Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Tun

Tun (fakta, viden og en masse gode opskrifter)

Billede med tun.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Indhold
  • Fakta
  • Næring og sundhed
  • Tungmetaller
  • Anvendelse og opskrifter
  • Kommentarer

Tun er en af de fisk, som vi spiser flest af herhjemme. En af årsagerne er formentlig, at vi kan købe lækre stykker tunfisk i dåser.

Det er nemt at lave en god sandwich med dem, hvis blot man har mayonnaise, citron, løg og salatblade.

Og det er også let at vende tun fra dåse i en god, blandet salat, så vi hurtigt har en tunsalat.

Se også: Alt om tun på dåse

Fakta

Tunfisk, Thunnus, er i familie med makrellen, blot er tun langt større end deres familiemedlemmer.

Der findes syv forskellige arter tunfisk, den største bliver op til fem meter, men i gennemsnit er tun ca. to meter lange. Den mindste Skipjack holder sig dog til godt 80 cm.

De store fisk lever i stimer helt ned til 100 meter under havets overflade. De er fantastiske svømmere og kan svømme op til 56 km/t ifølge Naturporten.dk.

Vigtigste spisefisk er er Albacore, Bigeye, Bluefin, Yellowfin og Skipjack, som er den art, vi bedst kan lide i Europa.

Skipjack er en lille fyr, som vejer ca. 10 kg. Da den ikke er stor nok til at give store tunbøffer, sælges den kød ofte i dåser.

Se også: Tunmousse uden smør - perfekt til sandwich

Næring og sundhed

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, så vi nyder godt af kødets D-vitamin og Omega 3-fedtsyrer.

Det findes også i tunkød sammen med andre vigtige mineraler og vitaminer som A-vitamin, folat og kalium.

Her ses energifordelingen for henholdsvis 100 gram rå tun og 100 gram tun i vand på dåse.

Som du kan se, er der ikke meget forskel på de to forskellige fødevarer.

EnergifordelingRå fiskDåse i vand
Kalorier117107
Proteiner26,8 gram23,9 gram
Kulhydrater0 gram0 gram
Fedt1,1 gram1,2 gram

Oplysningerne er hentet fra Frida fooddata.dks oplysninger fra DTU Fødevareinstituttet.

Tungmetaller

Fisk er sundt. Det er en konstatering, der er dog et lille men. På grund af de store tuns enorme størrelser indeholder kødet ofte tungmetaller.

De spiser nemlig godt, så der ryger mange fisk gennem dem dagligt. Disse fisk indeholder tungmetaller på grund af forurening i havene.

Her er Skipjack dem, der indeholder færrest tungmetaller, fordi de er relative små. Alligevel frarådes børn, ammende og gravide at spise tun.

Foretrækker du fisk, der er fanget på en bæredygtig måde, hvor der ikke drives rovdrift på dem, skal du altid købe MSC-mærket fisk.

Anvendelse og opskrifter

Japanerne er vilde med rå tun, og er et af de mest tunspisende folk i verden. Det skyldes ikke mindst deres tradition med at spise sushi.

Her på Madens Verden er vi også glade for tunens kød, og har derfor en række gode opskrifter med tunkød.

Om det er fra dåse eller frisk, er det nemlig en dejlig spise, som man kan tilberede i en fart.

Prøv for eksempel at købe tunbøffer hos fiskehandleren og vend dem let på grillen. De skal ikke steges igennem men blot få farve på ydersiden.

Du kan også lave indbagt tun med persille og hvidløg, hvis du følger denne opskrift.

Spansk kartoffelsalat med tun

Salat med tun, kapers og masser af grøntsager

Tunwraps med avocado til picnic og madpakken

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Kommentarer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.