80er mad er blandt andet rejecocktail, tunmousse og indbagt mørbrad med flødekartofler. Her er opskrifter på retromad, der stadig holder.
80er mad er ren nostalgi for os, der var børn i firserne. Det var årtiet, hvor avocadoen blev populær, lasagnen kom til Danmark, og Karolines kogebøger blev husstandsomdelt.
Grøntsagstærterne holdt sit indtog, millionbøffen var et hit og desserterne bød blandt andet på chokolademousse og banana split.
Et årti, hvor alverdens krydderier langsomt holdt sit indtog, så vi pludselig brugte blandt andet karry og paprika.
Her får du opskrifter på 80er mad, som stadig holder den dag i dag.
Rejecocktail med Thousand Island
Var du inviteret på middag i 80'erne, var der store chancer for at få serveret rejecocktail med Thousand Island-dressing til forret.
Ofte var dressingen hældt ud af en flaske, men her får du en opskrift på forretten med en hjemmelavet Thousand Island, som smager helt fantastisk.
Fyldt avocado med rejer
I 80'erne sneg avocadoen sig ind i det danske køkken, og snart begyndte vi at servere dem som forret med tunmousse eller rejer som fyld.
Tunmousse med masser af smør i var i øvrigt også et hit. Den blev lavet i en form og serveret skiveskåret med citronskiver.
Melon med parmaskinke
I 80'erne havde vi efterhånden stiftet bekendtskab med andre typer meloner end vandmelonen.
Denne nemme forret fra Italien blev et hit blandt de mere moderne hjemmekokke.
Millionbøf med kartoffelmos
Millionbøf, kødsovs, væltet lokum. Kært barn har mange navne, og denne ret er virkelig elsket, selvom vi har lært at lave bolognese.
Millionbøf er stadig en af danskernes mest elskede retter. Her får du opskriften med hjemmelavet kartoffelmos.
Maskeret blomkål
For nogle lyder det måske som en lidt speciel ret i dag, men tilbage i 1980erne var maskeret blomkål faktisk en populær spise.
Her får du blandt andet blomkål, rejer og æg, og den sender fluks tankerne tilbage til 80erne.
Indbagt mørbrad
Svinemørbrad svøbt i fars med butterdej udenom. Os, der husker firserne, vil formodentlig have fået serveret denne ret adskillige gange.
Til den indbagte mørbrad kan du servere klassikere som flødekartofler eller hasselback kartofler, så har du 80'er mad, når det er bedst.
Champignonpate
Da Karolines Køkken lancerede deres champignonpate i 80'erne, blev den straks et hit.
Her har vi udviklet lidt på smagen, men vi lover, at det stadig er den dejligste vegetarsteg.
Lørdagskylling med paprika
I 1982 skete der noget, som kom til at præge vores hverdagsmad i hele årtiet: Lørdagskyllingen kom på markedet.
En udskåret kylling i foliebakke krydret med en helt speciel barbecueblanding. Bakken kom du direkte i ovnen, og en lille time senere var kødet klar til at blive spist.
Klassisk paprikagryde
Paprikagryde eller mørbradgryde er alletiders ret både til hverdag og gæster. Skal den have hele armen, skal der både bacon, pølser og skært kød i. Så bliver det ikke bedre.
Skinkestang med butterdej
80'er mad var blandt andet kendetegnende ved, at man var glad for at bruge butterdej. Her den klassiske skinkestang, som serveres til en god, ærtesalat.
Fadkoteletter med karrysauce
Koteletter i fad er et nemt og lækkert aftensmåltid. Her får du opskriften på koteletter med ananas og karrysauce.
I det hele taget blev der ofte brugt ananas både til varme retter, forretter og desserter - typisk fra dåse.
Porretærte med skinke
Porretærten er inspireret af den franske quiche lorraine, og den kom ind på de moderne middagsborde i 80'erne.
Den holder stadig 100 procent, især med denne opskrift.
Hjemmelavet pizza
Og så var 1980'erne det årti, hvor pizzaen for alvor blev populær i de danske hjem.
Her får du en virkelig god grundopskrift på pizza.
Oksekød i fad med kartoffelmos
Millionbøffen var og er populær. Her i en anden variant, hvor du har hakket oksekød i bunden og et låg af kartoffelmos.
Vil du lave en anden typisk fars-ret, kan du prøve vores opskrift på græsk farsbrød.
Chokolademousse med flødeskum
Mousse, fromage og rand var det helt store til dessert, og chokolademoussen fik virkelig en optur i firserne.
Her får du en helt klassisk opskrift på en nem og delikat dessert.
Bagte æbler
Der findes ikke mange desserter, der er så let som bagte æbler. En efterårsdessert, som kan spises med creme fraiche, vaniljeis eller flødeskum.
Banankage
Banankagen kom ind i de danske køkkener. Vores opskrift giver den dejligste, svampede kage.
Du kan vælge at overtrække den med mørk chokolade eller blot spise den, som den er.
Bananasplit og Pære Belle Helene
Pære Belle Helene og bananasplit var nemme desserter, som ofte stod på menukortet. Her får du vores bud på desserterne.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden