Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Viking bøfgryde

Viking bøfgryde (gryderet med oksesauté)

Billede af Vining bøfgryde.
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del og send:
65
DELINGER
Facebook65PinterestSMSEmailMessenger
Indhold
  • Viking bøfgryde
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Opskrift på Viking bøfgryde
  • Billeder
  • Servering
  • FAQ
  • Kommentarer

Viking bøfgryde

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
5 fra 1 stemme
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 15 minutter min
Tilb. tid: 45 minutter min
Samlet tid: 1 time t
Få den populære opskrift på Viking bøfgryde, der laves med oksesauté. En nem og traditionel gryderet fra en legendarisk restaurant i Aarhus.
Antal: 4
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 2 store løg (hakket)
  • 1 spsk karry (med lidt top)
  • 2 spsk hvedemel (med lidt top)
  • 1 spsk paprika (helst rosenpaprika)
  • 4 dl mælk (helst varm)
  • 40 g tomatpasta
  • 3 fed hvidløg (hakket)
  • 2 dl fløde (eller madlavningsfløde)
  • 2 spsk whisky (eller mere, efter smag og behag)
  • smør (til bruning af kødet)
  • 800 g oksekød (i strimler)
  • salt og friskkværnet peber

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Fremgangsmåde

  1. Kom 50 g smør i en gryde eller sauterpande, og lad det bruse af. Tilsæt 2 store løg (hakkede) og lad dem stege 5 minutter, så de bløde - men uden at tage farve!
  2. Drys 1 spsk karry over og lad det svitse med i kort tid, inden du tilsætter 2 spsk hvedemel og 1 spsk paprika. Rør rundt.
  3. Hæld 4 dl mælk (varm) ved, og rør godt rundt så det jævner til en passende konsistens på din sauce. Lad det lige bage godt igennem, og om nødvendigt kan der tilsættes lidt mere mælk.
  4. Kom 40 g tomatpasta ved sammen med 3 fed hvidløg, 2 dl fløde og 2 spsk whisky, og kog det kort igennem. Anvendes madlavningsfløde må retten ikke koge, men skal blot varmes op.
  5. Skru ned for varmen, og lad nu saucen simre ved svag varme.
  6. I en pande kommes lidt smør og det skal bruse af. Sauter så 800 g oksekød i strimler i meget kort tid ved meget høj varme. Kødet skal virkelig have kort tid, men blot lige have en god stegeskorpe. Så stegetiden er under et minut.
  7. Hæld kødet ned i saucen, og fortsæt på samme måde med resten af kødet. Jeg plejer at sautere det over tre omgange, så det får masser af stegeskorpe på den korte tid. Hver gang kommes kødet ned i saucen, der vendes rundt.
  8. Efter at det sidste kød er kommet i saucen, skal retten nu stå og samle sig selv i 15-20 minutter ved meget lav varme. Den skal blot holdes lun - og må ikke blive for varm! Her trækker saft og kraft fra kødet ud i retten, og det smager himmelsk godt. Smag til med salt og friskkværnet peber og de øvrige krydderier efter smag og behag.

Næringsindhold

Kalorier678kcalKulhydrater20gProtein51gFedt42gMættet fedt23gFlerumættet fedt2gEnkelumættet fedt12gTransfedt0.4gKolesterol219mgNatrium909mgKalium1135mgKostfibre2gSukker11gVitamin A1451IUVitamin C12mgCalcium230mgJern5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på Viking bøfgryde

Viking bøfgryde stammer fra den populære restaurant Viking Bøfhus, der lå i Skolegade i Aarhus. Et meget legendarisk spisested i det aarhusianske restaurantliv fra 1960erne og frem til det lukkede i år 2000.

Et af de store hits var denne bøfgryde (eller vikingegryde), som jeg har tilladt mig at pudse en smule af til mere moderne forhold. Den er stadig tro mod originalen, og den er fantastisk som både hverdagsmad og til gæster i weekenden.

Klassisk blev retten serveret med pommes frites, og det synes jeg også du skal gøre. Men den kan selvfølgelig også serveres med kogte eller stegte kartofler, ris, kartoffelmos eller hvad du bedst kan lide.

Der findes flere udgaver af den, og denne er den vist nok originale med oksekød i strimler. Der findes også en udgave med svinemørbrad, som så også skæres i strimler. Den kan også bruge, og det gør så retten lidt billigere. Opskriften er beregnet til 4 personer.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Vestjysk krogryde
  • Mørbradgryde
  • Kong Fiddes livret
  • Bistrogryde
  • Bøf Stroganoff
  • Baronens gryde

Billeder

Her er nogle billeder fra min tilberedning af bøfgryden:

bøfgryde kan laves med oksekød eller svinemøbrad i strimler
oksekødsstrimlerne til bøfgryden steges hårdt og hurtigt af
det sauterede oksekød kommes i saucen til bøfgryden
viking bøfgryde klar til servering

Servering

Viking bøfgryde serveres straks sammen med pommes frites og kogte grønne bønner. Velbekomme.

FAQ

Kan man fryse bøfgryden?

Ja, du kan sagtens fryse rester af bøfgryden. Kan varmes op i gryde. Måske skal der tilsættes lidt mere mælk.

Kan man lave bøfgryde med svinemørbrad?

Faktisk findes der flere versioner af den berømte bøfgryde fra restaurant Viking i Aarhus. Og en anden udgave er med svinemørbrad, der skæres ud i strimler. Så du kan sagtens udskifte oksekød med mørbrad. Fremgangsmåden er ellers den samme.

Kan man undlade whisky i gryderetten?

Ja, du kan sagtens lave retten uden whisky. Den smager stadig godt.

Kan Viking bøfgryde serveres med ris?

Tradionelt blev bøfgryden serveret med pommes frites, men den kan sagtens også nydes med kogte ris.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen skriver

    juni 26, 2025 at 10:31 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne din mening om bøfgryden her - og også gerne hvis du kender endnu mere til historien om den.

    Svar
    • Mc skriver

      juni 28, 2025 at 2:41 pm

      Hvilken slags oksekød udskæring bruger du?

      Svar
      • Holger Rørby Madsen skriver

        juli 15, 2025 at 9:19 am

        Hejsa
        Her har jeg brugt oksetykkam i strimler, men eks. oksefilet er også godt at bruge 🙂
        God fornøjelse.
        BH Holger

Mere inspiration

  • Billede af teriyaki laks.
    Teriyaki laks (nem laks med teriyaki og sesam)
  • Billede af smørstegt laksefilet med græskarmos.
    Smørstegt laksefilet med græskarmos
  • Billede af peberkylling.
    Peberkylling med grønne peberkorn og lækker sauce
  • Billede af hellefisk med spinat og knoldselleri.
    Hellefisk med spinat og knoldselleri

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.

Bedømmelse

Your vote:




Har du også en kommentar?

A rating is required
A name is required
An email is required