Italiensk mad er populær i hele verden. Her får du de bedste opskrifter fra det italienske køkken lige fra pizza til gæstemad og desserter.
Italiensk mad er lige præcis den mad, de fleste af os i verden kan blive enige om at elske.
Ikke nok med, at Italien har givet os pizza, pasta og lasagne, der er også en masse andre retter, som er relativt enkle at lave, men smager helt utroligt.
Tænk på tomatsuppen, som er let at lave, men som har en fyldig smag, der kildrer smagsløgene. Eller den lækre saltimbocca, som består af kalvekød stegt med parmaskinke og salvie.
Populære italienske opskrifter
Vi har en lang række opskrifter på italiensk mad. Her er nogen af de allermest populære:
Lasagne bolognese - nem opskrift med oksekød
Italiensk pizzadej - hjemmelavet og nem dej til pizza
Spaghetti Carbonara - den traditionelle italienske opskrift
Hjemmelavet ravioli med skinke, pesto og salviesmør
Hjemmelavet og cremet tomatsuppe med friske tomater
Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
Hjemmelavet pasta med eller uden pastamaskine
Risotto - grundopskrift på den italienske klassiker
Vitello Tonnato - italiensk ret med kalvekød og tunsauce
Pasta med kødsovs - klassisk spaghetti bolognese
Osso buco - opskrift på langtidsstegt italiensk ossobuco
Italienske kødboller i ovn med tomatsovs
Italiensk kyllingefad med tomat og parmaskinke
Italiensk kødgryde med himmelsk sauce
Italiensk bruschetta med tomat
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
Focaccia - nem opskrift på italiensk brød med rosmarin
Tiramisu med ladyfingers og mascarpone
Panna cotta - opskrift på lækker italiensk dessert
Fakta om italiensk mad
Selvom der er regionsforskelle på madlavningen i Italien, er der nogle fællesnævnere, hvor alle regioner kan være med:
1. Pasta bliver spist overalt i alle mulige former og størrelser.
2. Kød bruges med omhu som smagsgiver, ofte er det ikke måltidets stjerne ligesom herhjemme.
3. Enkelhed er kodeordet. Der bliver ikke læsset en masse krydderier og ingredienser i en ret, tværtimod skal man kunne smage hver eneste fødevare.
4. Hverdagsmad vil ofte bestå af primi piatti, en pastaret eller en suppe, og secondo piatti, som kan være en ret med kød eller fisk samt grøntsager.
Krydderier og smagsgivere
I Italien finder du sjældent en simreret eller en pastaret, der indeholder mange forskellige krydderier for eksempel som i Indien.
Derfor er en god ret, en ret med et enkelt krydderi eller to i hovedrollen. Det kan være kartoffelpastaen gnocchi i smørstegt salvie eller den stærke, tomatret pasta arrabiata, hvor det er chili og hvidløg, som er i centrum.
Italiensk mad har rene smage hele vejen igennem. Og konsistensen spiller også en rolle. Pastaen skal være al dente, ikke for blød, ikke for hård, men lige præcis sådan, at den skal have lidt bid.
Steger du kalveschnitzler eller fisk gælder det samme. Ikke for råt, ikke for stegt. Hver eneste råvare er vigtig, og behandles sådan.
Pasta og pizza
Herunder finder du en række pizza- og pastaopskrifter. Nogen er autentiske, italienske, andre er inspireret af det italienske køkken.
Det kan måske virke sært, at der findes så mange forskellige pastatyper, men form og størrelse er ikke udelukkende regions-baseret, de har også særlige funktioner.
Nogle er gode til at samle cremede saucer op som tagliatelle, andre egner sig til at holde på kødet i en italiensk kødsauce, og andre igen kan bruges som et hylster rundt om en tyk kødsauce.
Opskrift på italiensk mad
Pasta med bacon er en enkel italiensk ret og dog så velsmagende og fin.
San Marzano-tomater, frisk basilikum, pasta med bacon og en dejlig, tør hvidvin.
Det er en populær pastaret til hele familien, og alkoholen i vinen fordamper inden servering. Opskrifter er beregnet til fire personer.
Italiensk mad
Ingredienser
- 250 g bacon - i tern
- 500 g pasta
- olivenolie
- 1 rødløg - hakket
- 4 fed hvidløg - hakket
- 200 g tomater - gerne San Marzano
- 1,5 dl hvidvin - tør
- 1 håndfuld basilikum
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Skær 250 gram bacon i små mundrette stykker og rist den på en pande. Hæld den over på en tallerken med et stykke køkkenrulle til at suge det overskydende fedt og sæt panden tilbage på varmen.
- Sørg for undervejs at koge 500 gram pasta. Tjek pakken for hvor lang tid den skal have - og tilpas det pastasovsen, som ikke tager meget mere end fem minutter at tilberede fra du blancherer løgene.
- Pasta skal koges lidt mindre end al dente, så den stadig har en del bid og kan simre færdig i den færdige pasta sovs og tage smag af denne. Så kog ikke pastaen for længe! Gem gerne lidt af pastavandet til saucen.
- Tilbage til pastasovsen: Tilsæt en smule olivenolie på panden og blancher 1 rødløg og 4 fed hvidløg i olien til de har fået lidt farve. Tilsæt 200 gram tomater og vend dem i løgblandingen.
- Hæld 1,5 deciliter hvidvin på panden og lad det hele koge op. Til sidst vendes den nykogte pasta, 1 håndfuld basilikum, bacon, salt og friskkværnet peber. Du kan også samle retten med lidt af pastavandet.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
Server eventuelt din pasta med bacon sammen med en god salat. Eventuelt en nem tomatsalat.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du læser med. Hvad du om denne artikel?
Kirsten Carstensen
hvilken avocado salat serveres til italiensk gryderet med himmelsk sauce ?
Holger Rørby Madsen
Hej Kirsten
Jeg ville nok vælge denne: https://madensverden.dk/nem-og-laekker-avocadosalat-med-dijondressing/
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger