Indhold
Sønderjysk stang
Ingredienser
- 100 g vand (lunkent, svarende til 1 dl)
- 50 g gær
- 100 gram sukker
- 400 g hvedemel
- 2 æg
- 100 g smør (blødt, ikke smeltet)
- 0,5 tsk kardemomme (kan udelades)
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 1 æg (sammenpisket)
- hasselnøddeflager
- sukker
Fremgangsmåde
- Kom 100 g vand i skålen til din røremaskine sammen med 50 g gær og 100 gram sukker. Rør det ud med en spiseske så gæren er opløst.
- Tilsæt 400 g hvedemel sammen med 2 æg, 100 g smør (blødt) og 0,5 tsk kardemomme. Kør det på røremaskinen med dejkrog i ca. 8 minutter ved middel hastighed.
- Tag dejen ud på bordet og virk den op. Du kan se her hvordan du nemt virker en dej op. Læg viskestykke over og lad dejen hæve i 30 minutter.
- Dej dejen i to lige stykker, der rulles ud til et rektangel på 30 gange 20 centimeter. Bland 100 g smør og 100 g sukker sammen til en remonce, der fordeles i en stribe på midten af hver stang på langs.
- Buk hver ende en smule ind, og derefter lægges den ene langside ind over midten, mens den anden langside netop lægges ind over denne, så kringlen er lukket. Tryk ganske let ned i midten på langs så dejen forbliver samlet.
- Læg de to stænger på bageplade med bagepapir, pisk 1 æg sammen og pensl med sammenpisket æg. Drys med hasselnøddeflager og sukker. Spar ikke på sukkeret. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
- Bag de sønderjyske stænger midt i ovnen i en forvarmet ovn ved 230 grader over- og undervarme, hvor de skal have ca. 15 minutter. Kringlerne skal være godt afbagte.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på sønderjysk stang
Sønderjysk stang er en gammel og traditionel opskrift på en kringle, der både er nem og hurtig at bage.
I forhold til den originale opskrift, så har jeg tilpasset den til en lidt moderne udgave, hvor mængden af smør er reduceret, og jeg har også tilsat lidt kardemomme. Ellers er den meget tro mod den oprindelige opskrift.
Du får to stænger ud af opskriften, så rigtig god bagelyst.
Se flere opskrifter:
- Søren Ryges kringle
- Klassisk hjemmebagt kringle
- Vandkringle
- Kanelstang
- Bagerens søndagskage
- Fødselsdagskringle
- Hindbærstang
Servering
De sønderjyske stænger tages ud af ovnen og køles af. Du kan dog godt servere dem lune.

FAQ
De sønderjyske stænger er fine at fryse ned. Lad kringlerne køle af først, og frys dem derefter i plasticposer. Du kan eventuelt skære dem ud i passende stykker inden. Du kan tø dem op ved stuetemperatur, eller blot lune dem i 150 grader varm ovn i ca. 8-10 minutter.
Du kan sagtens tilsætte rosiner til de sønderjyske stænger. Brug en håndfuld til hver stang.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Holger Rørby Madsen skriver
Tak fordi du bruger denne opskrift. Skriv gerne hvad du synes om den sønderjyske stang.