Langtidsstegt and i gasgrill giver dig den møreste and, som du kan få. Se opskrift, stegetid og fif til den perfekte andesovs her.
And i gasgrill skal stege omkring fem timer ved ikke alt for høj varme, og tricket er blandt andet at vende anden undervejs.
VIGTIGT: Hvis temperaturen i din grill er højere, bliver tilberedningstiden kortere. Så husk at anvende et stegetermometer, og tag anden af når kernetemperaturen er 75 grader!
Først steger du den med brystet nedad - men efter en times tid vender du anden om, så brystet nu vender opad.
Jeg fortæller dig også her hvordan du laver den perfekte sovs til anden (andesovs). Her skal du bruge vingespidser, hals og indmad, som vi laver en hurtig fond af.
And i gagrill er perfekt til juleaften og mortensaften, og du kan servere anden med den gode andesovs, brunede kartofler og en hjemmelavet rødkålssalat med æbler, appelsin og valnødder.
Lad gerne anden hvile 15 minutter, før du begynder at skære den ud.
Og husk i øvrigt altid at købe en and af god kvalitet. De billige ænder har typisk et meget stort svind, og det er spild af penge.
Anden skal mindst veje tre kilo, og hellere fire.
Hvis du køber en frossen and, skal du huske at tø den op i god tid. I køleskabet kan det tage op til 48 timer.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Ingredienser til and i gasgrill
And
1 and på omkring 3,5 kilo
200 gram svesker uden sten
1 (gerne økologisk) appelsin i både
1 æble i mindre både
Salt og friskkværnet peber
Andesovs
Indmad og vingespidser fra anden
7 deciliter ande- eller hønsefond
1 grofthakket løg
2 gulerødder i mindre tern
2 knuste fed hvidløg
1 teskefuld paprika
2 teskefulde tørret timian - eller en dusk frisk timian
1 spiseskefuld æbleeddike eller anden eddike
1 spiseskefuld tomatpasta
20 sorte peberkorn
1 laurbærblad
2 deciliter piskefløde
3 teskefulde ribsgele
Salt, friskkværnet peber, eventuel lidt gastrik
Stegetid for langtidsstegt and i gasgrill: Cirka 5 timer i alt.
Kernetemperatur i and på grill: Den skal være 75 grader - mål i stykket mellem lår og bryst.
Fremgangsmåde
- Pak anden ud, og tjek at alle fjer og stubbe er fjernet. Husk også at tage posen med indmad ud af anden. Vask anden grundigt under rindende koldt vand, og fjern eventuelt store fedtklumper ved gumpen. Dup anden tør.
- Giv den nu en god omgang fint salt indvendigt, og fyld den med æble i både, stenfri svesker og appelsinbåde. Gem en enkelt af appelsinbådene til saft til skindet. Luk anden - eventuelt med en kødnål.
- Vrid saften fra appelsinbåden ud over andebrystet, og giv ellers ydersiden af anden en god omgang fint salt og lidt friskkværnet peber. Så er vi klar til at lave and i gasgrill.
- Tænd din gasgrill - jeg bruger en Weber Q3200, men alle gasgrill med plads til en and kan selvfølgelig bruges. Tænd begge brændere for fuld kraft, så vi får varmet grillen godt igennem.
- Læg anden op på en stegerist, som du sætter oven i din bakke eller fad til grillen. Kom lidt vand i bundet af bakken/fadet. Nu er det vigtigt du lægger anden med andebrystet ned ad!!!
- Sluk for den inderste brænder, og skrue grillen på lav styrke, så du holder en temperatur på omkring 180 grader. Sæt din bakke midt på grilristen, og luk låget. Nu skal anden stege i en time.
- I mens laver vi fond til vores andesovs. Kom en klat smør i en gryde, og brun hals, vingespidser og øvrig indmad grundigt. Kom så løg, gulerødder, hvidløgsfed, paprika, timian, ande- eller hønsefond, tomatpasta, laurbærblad, peberkorn og æbeeddike ved, og lad det koge op .
- Skru lidt ned for varmen, og lad det småkoge ti minutter. Sæt det til side.
- Åbn låget på gasgrillen efter en time, og tag bakken med ind i køkkenet. Kassér væden i bakken, kom fond med indmad og grønsager i , vend anden om så brystet nu vender op, og sæt stegeristen tilbage i bakken.
- Sæt anden tilbage i grillen - og nu skal den have yderligere cirka fire timer. Hold en temperatur på omkring 150 grader - det svarer normalt til laveste blus i gasgrillen - eller lidt over. Luk låget. Du kan eventuelt sætte en kugle sølvpapir i klemme mellem grill og låg for at holde temperaturen nede på de 150 grader.
- Undervejs skal du lige tjekke, at indholdet i bakken ikke steger tør. Tilfør gerne et glas vand 2-3 gange undervejs, så der stadigvæk er find er til vores andesovs. Når anden er færdig skal du gerne have 5 deciliter andefond til sovsen.
- Nu er anden klar, og hiv den af grillen. Læg den på et skærebræt, og lad den hvile mindst 15 minutter inden udskæring. I den tid laver vi nu andesovs.
- Hæld indholdet fra bakken i en kasserolle gennem en si, fjern det øverste fedtlag på fonden med suppeske og kog fonden op. Tilsæt ribsgele og fløde, og jævn din andesovs med lidt Maizena. Justér farver med sovsekulør.
- Smag så sovsen til med salt, friskkværnet peber, samt lidt gastrik eller æbleeddike. Det er den bedste andesovs, som du nogensinde har smagt.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
And i gasgrill
Hej Guffeliguf 😉
Jeg skal have stegt 2 ænder på 3200 gr. - vil der være noget problem med at gøre det på en gang - tænker jo at de vil fylde reg godt i "ovnen"
Q3200, og jeg har 2 stegholder de fint kan ligge i.