Her kan du læse alt om den sunde kiwi, der kan købes året rundt. Se hvad kiwien indeholder, og hvorfor du skal spise kiwis med skrællen på.
Indhold på siden
- Her kan du læse alt om den sunde kiwi, der kan købes året rundt. Se hvad kiwien indeholder, og hvorfor du skal spise kiwis med skrællen på.
- Fakta om kiwi
- Navnet
- Sæson
- Vitaminer
- Spis skrællen
- Opbevaring og holdbarhed
- Hvad er forskellen på grøn og gul kiwi?
- Kiwibær
- Opskrifter
- Kiwimuffins
- Professorens grønne grød
- Flødebollekage - den bedste opskrift
- Frugttærte
- Lagkage - nem og lækker opskrift
- Tuc kage med marengs
- Gammeldags råcreme - nem opskrift
- Frugtsalat
- FAQ
- Kommentarer
Kiwi er en af de sundeste frugter, og den bliver af mange udråbt som en såkaldt super-food.
Det er i hvert fald et faktum, at kiwien indeholder store mængder C-vitamin, men også andre vigtige næringsstoffer.
Samtidig er det vigtigt at slutte den gamle diskussion om hvorvidt man kan spise skrællen eller ej på kiwis. For det bør man gøre.
Fakta om kiwi
Kiwi dyrkes i dag mange steder på kloden, men den stammer oprindeligt fra Kina.
Den er på størrelse med et hønseæg, og så er den jo speciel på grund af både det flotte og grønne frugtkød, men også på grund af den brune og behårede skal eller skræl.
Smagen minder måske mest om en blanding af lidt jordbær og stikkelsbær, og den er populær hos både børn og voksne.
Navnet
Oprindelig hed kiwien faktisk kinesisk stikkelsbær, hvilket jo passer godt i forhold til både smag og oprindelse.
Men i New Zealand gav man efter 2. Verdenskrig frugten navnet kiwi, og den blev opkaldt efter fuglen kiwi, der er nationalfugl i New Zealand.
Sæson
Som sagt dyrkes kiwien mange steder, men de største producerende lande er i dag blandt andet Italien, New Zealand, men også blandt andre USA, Spanien og Frankrig producerer store mængder kiwi.
Netop fordi kiwien dyrkes mange steder, kan den købes året rundt i supermarkederne. Og derfor er sæsonen altså hele året.
Det er i øvrigt blevet populært at dyrke kiwis i Danmark, men her skal man passe på med frosten, og så kræver kiwiplanten en del varme i vækstsæsonen.
Husk i øvrigt at anskaffe både en han- og hunplante.
Vitaminer
Kiwi indeholder en stor mængde C-vitamin, men også A- og E-vitamin.
Men den indeholder også både magnesium, kalium og en del kostfibre.
Spis skrællen
Og du skal endelig spise skrællen på kiwien!
Dels sidder der her en del vitaminer og kostfibre, men også store mængder af antioxidanterne flavonider.
Flavonider er blandt andet med til at beskytte kroppen mod DNA-skader, som i den sidste ende kan give kræft.
Du kan selvfølgelig bare skylle kiwien, og derefter spise den som den er, men hvis du synes skrællen er lidt for behåret i store mængder, er et godt tip at skære den i skiver, som derefter spises.
Opbevaring og holdbarhed
Hvis den indkøbte kiwi ikke er helt moden, kan den opbevares på køkkenbordet.
Du kan modne kiwierne hurtigere ved at lægge dem sammen med bananer, der udskiller ethylen. Ethylen er en gasart, der fremmer modning. Når kiwien er moden, bør den opbevares på køl, hvor den holder sig i op til et par uger.
Den samlede holdbarhed afhænger selvfølgelig af hvor moden kiwien er når du køber den. Du kan i øvrigt fryse kiwien, men her skal du først skrælle den. Kiwi er i øvrigt god at bruge til abemad med råcreme.
Hvad er forskellen på grøn og gul kiwi?
Egenskab | Grøn kiwi | Gul kiwi (SunGold) |
---|---|---|
Smag | Syrlig-sød | Sødere, næsten tropisk |
Skræl | Lodden | Glat og tynd |
Farve indeni | Mørkegrøn | Gyldengul |
Modenhed | Ofte lidt fastere | Ofte blødere |
Kiwibær
Kiwi har en lækker lillebror, nemlig kiwibær. De kaldes også nogle gange minikiwi eller stikkelsbærkiwi.
Kiwibær ligner små kiwifrugter, bare uden den brune og behårede skræl. I stedet har de en tynd, grøn skal udenpå det lækre saftige kiwifyld.
Du kan spise hele kiwibærret med skal, ligesom bær, og slipper for den uldne brune skræl.
Man kan sige, at kiwibær minder om en krydsning mellem den velkendte kiwi og stikkelsbær. Størrelsesmæssigt minder bærrene om stikkelsbær, men indeni findes det grønne frugtkød med små sorte frø, som kendetegner en almindelig kiwi.
Smagen er frisk og sød med en mild smag af kiwi. Du kan spise kiwibærret som det er, komme det i salater eller smoothies, lave kompot eller bruge det som pynt til desserter. Det kan også bruges i det salte køkken, som en smagsgiver i varme retter.
Opskrifter
Her får du opskrifter med kiwi, der kan anvendes på forskellige måder. Eller kan tilsættes i disse:
Kiwimuffins
Professorens grønne grød
Flødebollekage - den bedste opskrift
Frugttærte
Lagkage - nem og lækker opskrift
Tuc kage med marengs
Gammeldags råcreme - nem opskrift
Frugtsalat
FAQ
En kiwi er en oval, brunfrugtet bærfrugt med grønligt (eller gult) kød, sorte spiselige frø og en karakteristisk syrlig-sød smag. Frugten stammer oprindeligt fra Kina, men forbindes ofte med New Zealand, som populariserede navnet "kiwi".
Ja, kiwiens skræl er spiselig, men mange vælger at skrælle den pga. den lodne tekstur. Skrub den godt, hvis du vil spise den med skræl – eller vælg gul kiwi (SunGold), som har glattere, tyndere skræl.
Kiwi er meget sund og indeholder mere C-vitamin end appelsiner, kostfibre, kalium og antioxidanter. Den indeholder også enzymer (actinidin), der hjælper med fordøjelsen.
Der er flere gode måder at spise kiwien på: Skær over og spis med ske eller skræl og skær i skiver/både. Brug den i frugtsalater, smoothies eller på morgenmad. Blend i juice eller is.
Modne kiwier: i køleskab (holder ca. 1 uge).
Umodne kiwier: ved stuetemperatur indtil bløde (2–3 dage)
Vil du fremskynde modning? Læg dem i en pose med et æble eller banan.
Ja, det kan du sagtens. Skær i skiver og frys på bagepapir. Bruges i smoothies, is eller kompot. NB: Konsistensen bliver blød efter optøning.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments