Flutes er noget af det allermest klassiske brød, og noget af det, som smager allerbedst. Og med denne grundopskrift er det meget nemt at bage derhjemme.
Hvad er næsten bedre end et sprødt flute, der lige er kommet ud af ovnen. Lad det det hvile nogle minutter, skær ud og kom lidt smør på. Mums, det er godt.
Opskriften her er rimelig simpel, og i virkeligheden en god grundopskrift på flutes.
Opskriften giver to lækre og sprøde hvedeflutes.
Se også disse opskrifter:
Opskrift
Sprøde flutes
Ingredienser
- 2 dl vand - lunkent
- 20 g gær
- 300 g hvedemel - med 12% protein
- 1 tsk salt
- 1 æg - sammenpisket, til pensling
- vand - til pensling
Fremgangsmåde
- Kom lunkent vand i skålen til din røremaskine og smuldr gær i. Rør det ud med en spiseske. Tilsæt hvedemel.
- Ælt nu dejen med dejkrog i ca. 10 minutter ved middel hastighed. I starten ser dejen lidt for fast ud, men give den tid. Til sidst i æltningen tilsættes salt. Dejens temperatur skal nu være på 27 grader.
- Tag flutesdejen ud på køkkenbordet, hvorefter den virkes op og hviler 30 minutter på køkkenbordet med et viskestykke over. Se i dette link hvordan du virker en dej op.
- Derefter deles dejen i to lige store stykker, som formes til flutes. I videoen kan du se hvordan du nemt ruller et flute.
- Sættes på smurt hulplade - eller almindelig bageplade med bagepapir. Overdæk med et fugtigt viskestykke og lad hæve i 60 minutter.
- Ridses derefter og pensles med æg, der piskes sammen med en smule vand og lidt salt.
- Sættes ind i en forvarmet ovn ved 230 grader over- og undervarme med en ovnfast skål i bunden. Kom 1 dl. kogende vand i skålen straks dine flutes sættes ind for at skabe damp.
- Bages nu i alt i 20-25 minutter afhængig af din ovns varme. Undervejs pensles brødene med lidt vand (ikke æg!) De sidste 2-3 minutter lukkes dampen ud af ovnen, så brødene bliver super sprøde. Lad gerne her ovnlågen stå lidt på klem.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
De færdigbagte flutes køles af på en rist inden de skæres ud.
Men de er bedst lune med smør, for her er de helt uovertrufne.
Fryseegnet
De hjemmebagte flutes kan sagtens fryses ned.
Lad dem køle af, pak dem i lufttæt pose og så kan de holde sig i 6 måneder på frost.
Hulplade
Tip: Bag meget gerne hvedeflutes på en hulplade, som kan købes gennem mange specialbutikker på nettet.
Hulpladen gør, at luften kan cirkulere bedre rundt om brødene, og derfor bliver de mere sprøde.
Et flute kan selvfølgelig sagtens bages på en almindelig bageplade, men de bliver ikke helt så sprøde her.
Se også min opskrift på hjemmebagte hvidløgsflutes.
Hvad er flute?
- Flute (fransk: baguette) betyder egentlig “lille fløjte” – navnet henviser til brødets form.
- Det er et langt, smalt brød med en sprød skorpe og en blød, luftig krumme.
- Oprindeligt fra Frankrig, men i Danmark bruges ordet "flute" ofte bredere – fx om hvidt brød med sprød skorpe serveret til mad.
Hvornår spiser man flute?
Flute er super alsidigt og bruges ofte til:
- Suppe og gryderetter – perfekt til at dyppe
- Festmad og tapas – med smør, pesto eller dip
- Picnic og sandwich – kan fyldes med alverdens lækkerier
- Ostebord og charcuteri
- Som tilbehør til grillmad eller pastaretter
Variationer og smag
Du kan finde (eller bage) flute i mange versioner:
- Fuldkornsflute
- Med hvidløgssmør (hvidløgsflute)
- Med ost eller krydderurter
- Langtidshævet for ekstra smag
- Nogle laves med surdej i stedet for gær
Opbevaring og servering
- Bedst samme dag det er bagt – bliver hurtigt tørt
- Kan fryses og genopvarmes i ovn for at få sprødhed igen
- Smager bedst, hvis det ristes let før servering
Værd at vide
- I Frankrig er baguette en beskyttet kulturarv (UNESCO-listet i 2022!)
- En klassisk baguette må ifølge fransk lov maks. veje 250 g og være ca. 65 cm lang
- I Danmark bruges “flute” ofte om mindre versioner af baguette – især til supper og forretter.
Typiske spørgsmål
Et flute er et aflangt hvedebrød, hvilket i Frankrig kaldes en baguette. Så det er altså samme brød. Men: Franskmændende kalder så de mindre kuvertbrød for flutes, så det er forskellen.
Det simple svar er, at ordet på det klassiske brød er fransk - og her betyder det kort og godt en fløjte. Altså som musikinstrumentet.
Brødet blev opfundet i starten af 1900-tallet i Paris, hvor det blev udbredt som et mere hverdagsagtigt brød. Modsat de tidligere noget større og mere grove brød, så var baguetten hurtigere at fremstille og bage for de franske bagere.
Navnet udtales enten [ˈflyd] eller [ˈflyːd]. Altså med d i stedet for t i udtalen, og hvor e'et er stumt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Stine
Hvad betyder det at dejen skal virkes op? Jeg er meget spændt på at tale med min lokale bager og prøve disse flutes.
Holger Rørby Madsen
Hej Stine
At virke op er en måde at stramme dejen op på. Det er nemt, og du kan læse om det her: https://madensverden.dk/virke-broed-op/
Alt det bedste - og god bagelyst 🙂
Holger
Holger Rørby Madsen
Hej Flemming
Bare sammen med melet - jeg har rettet opskriften til. Mange tak.
De bedste hilsner
Holger