Opskrift på Kong Fiddes livret, der er en rigtig kongelig gryderet. Kong Frederik den 9. elskede denne ret, som han ofte fik i Sønderjylland.
Kong Fiddes livret er en populær gryderet, der både er særdeles smagfuld og hurtig at lave.
Historien er, at Kong Frederik den 9. ofte fik denne ret serveret under sine besøg på Gråsten Slot i Gråsten, der ligger godt 15 kilometer vest for Sønderborg, og især på kongens fødselsdag. Som i øvrigt var den 11. marts. Deraf navnet på Kong Fiddes livret. Fidde var kælenavn fra Frederik.
Kong Frederik var konge fra 1947 til 1972, gift med Dronning Ingrid og naturligvis far til Dronning Margrethe. De sønderjyske bånd var stærke, og derfor kom kongen ofte i det sønderjyske. Og især på slottet i Gråsten, hvor denne livret ofte blev serveret.
Og lad os så lige tage den: Der findes faktisk flere bud på denne opskrift. Den originale er formentlig med oksemørbrad, og gerne spidserne fra oksemørbraden. Men der er også kilder, der hævder at Kong Fiddes livret bør laves med flanksteak. Her skal man så være opmærksom på, at tilberedningstiden er lidt længere.
I denne opskrift er den kongelige gryde lavet med svinemørbrad, som trods alt er billigere end oksemørbrad, og det smager fantastisk godt.
Tilbehøret til Kong Frederiks livret finder du længere nede.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på Kong Fiddes livret
Kong Fiddes livret
Ingredienser
- 1 svinemørbrad - afpudses, skæres i små tern
- 1 spiseskefuld smør
- 2 løg - finthakket
- 2 teskefulde karry
- 2 teskefulde paprika
- 2 spiseskefulde engelsk sauce
- 3 spiseskefulde tomatketchup
- 4 deciliter fløde
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- 1 svinemørbrad afpudses, skæres i skiver og derefter i små tern. Kødstykkerne må ikke være for store, fordi de blot steges i kort tid. Jeg plejer at lave dem cirka 1,5 centimeter på hvert led.
- Pil og hak 2 løg fint.
- Varm en stegegryde op og kom 1 spiseskefuld smør i. Lad det bruse af.
- Tilsæt mørbrad og steg kødet i ca. 2 minutter. Vendes undervejs, så det brunes hele vejen rundt.
- Kom så løg, 2 teskefulde karry og 2 teskefulde paprika ved og lad det svitse med et minuts tid.
- Derefter kommes 2 spiseskefulde engelsk sauce i Kong Fiddes livret sammen med 3 spiseskefulde tomatketchup og 4 deciliter fløde.
- Lad det varme igennem i et par minutter og smag den kongelige gryderet til med salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Kong Fiddes livret serveres straks.
I min lidt mere moderne anretning plejer jeg at serveres den kongelige gryderet med pommes frites og dampet broccoli eller ærter.
Men i den oprindelig og ægte opskrift serveres Kong Frederiks livret med pommes frites, hårdkogte æg, der er hakket groft, finthakket løg og rødbeder.
Du kan jo selv vælge det rette tilbehør.
Du kan også justere farven med lidt madkulør, men det plejer ikke at være nødvendigt.
Kurt Holm
Synes du skal bruge hele det sønderjydske navn for kongen, nemlig FIDDE JEN KRYDS.
= Fredrik IX.
Gitte
Smager SUPER GODT
Hurtig at lave.
Per Hannibal Birk Jensen
Skude godt
Birgit Hedegård
Er retten fryse-egnet ?
Holger Rørby Madsen
Hej Birgit
Ja, det er den - du kan sagtens fryse Kong Fiddes livret ned.
De bedste hilsner
Holger
Monica Andersen
Den originale ret er med oksekød og ikke svinemørbrad.
Karina
Hejsa
Jeg har en dyrekølle i frys, som skal bruges. Tænker at prøve at eksperimentere med det. Har nogen prøvet at bruge vildt i retten?
Joan
Jeg har lavet retten flere gange, og den smager lige godt hver gang. Tak for de mange gode opskrifter.
Malene
Hmm..
Gråsten slot ved Sønderborg... Nej.. Bare nej..
Den formulering vil ingen Sønderjyde acceptere. For det første ligger Gråsten slot i (surprice) GRÅSTEN! For det andet ligger Sønderborg på Als. Als og Sønderjylland er altså ikke helt det samme vel? Det vil ingen sønderjyde eller alsing i hvert fald sige. Og Sønderborg har altså sit eget slot, Sønderborg slot.
Så den formulering der her er brugt, er jo ikke korrekt.
Måske det skulle fakta tjekkes lidt bedre en anden gang..
Holger Rørby Madsen
Hej Malene
Tak for det, og du har fuldstændig ret. Det var fortalt med den store pensel, og jeg kender godt forholdene i området, da jeg har arbejdet i Aabenraa i mange år 🙂
Men jeg forstår godt din pointe, og retter den lige til, så der ikke er misforståelser.
Tak for dit indspark - alt det bedste
Holger
Jarppi
Har du glemt at rette informationen til? 😛
Holger Rørby Madsen
Hejsa
Nej, men nu er den præciseret endnu mere, så ingen er i tvivl 🙂
Alt det bedste
Holger
Tove kerlauge
1000 Tak for alle de ho opskrifter, dejligt med nye opskrifter og forslag til en gamel husmor 👍😃
Allan
Hvornår skal løgene i, og bruger du kulør?
Holger Rørby Madsen
Hej Allan
Undskyld, jeg har nu rettet den til. Løgene kommer i sammen med karry og paprika 🙂
Sovsekulør synes jeg ikke er nødvendigt, men det kan du sagtens gøre.
De bedste hilsner
Holger