Er du ældre og lider af nedsat appetit, så får du her gode råd til, hvordan du sørger for at give din krop, det den har brug for.
Er du selv ældre - eller i familie med et ældre menneske - og lider af nedsat appetit, så læs med her. Her får du nemlig nogle gode fif til, hvordan du fortsat får den gode, sunde næring, din krop har brug for.
Det er nemlig helt normalt, at appetitten går ned, jo ældre vi bliver.
Måske er du selv 60+ eller i familie med en som er ældre og som godt kunne bruge lidt gode tips, til hvordan man egentlig sørger for stadig at holde kroppen stærk og sund via mad.
Gennem årene fra vi er børn til voksne, stiger og daler vores appetit i perioder. Det kender vi alle sammen.
Børn skal vokse op og blive store og sunde, som voksne skal nogen af os måske passe på vægten for ikke at tage på. Og der kan være tidspunkter i ens liv, hvor man rammes mere på psyken, og derved påvirkes vores appetit enten ved at dale eller ved det, man kalder ”trøstespisning”.
Men der sker noget mere fysiologisk, når vi rammer omkring 60 års alderen. Det er helt naturligt, at man stille og roligt bliver lidt mindre aktiv, man går på pension, måske kan man ikke helt gå de 10 km, som man plejede at gøre, og muskelmassen i kroppen forsvinder i mindre grad.
En del mennesker, der forlader arbejdsmarked, får pludselig meget mere tid til dem selv, og jo, nogen vil måske dyrke motion i den nærtliggende motionsklub, mens andre måske får lidt mere stillesiddende hobbyer, og den gode rødvin kommer måske lidt oftere frem, for nu skal den tid i livet rigtig nydes.
Vi er alle forskellige, men appetitten er stort set ens for alle, når vi når den alder i livet.
Sørg for gode og næringsrige måltider
Et af de første gode råd, jeg vil komme med, er at nyde livet, med det gode det byder på.
Det er dog stadig super vigtigt for vores krop, trivsel og ikke mindst vores hjerne, at vi giver os selv god næring, også selvom det kan være svært.
Sørg for at få en god sund og næringsrig morgenmad. Groft brød, æg, lidt juice eventuelt og en kop te eller kaffe.
Læg eventuelt dit fokus på ægget til morgen, det er ikke ret stort, men til gengæld, er det spækket med protein til vores muskler, som er vigtigt for en god start på dagen. Du kan også tage 2 spejlæg over på et godt stykke brød.
Til frokost kunne man så sagtens nøjes med lidt knækbrød med pålæg af en art, og måske en gulerod eller æble, eller hvad man lige lyster.
Hvis man så ikke spiser ret meget om aften, så kunne det være en god ide, at få en lille portion skyr med lidt nødder i løbet af eftermiddagen, bare en lille skål.
Til aften vil det være en god idé at få både kød og grøntsager. De gode kulhydrater i grøntsager, her skal jeg nok komme ind på de bedre ”valg” om lidt. Kødet er proteiner, som igen er godt for vores muskler.
Selvom mange anbefaler masser af brød og helst groft med kerner, vil jeg alligevel sige, at man bør holde lidt igen, således at alle vores måltider ikke består af brød. Det kan nemlig godt være med til at sænke eller helt stoppe fordøjelsen, og det skal vi ikke have noget af.
Vælg de rigtige grøntsager
Her får du en liste over de bedre valg af grøntsager, som indeholder god og mættende næring, masser af vitaminer, og lidt mindre vand.
Broccoli – Højt indhold af vitamin B og C, højt indhold af folat som styrker blandt andet immunforsvaret og huden
Blomkål – Indeholder B og C vitamin, og holder godt gang i din fordøjelse. Den har dog et højt indhold af vand, men til gengæld masser af kostfibre og holder derfor gang i fordøjelsen og giver god mæthed.
Gulerødder – Højt indhold af kostfibre, A og K vitaminer. HUSK A og K vitamin kan kun optages i kroppen sammen med fedt.
Kål i alle former – De fleste kålsorter indeholder utrolig meget C vitamin.
Pastinak – Højt indhold af kostfibre. Vitamin B og E.
Rødbeder – Indeholder C og B vitaminerne tiamin og folet. Styrker immunforsvar, og hjælper kroppen til at omdanne maden til god energi.
Ærter – proteinholdigt. Højt på A, C og K vitamin. Husk igen at spise noget fedt til, så K vitaminet kan optages i kroppen. Indholdet af kostfibre gør, at det har en antiinflammatorisk virkning.
Løg – Vitamin C og B6. Indeholder dog en del frugtsukker. God kilde til kalium, selen og mangan, som bidrager til bedre immunforsvar.
Kartofler – Vitamin B, C, K og folat (B vitamin) Gode kilde til brændstof, og vigtig kilde til kroppen.
Avocado – B, C, K, E vitamin. God for din blodcirkulation og indeholder blandt andet kalium.
Bønner i alle former – Vitaminerne A, B, C, E, K og spækket med proteiner og kostfibre. En super spise!
