Sønderjysk stang er en gammel og traditionel opskrift på en kringle, der både er nem og hurtig at bage.
I forhold til den originale opskrift, så har jeg tilpasset den til en lidt moderne udgave, hvor mængden af smør er reduceret, og jeg har også tilsat lidt kardemomme. Ellers er den meget tro mod den oprindelige opskrift.
Du får to stænger ud af opskriften, så rigtig god bagelyst.
Oversigt over indhold

Sønderjysk stang
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Kom lunkent vand i skålen til din røremaskine sammen med gær og sukker. Rør det ud med en spiseske så gæren er opløst.
- Tilsæt hvedemel sammen med æg, blødt smør og kardemomme. Kør det på røremaskinen med dejkrog i ca. 8 minutter ved middel hastighed.
- Tag dejen ud på bordet og virk den op. Du kan se her hvordan du nemt virker en dej op. Læg viskestykke over og lad dejen hæve i 30 minutter.
- Dej dejen i to lige stykker, der rulles ud til et rektangel på 30 gange 20 centimeter. Bland smør og sukker sammen til en remonce, der fordeles i en stribe på midten af hver stang på langs.
- Buk hver ende en smule ind, og derefter lægges den ene langside ind over midten, mens den anden langside netop lægges ind over denne, så kringlen er lukket. Tryk ganske let ned i midten på langs så dejen forbliver samlet.
- Læg de to stænger på bageplade med bagepapir, og pensl med sammenpisket æg. Drys med hasselnødder og sukker. Spar ikke på sukkeret. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
- Bag de sønderjyske stænger midt i ovnen i en forvarmet ovn ved 230 grader over- og undervarme, hvor de skal have ca. 15 minutter. Kringlerne skal være godt afbagte.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Servering
De sønderjyske stænger tages ud af ovnen og køles af. Du kan dog godt servere dem lune.
Flere inspirerende opskrifter:
Søren Ryges kringle - bedste opskrift
Vandkringle
Hjemmebagt kringle
Kanelstang
Bagerens søndagskage - gammeldags klipkrans
Fødselsdagskringle
FAQ
De sønderjyske stænger er fine at fryse ned. Lad kringlerne køle af først, og frys dem derefter i plasticposer. Du kan eventuelt skære dem ud i passende stykker inden. Du kan tø dem op ved stuetemperatur, eller blot lune dem i 150 grader varm ovn i ca. 8-10 minutter.
Du kan sagtens tilsætte rosiner til de sønderjyske stænger. Brug en håndfuld til hver stang.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger denne opskrift. Skriv gerne hvad du synes om den sønderjyske stang.