Torsk - fakta og de bedste torskeopskrifter

Torsk er en sund spisefisk, der samtidig er meget nem at tilberede. Her kan du både se de bedste opskrifter med torsk og læse fakta om den.
Torsk er blandt andet udbredt i den østlige del af Atlanterhavet, i de indre danske farvande, samt Nordsøen.
Torsken kan leve og trives i både salt og brakvand, og den opholder sig gerne tæt på bunden.
Den bliver betragtet som en rovfisk, og den lever hovedsageligt af krebsdyr, orme, muslinger, søpindsvin, og fisk som blandt andet sild.
Torsk fanget i Danmark vejer ca. mellem 2-6 kg.
Vidste du godt, at den største torsk der er fanget, var 2 meter lang og vejede 96 kg?
Se også: Maskintorsk - lækkert torskefad med selleri
Sæson for torsk
Torsken smager bedst fra efteråret, til det tidlige forår. Lige præcis i denne periode er kødet ekstra saftigt og fast i konsistensen.
En gammel regel siger også, at man ”kun” skal spise torsk i månederne der slutter med et ”R”, af samme årsag.
Disse måneder er september, oktober, november, december, januar, og februar.
Men du kan, og må også gerne spise fisken i alle de andre måneder.
Se også: Torsk med asparges, rustik mos og lækker sauce
Torsken er en god spisefisk
Torsken er lyst og fast i kødet, og så har den en mild og neutral smag, der gør at både voksne og børn kan spise den.
Torsken er nem at tilberede, og mulighederne er også mange, når det kommer til opskrifter og retter med torsk.
Torsken kan anvendes både koldt og varmt.
Kold som for eksempel i forretter med røget torsk.
Varmt som for eksempel, en hovedret der er bagt eller grillet i ovnen. Eller som stegt torskefilet.
Desuden kan torsken også steges, koges, og dampes. Derfor er det ”torskedumt” at lade være med at spise fisk.
Se også: Hjemmelavede fiskepinde lavet af torsk
Pandestegning af torsk
Den nemme måde at tilberede torsken på er, at du blot steger den på panden. Det er simpelt og godt.
15 minutter før stegning saltet torsken grundigt, og stilles derefter på køl.
Varm en pande godt op med lidt olie, og steg torskefileterne to minutter på hver side. Ikke mere, da den så bliver tør og kedelig.
Stegetiden gælder for almindelig tykkelse på torskefilet, og hvis de er tyndere (hvilket desværre ofte er tilfældet med torskestykker købt i pakker i supermarkedet), ja så er stegetiden lidt kortere.
Husk i øvrigt, at torsken altid skal lugte af frisk havvand.
Du kan også lave en ovnbagt torsk. Her saltes torskefilet også ca. 5-10 minutter før, hvorefter de tilberedes ved 100 grader varmluft i ca. 20 minutter - alt afhængig af tykkelse.
Se også: Glaseret torsk med ris, broccoli og grønkål
Fisk er sunde
Fisk indeholder en lang række vigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som alle er gode for dit helbred, og din sundhed.
Torsken hører ind under de magre fisk, og er derfor et godt valg, hvis du vil tabe dig, eller blot holde den
slanke linje.
Proteinindholdet i fisken er højt, og den kan derfor være med til at vedligeholde dine muskler, og skrue op for din forbrænding.
Torsk indeholder jod og selen. Jod er et livsvigtig mineral, der blandt andet er med til at styrke og regulere dit stofskifte.
Selen virker som en antioxidant i kroppen, og er blandt andet med til at beskytte din krop mod frie radikaler. Selen er ligeledes medvirkende til et optimalt immunforsvar.
Se også: Ovnbagt torsk med spidskål
Næringsindhold
Mængde pr. 100 gram
Kalorier: 81
Kulhydrat: 0 gram
Kostfibre: 0 gram
Fedt: 0,3 gram
Protein: 18,7 gram
Opskrifter med torsk
Fisk i fad med porrer og gulerødder