• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Blåbær - fakta, viden og opskrifter med det sunde bær

Blåbær - fakta, viden og opskrifter med det sunde bær

Billede med blåbær.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  20. april 2025 - Udgivet:  20. april 2025

Indhold

  1. Hvor sunde er blåbær egentlig, og hvad kan man bruge dem til? Her kan du se hvad blåbærret indeholder, næringsindhold og de bedste opskrifter med bærrene.
  2. Hvad er blåbær?
  3. Forskellen på blåbær
  4. Hvor sunde er blåbærrene?
  5. Hvad er blåbær?
  6. Sundhedsfordele
  7. Anvendelse i mad
  8. Sådan opbevares de
  9. Sjove facts
  10. Opskrifter med blåbær
  11. Blåbærkage
  12. Blåbær galette
  13. Blåbærtærte - lækker tærte med blåbær
  14. Amerikanske pandekager
  15. Blåbærcrumble
  16. Bodil Ipsen kage
  17. Upside down kage med blåbær
  18. Blåbær roulade
  19. Blåbærmuffins
  20. Æble- og blåbærkage med crumble og kanel

Hvor sunde er blåbær egentlig, og hvad kan man bruge dem til? Her kan du se hvad blåbærret indeholder, næringsindhold og de bedste opskrifter med bærrene.

Blåbær er ikke bare blåbær, og det kan du blive lidt klogere på her, hvor jeg kigger lidt nærmere på de sunde bær.

For sunde, det er i hvert fald hvad de er, og hvis man kan tale om superfood eller superbær, så må blåbærret være kvalificeret til den titel.

Hvad er blåbær?

Der findes flere hundrede forskellige arter af blåbærrene, men den du absolut oftest køber i supermarkedet er den såkaldte amerikanske blåbær. Det er rimelig store bær, og den kaldes da også for storfrugtet blåbær.

Smagen i blåbærret er mild og aromatisk, og de anvendes til alt fra kager til syltetøj og marmelade til desserter eller blot til at spise som de er.

Blåbærrene er blandt andet populære i forbindelse med amerikanske pandekager.

Forskellen på blåbær

Går vi lidt længere i arterne, så er der især tre forskellige arter af blå bær, som kan være at skelne fra hinanden.

Og det er disse tre, som du oftest vil støde på i butikkerne eller ude i naturen.

Det drejer sig om henholdsvis

Almindelig blåbær

Dem kan du kende, fordi de har blåt kød. Altså rigtige blåbær hele vejen igennem.

Amerikansk blåbær

Den amerikanske fætter er større, og den kan kendes på et mere lyst frugtkød.

Mosebøllebær

Mosebøllebær kan du finde i den danske natur, og de minder meget om blåbærrene. Frugtkødet er lyst, men de dyrkes ikke kommercielt. Så dem skal du selv ud og plukke.

Mosebøllebær må dog gerne sælges som blåbær, oplyser Fødevarestyrelsen.

Hvor sunde er blåbærrene?

Det korte svar er, at blåbærret er super sundt.

Blåbærret har et meget højt indhold af antioxidanter, som jo blandt andet er godt for immunforsvaret. Men antioxidanterne udrydder også de skadelige frie radikaler, der kan forårsage kræft.

Blåbær har også et højt vitaminindhold, herunder af både A-, B-, C- og E-vitaminer. Der er også gode mængder mineraler i blåbærrene, og det drejer sig blandt andet om selen, kobber og zink.

Helt overordnet har forskningsresultat verden over vist, at indtag af blåbær gavner fra alt fra hjertet til immunforsvar og blodtryk.

Ja, selv sukkersyge skulle blåbærrene være gode mod. Altså hvor en portion blåbær om ugen nedsætter risikoen for diabetes. Så der er mange sunde grunde til at spise blåbærrene jævnligt.

Og samtidig smager de jo godt.

Hvad er blåbær?

  • Blåbær er små, runde bær med en dyb blå-lilla farve og en let sød-syrlig smag.
  • De vokser på lave buske og findes både som vilde blåbær og dyrkede blåbær.
  • Vilde blåbær (ofte mindre og mørkere) vokser i skove og har farvet frugtkød, mens dyrkede blåbær (ofte større) har lyst frugtkød.

