenen, og vand, indmad grøntsager og timian i den.
Læg risten på, og læg nu din oven på så sky og fedt drypper ned i alubakken.
Man skal ikke lette låget på en grill mere end højst nødvendigt under grillning, men sørg for at der hele tiden er væske i alubakken - ellers får du ingen rigtig andesovs!
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Henrik Graversen
Fantastisk opskrift. Bedste and jeg har lavet.
Betingelsen for succes er selvfølgelig en god kvalitet and. Jeg brugte en fransk fritgående and (Løgimose), købt på frost (optøet over 3 døgn i køleskabet). En billig and til 86 kr er ikke velegnet til langtidsstegning, da den drukner i fedt og har en trist kødstruktur.
En top kvalitetsand afgiver ikke mere fedt end at der lige er nok til at smøre anden og til at runde sovsen ... og den skrumper nærmest ikke.
Jeg tilberedte min and dagen i forvejen og brugte Holgers opskrift på "Den bedste måde at genopvarme andesteg på", så får man med garanti også sprød skind.
Mvh Henrik
Pia
Er midt i stegningen af ænder med langtidstegning på 6 timer. Temperaturen er nået til snart 80 grader og mangler 1,5 time endnu jf opskriften.
Hvad gør jeg nu? Tager ud af ovnen eller giver i alt op til 6 tilmer jf opskriften
Maryanne
Langtidsstegt and
2 ænder i ovnen på samme tid
Er det også 125gr
Og så varmluft er det korrekt
De er begge på 2600
Holger Rørby Madsen
Hej Maryanne
Ja, stegetiden er cirka den samme med to ænder som en and. Måske skal ænderne have et kvarters tid mere, men tiden er altså nogenlunde den samme 🙂
God fornøjelse - og glædelig jul
Holger
Mogens
Ved 125 grader er selv en stor and (3,4 kg) færdig efter 3-4 timer (kernetemperatur 70-80). Så opskriften er misvisende, og ikke til at planlægge efter....
Karen
Har set fin video med langtidsstegt and….du prikker med en tandstik overalt på anden. Det angiver du ikke i din opskrift. Hvad er meningen og hvorfor.? Vh Karen frost
Holger Rørby Madsen
Hej Karen
Det er korrekt. Så slipper fedtet nemmere ud/væk, og du får et sprødere andeskind. Et simpelt trick 🙂
Alt det bedste - og god jul
Holger
Anna Marie Lunderskov
Hej Holger, kan man bruge andre ting end æbler, svesker og appelsiner i anden? MVH Anna Marie
Marian
Skal anden ligge i bunden af bradepaneden både med brystsiden op og ned, altså ligge i væske alle 6 timer? Plejer nemlig at ligge and på en rist i bradepanden...
Madensverden.dk
Hej Marian
Du kan sådan set gøre begge dele. Min erfaring er, at det ikke gør den store forskel.
Det vigtige er, at du efter et par timer lige kasserer det første fedt.
God fornøjelse med anden 🙂
Bedste hilsner
Holger
Anonym
Vi lavede den lørdag aften og det blev rigtig godt. Anden var saftig og god så det skal vi klart prøve igen. Tak for den og vi lavede den i ovn. Man kan iøvrig sagtens lave den i forvejen og så bare varme anden inden man spiser. Så skal den bare skæres ud inden man pakker den væk. Kærlig hilsen Tina fra Rødovre.
Guffeliguf
Hej Tina
Tak for det, og det er nemlig en rigtig god opskrift på langtidsstegt and. Den slår aldrig fejl 🙂
Sovsen bliver i øvrigt også god - ved ikke om du også lavede den?
Bedste hilsner, Holger, Guffeliguf.dk.