• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød › Pitabrød - opskrift på store og luftige pita

Pitabrød - opskrift på store og luftige pita

hjemmebagte pitabrød
Hjemmebagte og luftige pitabrød, der er præcist som pita skal være. Og så er de faktisk ret nemme at bage selv. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  1. juli 2024 - Udgivet:  30. april 2020

Del gerne:
8.7k
SHARES
FacebookMessenger8.7kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Pitabrød - hjemmebagte
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Fyld til pita
  8. Fakta
  9. Oprindelse
  10. Anvendelse
  11. Varianter
  12. Bagetips
  13. Værd at vide
Gå til opskrift

Pitabrød er utrolig nemme at bage selv, og her er opskriften på verdens bedste pita brød, og så køber du dem aldrig mere.

Selve ordet pita kommer fra det græske sprog (som så meget andet), og det betyder i virkeligheden blot flad.

Fladt er da også hvad brødet er indtil det kommer i ovnen, og her bages ved en høj varme. Men så sker der noget.

Jeg plejer at bage pitabrødene ved 250 grader varmluft, hvor de skal have en 4-5 minutters tid. Måske et minut mere, afhængig af hvor meget din ovn varmer. Gerne på bagestål, men det er ikke nødvendigt.

Og her popper de så op, og laver det klassiske hulrum, som vi kan fylde med salat, kylling og hvad vi ellers har lyst til.

Når først du har prøvet denne opskrift, ja så køber du dem aldrig mere. For de her pita brød bliver mere luftige end dem du køber i supermarkedet.

Opskriften giver 8 pitabrød. Men du kan også dele dem i 10, hvis du ønsker dem en smule mindre. Se også min video med fremgangsmåde.

Se også disse opskrifter:

  • Naanbrød
  • Pita med fyld
  • Burgerboller
  • Italiensk pizzadej

Opskrift

hjemmebagte pitabrød

Pitabrød - hjemmebagte

Min opskrift på pitabrød, der er nemme, luftige og altid popper op som de skal. Verdens bedste pita brød, og du kommer aldrig til at bage andre.
Bedømmelse
4.7 fra 146 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 2 timer timer 5 minutter minutter
Antal 8 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 400 g vand
  • 20 g gær
  • 575 g manitoba hvedemel - måske en smule mere
  • 7 g salt
  • 5 g sukker
  • 10 g olivenolie

Fremgangsmåde

  • Vand (koldt) kommes i skålen til røremaskinen, og gær tilsættes. Rør gæren ud i vandet.
  • Vej manitoba hvedemel af med salt og sukker i en anden skål, og blandt det sammen.
  • Ælt nu gradvist melet i sammen med olivenolie, og ælt cirka 10-12 minutter ved middel hastighed. Dejen til pitabrød er ret fast, og sådan skal den være.
  • Tag dejen op af skålen, virk dejen op (se her hvordan man virker brød op), og læg den tilbage i skålen. Overdæk med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager cirka en times tid.
  • Dejen virkes derefter op igen, men anvend ikke mere mel end højest nødvendigt på bordet.
  • Pitabrødsdejen vejer lidt over et kilo, og den skal du nu dele i otte nogenlunde lige stykker, der altså skal veje 125 gram pr. styk.
  • Tril derefter dejstykkerne til boller, og lad dem hæve 15 minutter.
  • Rul så bollerne ud til store pitabrød, der er knap en centimeter tykke. Hæv igen 15 minutter.
  • Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
  • Rul ud en gang mere til knap en centimeter i tykkelsen, og lad dem nu hæve i 10 minutter.
  • Pitabrødene bages gerne på bagestål, men en almindelig bageplade med bagepapir kan også gøre det. Bedst resultat får du dog på bagestål. Bag fire pitabrød ad gangen, og de skal have cirka 5 minutter, og er færdige når kanten er gylden og de er blevet store og luftige i ovnen.
  • Bag de sidste fire, og jeg lærte af en bager i Vestjylland, at man skal lægge en hårdt opvreden visketykke over pitabrødene når de er kommet ud af ovnen. Det gør brødene lækre og bløde, så det vil jeg anbefale dig at gøre.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
278
% Daglig værdi*
Fedt
 
