• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Sådan bruger du tørgær til bagning - nem guide med skema

Sådan bruger du tørgær til bagning - nem guide med skema

Billede resultat for tørgær
Del gerne:
417
SHARES
FacebookMessenger417PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  6. december 2024 - Udgivet:  15. juni 2018

Indhold

  1. Mål og vægt
  2. Anvendelse
  3. Forskel på tørgær og almindelig gær?
  4. Holdbarhed
  5. Lignende artikel

Hvad er tørgær egentlig for noget, og hvad er forskellen på tørgæren og almindelig gær?

Her kigger vi nærmere på hvad det er, og især på hvordan du anvender tørgæren.

Tørgær er præcist som navnet angiver, nemlig tørret bagegær.

Netop på grund af tørringsprocessen skal den tørrede gær vækkes igen, og det sker ved lidt højere temperatur end ved brug af normal gær. Se lidt længere nede.

Du kan bla. bruge tørgær i disse opskrifter:

  • Pitabrød
  • Hjemmebagte boller
  • Franskbrød
  • Pølsehorn
  • Burgerboller

Mål og vægt

En pakke almindelig gær vejer 50 gram, mens et brev med tørgær vejer cirka 12 gram.

Disse mængder svarer til samme mængde gær, så når du bruger en pakke tørgær på 12 gram, ja så svarer det altså til den almindelige og velkendte pakke gær.

Tørgær gramFrisk gær gram
14,16
28,32
312,48
416,64
520,80
625
729,16
833,32
937,48
1041,64
1145,80
1250

Anvendelse

Hvordan bruger man så tørgæren? Jo, den store forskel på anvendelsen af tørgæren og den almindelige gær er, at sidstnævnte røres ud i en væske, mens tørgæren skal blandes med melet før væsken kommes i.

Derfor skal du først afveje mel, og heri blander du så tørgæren. Bland det godt rundt.

Temperaturen på væsken til dejen må gerne være på omkring 40 grader, når du anvender tørgæren. Så får du det bedste resultat, og dejen vil hæve bedre.

Du skal også ælte dejen lidt længere , når du bruger tørgær - og samtidig er hævetiden også lidt længere. Gærcellerne i tørgæren skal simpelthen nå at virke og komme i arbejdstøjet, og det tager lidt længere tid.

Til gengæld er resultat så lige så godt som ved brug af normal gær.

Og du kan dermed bruge tørgæren i stort set alle opskrifter, hvor du ellers ville have anvendt den traditionelle gær.

Forskel på tørgær og almindelig gær?

Nej, det er som sådan ikke nogen forskel. Du kan bruge begge typer gær i dit bagværk, når blot du husker ovenstående fremgangsmåde under tilberedningen af dejen.

Begge typer gær hæver brødet på nogenlunde samme måde.

Dog skal du være opmærksom, når du bager brød med højt indhold af smør eller olie. Eksempelvis fødselsdagsboller.

Her får du det bedste resultat med den almindelige gær, men du kan dog stadig også anvende tørgæren.

Holdbarhed

En af fordelene ved tørgæren er, at den holder sig meget længere end den traditionelle gær.

Tørgæren opbevares tørt og køligt, og her kan den holde sig i et års tid. men kig på datostemplet på pakken.

Lignende artikel

Relateret artikel er denne om gær og økologisk gær.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Holger Rørby Madsen

    november 11, 2024 at 6:36 am

    Tak fordi du læser med. Hvad synes du om artiklen?

    Svar
  2. Poul Lausen

    maj 26, 2024 at 6:00 pm

    Jeg er en ivrig brødbager, da jeg er træt af det kemikaliefyldte købebrød. Jeg bruger BIGA*, som står 1-2 dage i køleskab inden alle ingredienser samles. Jeg synes at tørgær er lidt bedre at anvende end den friske gær, da jeg får mere smag i brødet.

    *) I slutningen af 1800-tallet begyndte den friske gær at komme frem. Indtil da brugte man vildgær, og havde en surdej starter stående. At "hente" sin gær fra luften omkring os, giver et varierende resultat, jeg har bl.a. opgivet at bage med surdej, da jeg bor i et område med for mange dårlige gærceller. Vildgæren er ikke særlig effektiv, så brødet skal have meget mere hævetid, men det giver mere smag i brødet. Tid er smag, og det skyldes fytinsyre. I hvedekærnens skaldele bindes vitaminer, mineraler og andet godt med fytinsyre, som langsomt opløses, når kærnen ligger i jorden. På den måde er de gode sager frie, når kærnen skal til at vokse.
    Den friske gær er så effektiv, at den ikke når at bryde fytinsyren ned, og det går ud over smagen. Italienerne modvirkede dette ved at "opfinde" BIGA, som er en fordej med almindelig gær, men de gjorde gæren langsom ved at sætte fordejen køligt.
    Af 1kg mel bruger jeg 200g mel til fordejen, 50-100 g vand og 6 g tørgær. Af de 200 g mel er 100 g grahamsmel, da den indeholder skaldele=mere smag.
    BIGA hedder poolish i Frankrig (som typisk er lige dele mel og vand) og raskdeg i Sverige.

    Svar
  3. Laila

    januar 28, 2023 at 12:29 pm

    Tak for god information, lige hvad jeg skulle bruge. :-))

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her