Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Nemme at bage og lige så lækre som hos bageren. Fryseegnet og lækre at servere med smør.
Boller er noget af det vi bager oftest. Både til kaffen, men også til fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder til at nyde en god bolle med smør.
Her er min bedste opskrift på nemme og hjemmebagte hvedeboller, der altid bliver helt perfekte.
Som med andet brød kan de kan med fordel fryses, så du altid har dem klar i fryseren, og en hjemmebagt bolle indeholder i øvrigt 167 kalorier.
Opskriften giver 18 stk., og du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem. God bagelyst.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på boller
Hjemmebagte boller med smør - nem bolledej
Ingredienser
- 350 g vand - svarende til 3,5 deciliter
- 40 g gær
- 1 æg
- 600 g hvedemel - evt. lidt mere
- 40 g sukker
- 2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 70 g smør
Pensling
- 1 æg
- 2 spsk vand
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Afmål vand (skal være lunkent) og rør gær ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter æg i.
- Vej hvedemel af i en anden skål sammen med sukker, salt og kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
- Smør (blødt) skæres i mindre stykker og kommes i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, virk den op og læg bolledejen i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
- Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
- Læg igen viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
- Rør et æg sammen med to spiseskefulde vand og en nip salt, og pensl bollerne forsigtigt.
- Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
- Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Fryseegnet
Bollerne er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør.
Men de kan også sagtens fryses ned.
Du kan i øvrigt bage de lækre kærnemælksboller, der også har en god holdbarhed.
Rosinboller
Du kan også nemt lave boller med rosiner.
Her skal du blot tilsætte 75 gram rosiner (eller mere, hvis du er meget glad for rosiner).
Fremgangsmåde og bagetid er den samme. Eller prøv denne opskrift på rosinboller.
Chokoladeboller
Eller prøv opskriften på boller med chokolade.
Her skal du bruge 50-75 gram mørkt chokolade, som du hakker fint.
Vend chokoladen i dejen inden du slår bollerne op.
Også her er fremgangsmåde og bagetid den samme som i grundopskriften. Her er min anden opskrift på chokoladeboller.
Typiske spørgsmål om boller
Bagetiden for bollerne er cirka 12 minutter.
Almindelige boller plejer jeg at bage ved 200 grader, og her skal du bruge varmluft.
Du kan pensle bollerne med vand, mælk eller æg, hvor æggene giver en flot og blank overflade. Ønskes de meget blanke, kan du pensle bollerne med sammenpisket æg lige efter de er kommet ud af ovnen.
Prøv at banke bollen i bunden, og hvis den lyder hul, ja så er den klar til at komme ud af ovnen.
Spiser du bollerne de kommende par dage, kan du med fordel blot opbevare dem i en plastpose. Er det længere tid, ja så kan du med fordel fryse dem ned.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Dennis
Overskrift er helt bestemt passende 👍
Har prøvet mange forskellige slags opskrifter og synes at den her er lige i øjet👌 tak for den!
Melina
Hejsa 😊
Jeg har lavet dine fødselsdagsboller (hvilket var en succes!) og er nu faldet over denne her opskrift som jeg vil prøve af. Har dog lige et par spørgsmål:
Kan man godt bruge 50g gær istedet for 40g (bager ikke særlig tit og vil ikke spilde gær😁)?
Kan man erstatte vand med mælk?
Tusind tak for opskriften!😊
Holger Rørby Madsen
Hej Melina
Mange tak for det. Jo, det kan du sagtens. Begge dele.
Og nej, man skal da aldrig smide gær ud - det kan bruges til så mange gode brød 🙂
Alt det bedste
Holger
Christian
De bedste boller er ingen undervurdering
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Christian - det er jeg super glad for at høre 🙂
Alt det bedste
Holger
Anne-Mette
Ok
Mogens Hansen
Tak for dine super gode kommentar. Må jeg anbefale, at du næste gang korter den lidt ned? Jeg kan næsten ikke følge med.
Sandie
Fantastiske boller.
Dem laver vi igen næste gang 😎
Henrik
Vejer du vandet?
Eller er ml du mener i din opskrift
Holger Rørby Madsen
Hej Henrik
Jeg plejer at veje det af - jeg synes det er mere nøjagtigt end streger på en kande 🙂
Men jeg prøver fremover at skrive begge mål på.
