Søde kartofler er ikke alene om det. For af og til går der mode i fødevarer uden nogle ved, hvorfor lige netop denne grøntsag eller disse korn er blevet modemad. Og disse har befundet sig i denne kategori et par år og det er fuldt fortjent.
De er nemlig fulde af kostfibre, som er godt for vores fordøjelse, antioxidanter og vitaminer.
Er ikke kartofler
Søde kartofler er faktisk slet ikke kartofler, men i stedet rodfrugter beslægtet med pastinakker og persillerødder. De tilhører snerlefamilien, hvor kartoflen er en natskyggeplante.
Hvis det var var en familie, vi talte om, ville den almindelige kartoffel og den søde kartoffel være fjerne grandfætre.
Det korrekte navn for dem er batat, og der findes ca. 5.000 hundrede varianter af planten. Den vokser til gengæld kun i lande, der er væsentlig varmere end vores, blandt andet Syd- og Mellemamerika, da den ikke tåler frost og bedst trives med en gennemsnittemperatur på 24 grader.
Heldigvis kan vi få fat i dem alligevel. Her får du fakta og viden om batat.
Næringsindhold
Søde kartofler indeholder 72 kilokalorier, som svarer til 302 kilojoule pr. 100 gram. Det er nogenlunde samme indhold som kartofler af natskyggefamilien.
Her ser du, hvordan energien fordeler sig:
Protein: 1,3 gram
Fedt: 0,3 gram
Kulhydrat: 17,2 gram (heraf 2,7 gram kostfibre).
Vitaminer
Batata – eller sød kartoffel – er en vitaminbombe, når det gælder de vigtige A-vitaminer.
Udover det indeholder de både B og C-vitaminer samt en række sunde mineraler som kalk og magnesium. Og så er de rige på antioxidanter.
Opbevaring
Disse rodfrugter kan ikke tåle at ligge i køleskabet, da de helst skal opbevares ved en temperatur mellem 12 og 16 grader. Et kælderrum eller en krybekælder er derfor perfekt til opbevaring.
Ellers kan de opbevares i et køkkenskab, som ikke ligger ved siden af køleskabet og ovnen.
Sådan spises de
Søde kartofler er - som navnet mere end antyder – søde. De har også et melet bid og egner sig ikke til at blive kogt og spist med sovs på samme måde som de danske kartofler.
I stedet er de gode i supper, mos, som pommes frites i ovnen eller stegt på panden.
Farven er skøn, knaldorange, smagen lige så og de er et flot alternativ til stegte kartofler på grund af den intense farve.
Opskrifter
Her er nogle udvalgte opskrifter med sweet potatoes, som de hedder på engelsk.
Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler
Salat med søde kartofler
Fyldte søde kartofler med mexi-fyld
Søde kartoffelfritter - nem opskrift
Peanutbuttergryde
Vegetariske empanadas med søde kartofler
Krydret grøntsagsfad
Sri Lanka gryde
Skinkemignon med timian og sennepssky
Massaman karry - lækker curry
FAQ
Søde kartofler, der også kaldes for batat, er rodfrugter og de er ikke i familie med de almindelige kartofler. De er kendetegnet ved deres søde smag og orange farve og er rige på A- og C-vitaminer. De kan bruges på mange måder i køkkenet, ligesom almindelige kartofler.
Søde kartofler kan bruges på mange måder, herunder til at lave chips, som ovnbagt rodfrugt, grøntsagsretter eller endda i kager. Så den er meget alsidig.
Ja, de søde kartofler er en god kilde til kostfibre, vitaminer (især A-vitaminer) og mineraler, hvilket gør dem til et sundt alternativ til almindelige kartofler. Så bare spis løs.
Nej, du behøver ikke skrælle de søde kartofler. Du kan sagtens spise dem med skrællen på, men det er god idé at vaske dem grundigt.
Ja, "søde kartofler" og "sweet potatoes" er det samme. "Sweet potatoes" er den engelske betegnelse for den søde kartoffel, som også er kendt som batat.
Søde kartofler, eller batat, stammer oprindeligt fra Sydamerika, nærmere bestemt fra området mellem Mexico og Venezuela. De har været dyrket i området i tusinder af år.
Nej, de søde kartofler ikke er kartofler, selvom de kan ligne dem. De tilhører snerlefamilien.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments