Hakkebøffer i ovn med lækre, bløde løg og en fantastisk sovs. Så smager hakkebøfferne ikke bedre, og det er nem aftensmad med kartoffelmos.
Hakkebøffer i ovn er en dansk klassiker med bløde løg. Og her har jeg lavet hakkebøfferne med en helt fantastisk dejlig brun sovs, der har både syrlighed og sødme.
Der er nemlig tilsat lidt sukker og balsamico, og sammen med kalvefond og fløde giver det altså en virkelig dejlig sovs.
Du bestemmer selv hvor tyk du vil have sovsen, når du tilsætter majsstivelse. Men det plejer at passe med en god teskefuld til denne portion.
Og hov! Du skriver 8 (OTTE) gange hakkebøf til 4 personer? Ja, hakkebøfferne vejer 100 gram stykket, og så er en for lidt. Og med lidt god appetit - og den gode sovs - ja, så kan du sikkert sagtens spise to hakkebøffer. Men det kan du selv beregne - måske er halvanden bøf nok til hver, og så skal du kun bruge 600 gram kød.
Servér hakkebøfferne med en god omgang kartoffelmos, og eventuelt kogte ærter.
Opskriften er til fire personer.
Se også disse opskrifter:
- Italienske hakkebøffer i fad med grøntsager
- Ovnbagte hakkebøffer med porrer og kryddersovs
- Krydderbøffer - opskrift på krydder hakkebøf
Opskrift på hakkebøffer i ovn
Hakkebøffer i ovn
Ingredienser
- 800 g hakket oksekød - med max. 10 procent fedt
- 2 tsk sennep
- 2 tsk salt
- friskkværnet peber
Til bløde løg
- 3-4 store løg - i skiver
- 3 tsk rørsukker - eller almindeligt hvidt sukker
- 3 spsk balsamico
Til brun sovs
- 3 dl kalvefond - 3 dl. vand + koncentrat
- 1 dl fløde
- 1 tsk majsstivelse - med top, udrørt i en smule vand
- madkulør
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Vi starter med at lave farsen til hakkebøfferne. Kom det hakkede oksekød op i en skål sammen med sennep, fint salt og friskkværnet peber, og så skal det æltes let og forsigtigt igennem. Jeg bruger altid bare hænderne. Sæt farsen på køl i mindst en halv time.
- Den halve times tid bruger du på, at snitte løg i fine skiver, og finde et ildfast fad frem, som du smører med lidt smør. Skal du lave kartoffelmos til, ja så er det også nu du sætter kartoflerne over til kogning.
- Så er vi klar til at stege lave den bedste hakkebøf. Form farsen til 8 fine bøffer, som du banker let ud med hånden. Se på billedet her hvordan du bruger indersiden af den ene hånd til at støtte farsen i kanten, mens du med den anden hånd let trykker bøfferne fine og runde. Ikke presse kødet for meget, da du så risikerer tørre hakkebøffer.
- Kom en god klat smør på en varm pande (8 på en skala fra 1-9), og når smørret er brunet af, bruner du hurtigt bøfferne på hver side. De skal have cirka 30 sekunder på hver side, hvorefter de lægges over i det ildfaste fad. Jeg vil anbefale, at du bruner dine hakkebøffer i to omgange.
- Kom så lidt mere smør på panden, og skru en anelse ned for varmen. Svits så rødløg i to minutter, drys så med sukker og hæld et par spiseskefulde balsamico ud over løgringene.
- Lad det svitse yderligere et minut, inden du så kommer kalvefond og fløde i panden.
- Lad det koge op, jævn med Maizena udrørt i koldt vand, og smag til med salt og friskkværnet peber. Lad det småkoge et par minutter, tilsæt madkulør - og hæld det så over hakkebøfferne.
- Stil fadet ind i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft, og så skal hakkebøffer med bløde løg og brun sovs stå der og hygge sig i 15 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Servering
De færdige hakkebøffer i ovn serveres med en lækker kartoffelmos eller kartoffelbåde. Gerne også med dampede ærter.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Inge Bødiker
Mener bløde løg skal være mere klare end brune. Brude ikke kommes med i ovnen men blot tilføjes varme ved servering. 😀
Hanne
Hvodan får man 3 dl kalvefond uden at blive ruineret?
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
Det er 3 dl. vand plus lidt koncentrat - og det kan udskiftes med 3 dl. vand og en oksebouillonterning. Det er skam også fint 🙂
Alt det bedste
Holger
Søren
Det var en nitte - vist den første her på siden. Alt for tørre og hårde bøffer. Fremgår også af andre opskrifter, at man ikke bør ælte farsen til hakkebøf.
Holger Rørby Madsen
Hej Søren
Tak fordi du giver dig tid til at melde tilbage, det sætter jeg altid pris på. Jeg har nu præciseret, at man ikke må ælte farsen og presse hakkebøfferne for hårdt.
Alt det bedste
Holger
Ulla Krog
Tak for svar. Jeg vil prøve at følge dine råd! Vh. U. Krog
Ulla Krog
Hej Guffeliguf. Faldt for opskriften på hakkebøf med bløde løg og brun sovs i ovn. Købte fint oksehakkekød, knap 10%. Fulgte opskriften meget nøje. Alt vel, de bløde løg var herlige, den brune sovs ligeså. Men bøfferne var hårde og tørre! Hvad er der sket? Jeg skal lige tilføje, at jeg gennem årene adskillige gange har lavet denne livret for familien og mig, men med samme tørre resultat. Hvad i alverden gør jeg galt? Jeg vil lige tilføje, at jeg gerne køber endnu dyrere hakket oksekød, men hjælper det? Venlig hilsen U. Krog
Madensverden.dk
Hej Ulla
Tak for dit indlæg, og det er da et godt spørgsmål. Det lyder jo som om du gør det fuldstændig korrekt, og at du heller bruner dem for længe. Og heller ikke til at der er noget galt med kødet.
Jeg har lavet retten mange gange, men aldrig oplevet at hakkebøfferne bliver tørre, og det burde de heller ikke blive med så relativ kort en tid i ovnen.
Og jeg plejer også at købe hakket oksekød med en fedtprocent på 10-12 procent, da det altid giver et godt resultat.
Så mit bedste bud er enten at lave bøfferne en smule større - eller at give dem lidt kortere tid i ovnen. Eller måske lidt lavere varme.
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Elisabeth
Er det mon stærk sennep? Elsker dine opskrifter;)
Guffeliguf.dk
Hej Elisabeth
Tak for det - bare du bliver mæt og glad 🙂
Altså, hvis du er modig, kan du sagtens anvende en kradsbørstig fætter af en sennep. Jeg er meget glad for Maille sennep med honning, som jeg synes har en moderat styrke og masser af smag. Den kan købes i de fleste supermarkereder.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk