Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Tørgær

Sådan bruger du tørgær til bagning (nem guide med skema)

Billede resultat for tørgær
Del gerne:
432
SHARES
FacebookMessenger432PinterestEmailSMS
Indhold
  • Mål og vægt
  • Anvendelse
  • Forskel på tørgær og almindelig gær?
  • Holdbarhed
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er tørgær egentlig for noget, og hvad er forskellen på tørgæren og almindelig gær?

Her kigger vi nærmere på hvad det er, og især på hvordan du anvender tørgæren.

Tørgær er præcist som navnet angiver, nemlig tørret bagegær.

Netop på grund af tørringsprocessen skal den tørrede gær vækkes igen, og det sker ved lidt højere temperatur end ved brug af normal gær. Se lidt længere nede.

Mål og vægt

En pakke almindelig gær vejer 50 gram, mens et brev med tørgær vejer cirka 12 gram.

Disse mængder svarer til samme mængde gær, så når du bruger en pakke tørgær på 12 gram, ja så svarer det altså til den almindelige og velkendte pakke gær.

Tørgær gramFrisk gær gram
14,16
28,32
312,48
416,64
520,80
625
729,16
833,32
937,48
1041,64
1145,80
1250

Anvendelse

Hvordan bruger man så tørgæren? Jo, den store forskel på anvendelsen af tørgæren og den almindelige gær er, at sidstnævnte røres ud i en væske, mens tørgæren skal blandes med melet før væsken kommes i.

Derfor skal du først afveje mel, og heri blander du så tørgæren. Bland det godt rundt.

Temperaturen på væsken til dejen må gerne være på omkring 40 grader, når du anvender tørgæren. Så får du det bedste resultat, og dejen vil hæve bedre.

Du skal også ælte dejen lidt længere , når du bruger tørgær - og samtidig er hævetiden også lidt længere. Gærcellerne i tørgæren skal simpelthen nå at virke og komme i arbejdstøjet, og det tager lidt længere tid.

Til gengæld er resultat så lige så godt som ved brug af normal gær.

Og du kan dermed bruge tørgæren i stort set alle opskrifter, hvor du ellers ville have anvendt den traditionelle gær.

Forskel på tørgær og almindelig gær?

Nej, det er som sådan ikke nogen forskel. Du kan bruge begge typer gær i dit bagværk, når blot du husker ovenstående fremgangsmåde under tilberedningen af dejen.

Begge typer gær hæver brødet på nogenlunde samme måde.

Dog skal du være opmærksom, når du bager brød med højt indhold af smør eller olie. Eksempelvis fødselsdagsboller.

Her får du det bedste resultat med den almindelige gær, men du kan dog stadig også anvende tørgæren.

Holdbarhed

En af fordelene ved tørgæren er, at den holder sig meget længere end den traditionelle gær.

Tørgæren opbevares tørt og køligt, og her kan den holde sig i et års tid. men kig på datostemplet på pakken.

Relateret artikel er denne om gær og økologisk gær.

Du kan bla. bruge tørgær i disse opskrifter:

Pitabrød - hjemmebagte
Min opskrift på pitabrød, der er nemme, luftige og altid popper op som de skal. Verdens bedste pita brød, og du kommer aldrig til at bage andre.
Se opskriften her
hjemmebagte pitabrød
Hjemmebagte boller
Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Bollerne er nemme at bage, bløde, lige så lækre som hos bageren og fryseegnet.
Se opskriften her
Billede af boller.
Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør
Denne opskrift giver dig et både nemt og meget luftigt franskbrød med en blød krumme og en lækker skorpe. Nemt at bage og så kan det fryses.
Se opskriften her
billede med franskbrød
Verdens bedste pølsehorn
Bedste opskrift på pølsehorn. Super pølsehornsdej, hvor dejen er nem at arbejde med, og pølsehornene bliver bløde og luftige. Kan fryses.
Se opskriften her
pølsehornsdej til pølsehorn
Burgerboller
Her er min bedste opskrift på burgerboller. Burgerbollerne er nemme at lave, og de har den helt rigtige fyldighed, der gør dem perfekte til en burger.
Se opskriften her
billede med burgerboller
Pølsebrød - nemme og bløde
Pølsebrød er meget nemme at bage selv, og her får du min opskrift på både nemme og luftige brød, der er perfekte til en hjemmelavet hotdog.
Se opskriften her
hjemmebagte pølsebrød

FAQ

Hvad er tørgær?

Tørgær er en type bagegær, hvor gærcellerne er tørret og koncentreret, så den kan holde sig længe uden køl. Det er et praktisk og langtidsholdbart alternativ til frisk gær - og bruges på samme måde i bagning.

Hvordan bruger man tørgær?

Tørgær blandes direkte i melet - og ikke i væsken først. Brug en væske på ca. 37-40 grader (lidt varmere end ved frisk gær). Hævetiden kan være lidt længere end med anvendelse af frisk gær.

Kan tørgær altid erstatte frisk gær?

Ja, man kan næsten altid bruge tørgær i stedet for frisk gær - men der er nogle enkelte ting man skal være opmærksom på for at få et godt resultat. Blandt andet skal tørgæren direkte i melet, og væsken skal være lidt varmere end ved brug af frisk gær.

Hvor meget er 50 gram frisk gær i tørgær?

Et brev tørgær vejer typisk knap 12 gram, og det svarer præcist til 50 gram frisk gær, som en typisk pakke frisk gær vejer.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Kommentarer Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen skriver

    november 11, 2024 at 6:36 am

    Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen?

    Svar
  2. Poul Lausen skriver

    maj 26, 2024 at 6:00 pm

    Jeg er en ivrig brødbager, da jeg er træt af det kemikaliefyldte købebrød. Jeg bruger BIGA*, som står 1-2 dage i køleskab inden alle ingredienser samles. Jeg synes at tørgær er lidt bedre at anvende end den friske gær, da jeg får mere smag i brødet.

    *) I slutningen af 1800-tallet begyndte den friske gær at komme frem. Indtil da brugte man vildgær, og havde en surdej starter stående. At "hente" sin gær fra luften omkring os, giver et varierende resultat, jeg har bl.a. opgivet at bage med surdej, da jeg bor i et område med for mange dårlige gærceller. Vildgæren er ikke særlig effektiv, så brødet skal have meget mere hævetid, men det giver mere smag i brødet. Tid er smag, og det skyldes fytinsyre. I hvedekærnens skaldele bindes vitaminer, mineraler og andet godt med fytinsyre, som langsomt opløses, når kærnen ligger i jorden. På den måde er de gode sager frie, når kærnen skal til at vokse.
    Den friske gær er så effektiv, at den ikke når at bryde fytinsyren ned, og det går ud over smagen. Italienerne modvirkede dette ved at "opfinde" BIGA, som er en fordej med almindelig gær, men de gjorde gæren langsom ved at sætte fordejen køligt.
    Af 1kg mel bruger jeg 200g mel til fordejen, 50-100 g vand og 6 g tørgær. Af de 200 g mel er 100 g grahamsmel, da den indeholder skaldele=mere smag.
    BIGA hedder poolish i Frankrig (som typisk er lige dele mel og vand) og raskdeg i Sverige.

    Svar
  3. Laila skriver

    januar 28, 2023 at 12:29 pm

    Tak for god information, lige hvad jeg skulle bruge. :-))

    Svar

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem af Madens Verden...?

madens verden logo opskrifter på god mad

Bliv medlem nu. For blot 295 kr. for et helt år slipper du for alle for annoncer, kan printe, gemme dine favoritter og se næringsindholdet i opskrifterne. Når du logger ind, slipper du også for denne boks.

Vi har ingen bindingsperiode. Selve tilmeldingen tager få sekunder, da du blot skal indtaste din mailadresse og betale. Derefter kan du logge ind og få en endnu bedre oplevelse af Madens Verden.

På forhånd tak for din opbakning og velkommen i klubben.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer ved at klikke her.