Peberfrugt – Vitaminerne A, E, C, B6. Den røde peber har et højt indhold af antioxidanter. Hjælper dit immunforsvar, hud samt røde blodceller.
Agurk og tomat indeholder meget vand
Lagde du mærke til at tomat og agurk ikke står på listen?
Teknisk set er agurken et bær, fordi den har kerner. Men den er i familie med græskar, squash og melon. Men da den består af 97 procent vand, indeholder den ikke ret meget næring til kroppen, andet end væske.
Tomaten indeholder 94 procent vand, og ikke så mange kostfibre. Jeg ønsker hellere, du får din vand/væske fra vandhanen eller måske i form af vand med citron eller andet. Husk endelig også mælk, kærnemælk og lidt juice.
Om sommeren er det selvfølgelig en stor fordel også at få masser af melon, radiser tomat og agurk, fordi vi da har brug for endnu mere væske.
Denne lille liste, er en god måde at sikre sig gode vitaminkilder og sørge for, kroppen får den sunde brændstof, den har brug for.
Du kan sagtens købe frosne grøntsager
Du kan med fordel købe grøntsager på frost, så er det nemt at tage op og koge eller komme dem på panden.
Friske grøntsager kan du koge, spise rå, eller komme i ovnen. Her på Madens Verden kan du nemt søge retter og tilbehør med de forskellige grøntsager frem ved at skrive for eksempel 'broccoli' eller 'rødbede' i søgefeltet øverst på siden.
Spis gerne tilbehør med grøntsager til det kød, du påtænker. En god idé er at lave aftensmad til to dage, så er det nemt lige at lune det eller få de gode grøntsager, vi gerne vil have.
En hel del ældre mennesker, nyder ofte en kop kaffe eller te om aften, med et knækbrød evt. med en god ost. Det skal du bare holde fast i!!
Husk at spise nødder
Jeg vil også lige nævne nødder!! Nødder i alle former er også gode kilder til det sunde fedt.
Dog anbefaler jeg dig kun en håndfuld om dagen, måske blandet med lidt tranebær og rosiner. Og skal du rigtig skeje ud, så tag et godt stykke mørk chokolade til.
Der er selvfølge mange måder at leve på, når man når en vis alder. Pointen er blot, at det vil være en god ide at spise masser af grove grøntsager, og ikke spise brød til alle måltider.
På den måde holder du gang i din fordøjelse, din krop får masser af de gode vitaminer, protein og kylhydrater, som kroppen har brug for.
Hjernen lever for eksempel mest af kulhydrater, og nej der er ikke tale om raffineret sukker fra bagerens lækkerier, eller om den Anton Berg æske, der gemmer sig i skabet.
Jovist, skal der også være plads til dette, men jeg taler om de fødevarer, som skaber energi, og som hjælper din krop med at fungere optimalt - alt det jeg har skrevet om længere oppe.
Jeg håber, du har fået lidt inspiration og måske fået skabt lidt tanker omkring, din kost fremadrettet?
Ole
Dog meget ironisk, at der aldrig bliver nævnt hvor giftige Grøntsager er for vores krop! Fyldte med toxiner, fytin syre, oxalater, og mange flere, og alt sammen noget vores krop ikke er designet til at spise :*( Det er det samme med Frugter, der bliver altid snakket om Vitaminer, men en stor misforståelse er, hvorfor vi har brug for alle de Vitaminer, og det er pga de spisevaner, hvor Vitaminerne også indeholder Sukker, og Sukker og Vitaminer, kæmper for den samme plads i kroppen, og Sukker vinder, så derfor får vi brug for mere, hvorimod hvis man undgår det, så er det ikke et problem 🙂
Frugter og Grøntsager bliver altid anbefalet, men faktum er, at vores krop slet ikke er skabt til det, vi er rovdyr, det er derfor vi har hjørnetænder, vores tarm system er som en ulv, og vi har øjne siddende foran i kraniet, til at bedømme afstand til bytte!
Der er ligesom en grund til at Vegetarer / Veganere ældes hurtigt, det er kroppen der bare hurtigt giver op på det den naturligt har brug for
Vibeke Eggers
Tak, det var meget inspirerende, dog har jeg et spørgsmål?? Hvad kan du anbefale til en nøddeallergiger, jeg går tit i sort, når jeg læser opskrifter, med masse af nødder.
På forhånd tak
Vibeke Eggers
Ole
Så spring de opskrifter over som indeholder Nødder!?
Dog er allergier som regel ikke det hvad man tror, men simpelthen fordi man spiser noget som kroppen bliver forvirret af... Folk kan blive allergiske for Æg, Tomater, osv, men med en omlægning af kosten, forsvinder de "Allergier", for det er slet ikke det man har problemer med, det er bare kroppen som bliver lidt i tvivl om hvad der foregår, fordi man bomber den med ting den ikke er designet til, som regel den store synder er korn produkter, som på ingen måde kan kaldes fødevarer