2
g
3
%
Mættet fedt
 
0.3
g
2
%
Flerumættet fedt
 
0.4
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Natrium
 
344
mg
15
%
Kalium
 
92
mg
3
%
Kulhydrater
 
56
g
19
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
8
g
16
%
Vitamin C
 
0.003
mg
0
%
Calcium
 
13
mg
1
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening
boller til pitabrød
Dejen deles i otte lige store stykker på hver cirka 125 gram, som derefter trilles til boller. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Fyld til pita

Tag de færdigbagte pitabrød ud af ovnen, og lad dem køle af i ti minutter, inden de er klar til at blive fyldt med salat, tomater, kylling, kebab eller hvad du nu synes.

Fyld i pitabrød kan nemlig blandt andet bestå af salatblade, skiver af tomater og stegt kylling. Eventuelt kan du blot stege kyllingebryst fileter i ovnen.

Eller prøv med hjemmelavede falafler.

store luftige pitabrød
Så er de store og luftige pitabrød klar til at blive fyldt. Læg mærke til hvor meget de er poppet op under turen i ovnen. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Fakta

Pita er et fladt, rundt brød, typisk lavet af hvedemel, vand, gær, salt og lidt olie.

Kendetegnet ved sin lomme (’pocket’), der opstår, når dejen hæver og dampbager sig i ovnen eller på bagesten ved høj varme.

Oprindelse

Den stammer fra Mellemøsten og det østlige Middelhavsområde for flere tusinde år siden.

Ordet “pita” kommer fra græsk (πίτα), som betyder “tærte” eller “kage”.

I arabisk tales også om khubz (brød), mens bageren kaldes khabbāz.

Anvendelse

Fyld med kød eller grønt: Gyros, falafel, shawarma, kebab, tzatziki og salat – “pita-sandwich”.

Dyppebrød: Server sammen med hummus, baba ganoush, muhammara eller andre dips.

Brødchip: Skær i trekanter, pensl med olie og krydderier, og bag til sprøde snack-chips.

Minipitas: Bag små versioner til tapas eller børnevenlige snacks.

Varianter

Arabisk khubz: Runde, ofte lidt tykkere pitaer, der også kan laves uden lomme.

Man’oushe-pizza: Libanesisk fladbrød med za’atar, cheese eller kød fyld.

Markabrød (Markook): Yderst tyndt, foldet fladbrød fra den arabiske ørken.

Lahmacun (tyrkisk pizza): Pita-lignende bund toppet med krydret fars.

Bagetips

  1. Høj bagetemperatur (250–300 °C) – dampen låser lommen.
  2. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse før udrulning.
  3. Rul fladt (3–5 mm) og bag hurtigt (1–2 min pr. side) på varm bagesten, bagestål eller pande med låg.
  4. Brug fuldkorn eller blandhvede for mere fiber og nøddeagtig smag.

Værd at vide

En god pita skal ’puffe’ sig og danne sin lomme – gør den ikke det, kan du skære den op med kniv.

Pita er kendt under mange navne: ”pocket bread”, ”Arabic bread”, ”Syrian bread” mv.

I mange lande spiser man pita så dagligt som vi spiser rugbrød i Danmark!

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anne Boutaiba

    april 23, 2025 at 11:46 am

    Hvordan var det du lavede din karry dressing med mayo kan ikke lige se den på din hjemmeside på.
    Venligst Anne

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      april 23, 2025 at 2:09 pm

      Hej Anne
      Tak - er det ikke denne: https://madensverden.dk/karrydressing/
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Bjarne Rasmussen

    april 20, 2025 at 5:50 am

    Jeg har netop prøvet opskriften med samme resultat som en del andre, altså meget klæbrig dej.
    Jeg tilsatte ekstra 100 gr manitobamel, så var dejen til at arbejde med.
    Desværre poppede de ikke op, hvad kan årsagen være?
    Opskriften er fulgt til punkt og prikke.
    Jeg skar så selv lommer, og smagen var udmærket.
    VH
    Bjarne

    Svar
  3. Rasmus

    februar 14, 2025 at 8:43 pm

    Mega gode pitabrød – de smager sygt godt! Dog kræver de lidt tid at lave, især hvis du er nybegynder i madlavning ligesom mig. En god idé er at undgå at lave dem alt for tynde…