Sundhedsfordele

Blåbær kaldes ofte "superfood", og det er ikke uden grund:

  • Rige på antioxidanter – især anthocyaniner, som giver den blå farve
  • Indeholder C-vitamin, K-vitamin og kostfibre
  • Kan bidrage til:
    • Sundt immunforsvar
    • Hjerte-kar-sundhed
    • God fordøjelse
    • Beskyttelse mod inflammation og aldring
  • Lavt kalorieindhold – men høj næringsværdi!

Anvendelse i mad

  • Perfekte i smoothies, yoghurt, skyr, grød og pandekager
  • Bruges i kager som blåbærtærte, muffins, cheesecake, og crumble
  • Gode i salater, dressinger eller marmelader
  • Kan fryses og bruges året rundt!

Sådan opbevares de

  • Friske blåbær holder sig bedst i køleskab – 5–7 dage
  • Kan fryses direkte i bakke og derefter kommes i frysepose
  • Skyl dem først lige før brug, da fugt kan få dem til at mugne hurtigere

Sjove facts

  • Blåbær er blomstens frugt – hver bær vokser fra en lille blomst
  • I gamle dage blev blåbær brugt som naturmedicin mod diarré og dårlig mave
  • I USA fejres National Blueberry Day d. 8. juli
  • Blåbærsaft farver tunge og tænder midlertidigt blå – især de vilde!

Opskrifter med blåbær

Så er du klar til nyde de mange fantastiske opskrifter med blåbær. De 10 bedste er lige her:

Blåbærkage

4.8 fra 32 stemmer
Opskrift på en meget lækker blåbærkage, der laves med friske eller frosne blåbær. Blåbærkagen er nem at røre sammen, og bages i 40 minutter.
Gå til opskrift
billederesultat for blåbærkage med frosne blåbær

Blåbær galette

5 fra 2 stemmer
Sådan laver du en blåbær galette. En nem opskrift på en lækker mørdejstærte med blåbær, der kan nydes som dessert eller kage til kaffen.
Gå til opskrift
billede med blåbær galette

Blåbærtærte - lækker tærte med blåbær

5 fra 1 stemme
Min opskrift på blåbærtærte, der kan laves med friske eller frosne blåbær. Skøn tærte med mørdej, mazarinmasse og rigeligt med blåbær.
Gå til opskrift
billede med blåbærtærte

Amerikanske pandekager

4.8 fra 70 stemmer
Min opskrift på amerikanske pandekager toppet med sirup og blåbær. De er små og tykke, og så passer de perfekt til morgenmad eller brunch.
Gå til opskrift
billede med amerikanske pandekager med blåbær og sirup

Blåbærcrumble

4.9 fra 14 stemmer
Blåbærcrumble er en lækker og velsmagende kage, som er nem at lave. Du får min opskrift her, og du kan både anvende friske og frosne blåbær.
Gå til opskrift
billede med blåbærcrumble kage

Bodil Ipsen kage

4.5 fra 9 stemmer
Her får du opskriften på den lækre Bodil Ipsen kage, der laves med fransk butterdej, flødecreme, glasur og blåbær. Meget let at bage.
Gå til opskrift
billederesultat for Bodil Ipsen kage med fransk butterdej

Upside down kage med blåbær

4.8 fra 5 stemmer
Her er min opskrift på en lækker upside down kage med blåbær. Kagen er nem at bage i springform, og til sidst vendes kagen om og pyntes.
Gå til opskrift
billede til upside down kage med blåbær

Blåbær roulade

5 fra 1 stemme
Se her hvordan du laver verdens bedste blåbær roulade på omkring 15 minutter. Rouladen rulles med en skøn blåbærmarmelade.
Gå til opskrift
billede resultat for blåbær roulade

Blåbærmuffins

4.8 fra 145 stemmer
Jeg elsker blåbærmuffins, og her er den bedste opskrift på muffins med blåbær. Kagerne er luftige og friske i smagen. Kan bages med friske eller frosne bær.
Gå til opskrift
billederesultat for blåbærmuffins

Æble- og blåbærkage med crumble og kanel

4.6 fra 31 stemmer
En opskrift på lækker æble- og blåbærkage, der er nem at lave. En dejlig kage til kaffen, og den bages med æbletern, blåbær og crumbledej.
Gå til opskrift
billederesultat for æble- og blåbærkage
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her