• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kiwi - næringsindhold, fakta og opskrifter med kiwifrugt

Kiwi - næringsindhold, fakta og opskrifter med kiwifrugt

Billede med kiwi.
Del gerne:
18
SHARES
FacebookMessenger18PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  29. april 2025 - Udgivet:  29. april 2025

Indhold

  1. Fakta
  2. Navnet
  3. Sæson
  4. Vitaminer
  5. Spis skrællen
  6. Opbevaring og holdbarhed
  7. Kiwibær
  8. Opskrifter
  9. Kiwimuffins
  10. Professorens grønne grød
  11. Flødebollekage - den bedste opskrift
  12. Frugttærte
  13. Lagkage - nem og lækker opskrift
  14. Tuc kage med marengs
  15. Gammeldags råcreme - nem opskrift
  16. Frugtsalat

Kiwi er en af de sundeste frugter, og den bliver af mange udråbt som en såkaldt super-food.

Det er i hvert fald et faktum, at kiwien indeholder store mængder C-vitamin, men også andre vigtige næringsstoffer.

Samtidig er det vigtigt at slutte den gamle diskussion om hvorvidt man kan spise skrællen eller ej på kiwis. For det bør man gøre.

Fakta

Kiwi dyrkes i dag mange steder på kloden, men den stammer oprindeligt fra Kina.

Den er på størrelse med et hønseæg, og så er den jo speciel på grund af både det flotte og grønne frugtkød, men også på grund af den brune og behårede skal eller skræl.

Smagen minder måske mest om en blanding af lidt jordbær og stikkelsbær, og den er populær hos både børn og voksne.

Navnet

Oprindelig hed kiwien faktisk kinesisk stikkelsbær, hvilket jo passer godt i forhold til både smag og oprindelse.

Men i New Zealand gav man efter 2. Verdenskrig frugten navnet kiwi, og den blev opkaldt efter fuglen kiwi, der er nationalfugl i New Zealand.

Sæson

Som sagt dyrkes kiwien mange steder, men de største producerende lande er i dag blandt andet Italien, New Zealand, men også blandt andre USA, Spanien og Frankrig producerer store mængder kiwi.

Netop fordi kiwien dyrkes mange steder, kan den købes året rundt i supermarkederne. Og derfor er sæsonen altså hele året.

Det er i øvrigt blevet populært at dyrke kiwis i Danmark, men her skal man passe på med frosten, og så kræver kiwiplanten en del varme i vækstsæsonen.

Husk i øvrigt at anskaffe både en han- og hunplante.

Vitaminer

Kiwi indeholder en stor mængde C-vitamin, men også A- og E-vitamin.

Men den indeholder også både magnesium, kalium og en del kostfibre.

Spis skrællen

Og du skal endelig spise skrællen på kiwien!

Dels sidder der her en del vitaminer og kostfibre, men også store mængder af antioxidanterne flavonider.

Flavonider er blandt andet med til at beskytte kroppen mod DNA-skader, som i den sidste ende kan give kræft.

Du kan selvfølgelig bare skylle kiwien, og derefter spise den som den er, men hvis du synes skrællen er lidt for behåret i store mængder, er et godt tip at skære den i skiver, som derefter spises.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis den indkøbte kiwi ikke er helt moden, kan den opbevares på køkkenbordet.

Du kan modne kiwierne hurtigere ved at lægge dem sammen med bananer, der udskiller ethylen. Ethylen er en gasart, der fremmer modning.

Når kiwien er moden, bør den opbevares på køl, hvor den holder sig i op til et par uger.

Den samlede holdbarhed afhænger selvfølgelig af hvor moden kiwien er når du køber den.

Du kan i øvrigt fryse kiwien, men her skal du først skrælle den.

Kiwi er i øvrigt god at bruge til abemad med råcreme.

Kiwibær

Kiwi har en lækker lillebror, nemlig kiwibær. De kaldes også nogle gange minikiwi eller stikkelsbærkiwi.

Kiwibær ligner små kiwifrugter, bare uden den brune og behårede skræl. I stedet har de en tynd, grøn skal udenpå det lækre saftige kiwifyld.

Du kan spise hele kiwibærret med skal, ligesom bær, og slipper for den uldne brune skræl.

Man kan sige, at kiwibær minder om en krydsning mellem den velkendte kiwi og stikkelsbær. Størrelsesmæssigt minder bærrene om stikkelsbær, men indeni findes det grønne frugtkød med små sorte frø, som kendetegner en almindelig kiwi.

Smagen er frisk og sød med en mild smag af kiwi.

Du kan spise kiwibærret som det er, komme det i salater eller smoothies, lave kompot eller bruge det som pynt til desserter. Det kan også bruges i det salte køkken, som en smagsgiver i varme retter.

Opskrifter

Her får du opskrifter med kiwi, der kan anvendes på forskellige måder. Eller kan tilsættes i disse:

Kiwimuffins

4.6 fra 5 stemmer
Kiwimuffins er muffins med små stykker kiwi og citron. De har en dejlig smag, og så tager det ikke mere end en halv time at lave dem.
Gå til opskrift
Kiwimuffins

Professorens grønne grød

5 fra 1 stemme
Her får du opskriften på professorens grønne grød i en lidt enklere udgave. En sund, energigivende og velsmagende grøn grød.
Gå til opskrift
Professorens grønne grød

Flødebollekage - den bedste opskrift

4.7 fra 163 stemmer
Min opskrift på flødebollekage med masser af friske bær. En nem og lækker no-bake kage, der er perfekt som dessert. Sikkert din nye favoritkage og ren mums.
Gå til opskrift
billede med flødebollekage

Frugttærte

4.5 fra 13 stemmer
Her får du den bedste opskrift på en lækker frugttærte med kransekage og flødecreme. En skøn kage med masser af frugt på toppen. Nem at lave.
Gå til opskrift
billede med frugttærte

Lagkage - nem og lækker opskrift

4.8 fra 125 stemmer
Min opskrift på lagkage med bær og konditorcreme. Lagkagen er klassisk og rimelig let at lave, og den er blandt andet god til en fødselsdag.
Gå til opskrift
klassisk lagkage med bær

Tuc kage med marengs

4.7 fra 23 stemmer
Opskrift på lækker Tuc kage med Tuc saltkiks. Bunden er en marengs med mandelmel, chokolade og kiks, og den toppes med flødeskum og frugt.
Gå til opskrift
billede med Tuc kage

Gammeldags råcreme - nem opskrift

4.8 fra 40 stemmer
Opskrift på råcreme, der er en simpel creme lavet af æggeblommer, sukker, vaniljesukker og piskefløde. Perfekt til frugtsalat.
Gå til opskrift
billede med råcreme og frugtsalat

Frugtsalat

4.8 fra 5 stemmer
Her får du min opskrift på en lækker frugtsalat af rå frugt. Forskellige frugter kan bruges, og den serveres med råcreme eller flødeskum.
Gå til opskrift
frugtsalat

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her