Sådan laver du nemt stuvede kartofler, der er klassisk mormormad. Det er kogte kartofler, der vendes i en hvid sovs, og de er nemme at lave.
Stuvede kartofler er en herlig dansk ret, som du kan servere til et utal af retter fra det danske køkken.
Eksempelvis til koteletter eller frikadeller. Men bestemt også mange andre kødretter.
Kartoflerne skæres ud i mindre stykker, som koges næsten møre i letsaltet vand, inden du vender dem i en stuvning af hvid mælkesovs.
Du kan bruge både nye og gamle kartofler til retten, men vær opmærksom på, at kogetiden er en smule kortere for nye kartofler.
Så stik i dem med en kødnål, så de ikke koger ud.
Se også mine populære opskrifter på:
Opskrift på stuvede kartofler
Stuvede kartofler
Ingredienser
- 800 g kartofler - i skiver eller mundrette stykker
- 1 tsk salt
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 2 dl kogevand - fra kartoflerne
- 2 dl mælk
- muskatnød - reven
- 1 citron - lidt citronsaft
- 1 tsk sukker
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Vask kartoflerne og skær dem ud i skiver eller tern. Du behøver ikke skrælle dem, da der sidder masser af vitaminer lige under kartoffelskrællen. Er det meget gamle kartofler kan det være en fordel at skrælle dem.
- Kom kartoflerne i en gryde med letsaltet vand, kartoflerne skal netop være dækkede af vand.
- Kog det op, og kog kartoflerne i cirka 10 minutter under delvist låg. Stik i dem og vær opmærksom på, at de ikke koger ud. De må gerne have lidt konsistens, da de også bliver varmet igennem i stuvningen.
- Når de er næsten møre, tages de af blusset, og du hælder dem straks i en sigte - og overhælder med koldt vand for at stoppe kogningen!
- Så laver du stuvningen. Smelt et par spiseskefulde smør i en gryde, og pisk melet ud i det smeltede smør, når smørret er brust af.
- Pisk gradvist cirka to deciliter kogevand ind i opbagningen, og derefter mælk indtil sovsen har den rette konsistens. Ikke for tyk og fed - og ikke for tynd. Smag stuvningen til med reven muskatnød, citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Lad sovsen koge for svag varme i fem minutter for at fjerne smagen af mel, og kom så forsigtigt de kogte kartofler i.
- Nu lader du de stuvede kartofler stå og simre i yderligere fem minutter, og tilsætter25 lidt mere mælk, hvis sovsen bliver for tyk.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
De stuvede kartofler kan serveres som de er - eller du kan vende lidt friskhakket persille.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lene Blomsterbirk
Når der i opskriften står at der er 260 kcal pr potion, er det så for hele opskriften?
Holger Rørby Madsen
Hej Lene
Det er person - altså hele opskriften delt i fire lige store dele.
Alt det bedste
Holger
Lene Blomsterbirk
Så tænkte jeg rigtig nok. 😊 Men tak for svar. Så bliver det bare nemmere for mig at logge, når du har lavet det store arbejde 😄
Jolanda
Hej Holger.
Når jeg laver stuvede kartofler, skærer jeg dem i tern. Svitser dem lidt i en gryde og kommer så mælk i. Kartoflerne jævner så selv mælken til sauce. Selvfølgelig er det bedst med gamle, melede kartofler.
Vh Jolanda