Håbe det giver mening - og god bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Henrik
Tak for svar. Jeg har lavet dem igen idag og de blev fantastiske. Da mit første forsøg var mislykkes 😊
Lars Holger Rasmussen
Jeg er igang med at bage denne fantastiske bolle opskrift for anden gang. Den var alt for våd første gang og måtte tilsætte næsten 100g mel ekstra og ælte den igennem igen. De blev fine. Denne gang tilsatte jeg 700g mel hvor den var ret tør på maskinen, men da jeg tilsatte smørret på maskinen blev den helt perfekt. Næste gang vil jeg anvende 675g mel. Det kan have noget at gøre med størrelsen på ægget. Jeg bruger store æg. Fantastisk opskrift Holger! Den vil jeg fortsætte med at perfektionere.
Holger Rørby Madsen
Hej Lars Holger
Tusind tak - det er jeg glad for at høre. Du har i øvrigt ret i, at mængden af mel altid kun er vejledende. Størrelsen på æg varierer, og selv melet synes jeg kan trække lidt forskelligt fra gang til gang og afhængig af mærke.
Rigtig god bagelyst
De bedste hilsner
Holger
Stine
Virkelig god opskrift. Endelig er det lykkes mig at bage boller, det går normalt galt, men de her blev virkelig gode og hele familien var vilde med dem. Helt klart en opskrift der skal gemmes og laves igen og igen.
Så tak for den!
Holger Rørby Madsen
Tusind tak, Stine - det er sørme godt at høre.
Alt det bedste
Holger
Camilla
Nu har jeg forsøgt 2 gange at bage din boller og jeg kan simpelthen ikke forstå at der ikke skal mere mel i?? Den er så klistret at de ikke kan formes til boller. Jeg troede der var for lidt mel i første portion, men 2 portion så ligesådan ud? Hmm hvad går der mon galt?
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Tak for tilbagemelding, og nej, der skal ikke mere mel i. De typiske fejl er enten en defekt vægt eller at dejen ikke er æltet længe nok. Uden jeg ved om det er det, der er galt her 🙂
Du kan selvfølgelig altid komme en smule mere mel i, men dejen plejer at være perfekt når den er virket op/strammet op.
De bedste hilsner
Holger
- der netop har bagt en portion igen 🙂
Dina
Super god opskrift på boller, første gang jeg nu kan lave de store lækre bløde boller 😊 Mine 3 voksne sønner er vilde med dem ligesom jeg selv, i dag blev dej delt og de halve blev chokolade boller, uhmmm også gode
Tak for god opskrift, og vejledning i røre godt og vær forsigtig når dej ER hævet så de ikke bliver flade 👍😃Man bliver vel aldrig for gammel til lære nye tricks
Holger Rørby Madsen
Hej Dina
Super dejligt at høre - og mange tak.
Og sådan en nybagt bolle er jo simpelthen fantastisk 🙂
Alt det bedste
Holger
Anni
De bedste boller nogensinde! De hæver super fine og er bløde, rigtig god opskrift.
Holger Rørby Madsen
Kære Anni
Super dejligt at høre - 1000 tak.
De bedste hilsner
Holger
Peter
Jeg har brugt nøjagtige mål ingredienser, men som sædvanlig bliver bollerne flade. Hvad gør jeg galt? Brugte også lillefingervarmt vand, som du skrev.
Holger Rørby Madsen
Hej Peter
Det kan være svært at svare på, men mit bedste bud er gæren. Enten er den for gammel, eller også har den fået for meget varme. Som sagt er det svært at sige præcist hvad der er galt, men jeg har ikke prøvet at denne opskrift på boller slår fejl
Typisk er det dog gær, der er skyld i mislykket gærdej.
De bedste hilsner til dig
Holger
Anette
Hej Holger
Jeg har flere gange oplevet, når jegbager boller og pensler med æg, at bollerne lissom "falder sammen" , og de hæver ikke op igen under bagning. Hvad gør jeg mon forkert?
Mvh Anette
Elsebeth Kold
I Danmark må man ALDRIG bruge vand fra den varme hane til madlavning - det kan resultere i legionærsyge!!!
Madensverden.dk
Hej Elsebeth
Tak for dit indspark, og man skal altid være forsigtig med lunkent eller varmt vand fra hanen.
Netop til bagning bør dette dog ikke være et problem, og det kan du læse mere om her: https://madensverden.dk/lunkent-vand/
De bedste hilsner
Holger
Bo
Hvis man vil bruge en bagemaskine ( Murphy Richards ), hvordan skal opskriften så lyde??