    Svar
  4. max

    oktober 08, 2024 at 2:02 am

    Ja en fin fin opskrift. En dag i den ikke så fjerne fremtid, håber jeg bloggere som dig, vil adoptere "bagernes formel" når de udformer opskrifter på bagværk. Det kan godt være det ikke er så "mormor" hyggeligt at bruge procenter i stedet for skefulde, halve og kvarte skefulde, deciliter og lad os ikke glemme de engelske og amerikanske måle enheder.
    Der er ikke noget galt med Manitoba mel, men måske passer det ikke lige til denne recept, her ville en standard brødmel med 11-12% protein være bedre, det vil også være væsentligt billigere. Ved længere hæve tider, kan Manitoba være en fordel, men ofte kan man fint klare sig med standard brødmel. Der er lidt for meget hype omkring de italienske måle enheder for mel og det kan ses på prisen, men det er op til folk selv at vurdere, prisen afspejler ikke kvaliteten.
    Det er blevet populært med små pizza ovne i private hjem og de er ret geniale også til fladbrød, som pita. De bruger væsentligt mindre energi, selvom de blir op til 4-500C grader, så er ovnrummet så lille og ovnene er somme tider godt isolerede, at de rent faktisk leverer optimale forhold, samtidig med at de bruger mindre energi end husholdningsovnen. Fra 800-1.500 kr kan man bage fladbrød som i Mellemøsten eller Indien (tandoti ovn. Fladbrød bagt ved meget høj temperatur, er gennembagte på 1,5-3 minutter, her skal man passe på med sukker i dejen, det gør at de bruner hurtigere, man vil typisk helt droppe sukker i dejen når man bager ved så høje temperaturer. Ved disse temperaturer, vil brødet puffe op, selvom der ikke er gær i dejen, mange fladbrød bages uden gær, der skal gær i pitabrød. En pizza ovn, en god julegave til hele familien, hvis du spørger mig 🙂

    Svar
  5. Sara

    august 21, 2024 at 11:36 am

    Jeg forstår simpelhen ikke de så gode anmeldelser de her pitabrød får🙈 jeg forstår ikke hvordan jeg kan være den eneste der står og kæmper med en meget klæbrig dej - jeg har prøvet at lave den med det mel der står, men også alm mel. Og uanset hvad så bliver dejen meget klæbrig, jeg kan røre 100 g mere mel i og den sætter sig stadig fast til bordet, jeg har nu prøvet at bage disse 4-5 gange og min konklution må være at 400 g vand til 575 g mel overhoved ikke kan give en fast dej - jeg opgiver opskriften🙈🙉

    Svar
    • James Pedersen

      januar 12, 2025 at 2:42 pm

      Jeg oplever præcis det samme. Meget klæbrig dej, selvom at den er æltet længe og grundigt. Og målt af på grammet
      Har så kommet meget mere mel i og så går det.

      Svar
  6. Maria Jasmin Denice Holm

    august 15, 2024 at 10:12 am

    Det er de lækreste pitabrød jeg nogensinde har smagt. Det er 3 gang jeg bager dem nu. Og de er stadig ligeså gode. Lækre bløde, luftige pitabrød. Mætter godt og er så fantastiske lækre.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 15, 2024 at 10:23 am

      Hej Maria
      Det er jeg super glad for at høre - og tak for du giver en tilbagemelding på pitabrødene.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Knud Barfod

    juli 13, 2024 at 10:26 am

    Det fungerer, og de smager godt. Frys dem, og tø dem op i Air frey'n. Det svigter aldrig.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juli 13, 2024 at 10:31 am

      Mange tak for de pæne ord, Knud - det er jeg glad for at høre.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  8. Bruno Olesen

    juni 29, 2024 at 7:33 pm

    Det skal prøves, fik idag Bfree pizza, en skuffelse, fandt denne og skal prøves, ser meget lækre ud

    Svar
  9. Karsten Elmer

    juni 01, 2024 at 10:17 am

    Virkelig god opskrift som jeg har brugt mange gange nu.

    Har du prøvet at erstatte al eller noget af gæren med surdej?

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required