Rabarbermarmelade som mormor laver den. Helt klassisk marmelade med friske rabarber, og dette er en nem og lækker opskrift, som alle kan lide.
Her er min opskrift på god og gammeldags rabarbermarmelade, som den har smagt gennem generationer.
Det er en klassisk grundopskrift på marmelade med rabarber, hvor der anvendes friske rabarber og sukker i forhold 2:1.
Altså dobbelt så meget af den lækre rabarber som sukker, fordi det bare giver den bedste marmelade.
Derudover har jeg tilsat ægte vanilje og lidt reven citronsaft, og jeg synes ikke man skal bruge eksotiske krydderier som kanel eller lignende til mormors gode, danske rabarbermarmelade.
Marmeladen er stivnet med en smule geleringsmiddel/pulver, som du kan købe i de fleste supermarkeder. Det står sammen med sukker og den slags.
Jeg har også kommet lidt vand i marmeladen, men dette kan du også sagtens helt udelade. Jeg synes dog, at en smule giver en lidt mere lækker marmelade, men det er op til dig.
Se i øvrigt her hvorfor du ALDRIG må spise rabarberblade!
Opskrift på rabarbermarmelade
Rabarbermarmelade
Ingredienser
- 400 g rabarber
- 200 g sukker
- 50 g vand
- 1 vaniljestang
- citronskal - reven
- 5 g geleringspulver
Fremgangsmåde
- Rabarberstængler skylles og 400 g rabarber snittes i mindre stykker.
- Vej den korrekte mængde rabarber af, vej eventuelt af i en gryde, hvor du på én gang kan veje rabarber, 200 g sukker og 50 g vand af.
- Hold lige et par spiseskefulde sukker tilbage, som du vender sammen med 5 g geleringspulver, inden det kommes i gryden.
- Riv også lidt citronskal i din rabarbermarmelade.
- 1 vaniljestang flækkes, vaniljekorn skrabes ud og tilsættes i gryden, hvorefter vaniljestangen også kommes i.
- Stil gryden over på kogepladen, og kog det op.
- Når din rabarbermarmelade er kommet i kog, skrues lidt ned for varmen, og marmeladen koger nu cirka 10 minutter. Du behøver ikke koge den længere tid.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opbevaring
Den færdige rabarbermarmelade hældes på skoldede glas, lukkes til og stilles på køl.
Spiser du marmeladen inden for de nærmeste uger, skal du ikke gøre yderligere.
Vil du opbevare den i længere tid, kan du tilsætte lidt Atamon. I denne artikel kan du læse mere om Atamon, og hvad det er for noget.
Marmelade kan holde sig længe, men kig på glasset og indholdet, og hvis ikke der er mug at se, kan du roligt spise den.
Men husk at bruge en ren ske hver gang, for så holder din rabarbermarmelade længere.
Se også mine populære opskrifter på:
Rabarbercrumble - lækker crumble med rabarber
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Inge Olesen
Meget lækker og syrlig rabarber marmelade! Jeg brugte øko syltesukker og det har fået en perfekt tykkelse, synes det er nemmere at bruge fremfor geleringspulver😉☀️
Betina
Kan der bruges syltesukker, hvis ja, er det så samme mængde som sukker, og så bare uden gelatineniddel?
Mie
Kan der bruges frosne rabarber ..
Jonna
Jeg bruger frosne rabarber, men tilsætter så ikke vand.
Jørgen Nør
Hej Holger.
Jeg har lige hentet rabarber i min have og er i gang med at koge en portion marmelade. Jeg bruger samme opskrift som du m.h.t. sukker og rabarber, men tilsætter ingen vand og intet geleringsmiddel. jeg rører blot sukkeret sammen med de skårne rabarber, så saften trænger ud og opløser sukkeret. Gryden sættes over middel varme og koger (inddamper) til konsistensen er tilpas. Sænk varmen når marmeladen begynder at tykne. Intet konserveringsmiddel, det holder sagtens et år i køleskabet, hvis det hældes skoldhedt på skoldede glas. Det er min mormors opskrift. Hun var fra 1893 og havde ikke noget køleskab, men masser af rabarber, stikkelsbær, solbær, ribs, jordbær osv.
Med venlig hilsen
Jørgen -årgang 49