Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Peberrod – alt du gerne vil vide om den stærke rod

Peberrod – alt du gerne vil vide om den stærke rod

Billede med peberrod.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS

Her får du fakta om peberrod, der eks. kan bruges til en lækker peberrodscreme.

I 1300-tallet blev peberrod brugt som medicin. Det var dengang, munke dyrkede den i deres klosterhaver, og den knoldede rods høje vitaminindhold mentes at kunne kurere lidt af hvert fra skørbug til mavesmerter.

Senere i historien blev den brugt mod menstruationssmerter, men i dag er peberroden først og fremmest en pragtfuld smagsgiver.

Pepper smagen op

Vi kender den især som tilbehør til pariserbøf. Retten ville ikke være det samme uden peberrodens skarpe smag, der blandede sig med rødbedens syrligt søde og de små kapers' bitterhed.

Flødeskum med peberrod alias peberrodscreme har også været populært til oksekød, ja, i det hele taget er den spidse smag god til at peppe køds fade umamismag op med.

Peberrodens smag er nemlig stærk. Det er ikke uden grund, at den bliver kaldt Nordens chili. Du bruger den selvfølgelig også i en hjemmelavet peberrodssauce.

Peberroden er medlem af kornblomstfamilien, det samme er sennepsplanten, men hvor det er frøene fra sennepsplantens blomster, man bruger, er det rødderne, vi spiser fra peberroden. Bladene kan dog sagtens spises i en salat.

Sæson

I Danmark er peberroden i sæson fra maj til november, men man kan købe rødderne friske eller i poser og plastikbøtter året rundt.

Opbevaring

Det er bedst at bruge peberroden, så snart du har revet den, for den har tendens til at miste smag med tiden.

Derfor er den også mest velegnet som råt drys eller til at komme i en ret som den sidste ingrediens, hvorefter retten ikke må simre bagefter.

Hvis du opbevarer den friske peberrod i en lukket beholder, kan den holde sig et par uger i køleskabet. Allerbedst er det at fryse den ned i stedet, da du sagtens kan rive den direkte fra fryseren.

Næringsindhold

Såvel smag som duft er meget stærk, når det gælder denne rod. Årsagen skal findes i svovlholdige glucosinolater, som er til for at forsvare selve planten mod skadedyr.

Det er netop disse glucosinolater, der også findes i for eksempel kål og brøndkarse, som er interessante i forhold til vores sundhed. De menes at nedsætte risikoen for diabetes 2 og kan forebygge hjerte-karsygdomme.

Udover det, har rødderne et højt indhold af C-vitaminer og mineraler som jern, kalk og kalium.

Energifordeling for 100 gram rå peberrod, der indeholder 105 kalorier:

Proteiner: 7,7 procent.
Kulhydrater: 20,5 gram.
Fedt: 0,7 gram.

Anvendelse

Høvlet peberrod på smørrebrød, over fiskeretten, i kartoffelsalaten eller mayonnaise. Og selvfølgelig på en wienerschnitzel. Mulighederne er mange, så det er bare om at bruge sin fantasi.

Det eneste peberroden ikke egner sig til, er stærke retter, som har fået deres kraftige smag fra chili eller andre hotte krydderier.

Her vil de to stærke smagsgivere kæmpe om dominansen og taberen er dine smagsløg, som vil blive forvirrede.

Peberrodscreme - den bedste opskrift
Her får du min opskrift på hjemmelavet peberrodscreme. En nem og lækker creme med masser af peberrod, og den er god til laks og meget andet.
Se opskriften her
billede til peberrodsdressing
Peberrodssauce
Peberrodssauce. Her får du min opskrift på en klassisk sovs med peberrod, der laves fra bunden. Perfekt til oksekød, men også god til fisk.
Se opskriften her
billede med peberrodssauce
Laks med peberrodscreme
Laks med peberrodscreme og dild serveres på rugbrød til påskefrokosten eller som en hurtig forret. Et hit med masser af smag.
Se opskriften her
Røget laks med peberrodscreme
Kogt oksespidsbryst
Her er en nem opskrift på kogt oksespidsbryst med peberrods sauce. Klassisk ret med mørt oksekød og flødesauce med peberrod. Lækker gæstemad.
Se opskriften her
kogt oksespidsbryst med flødepeberrodssauce
Verdens bedste pariserbøf - nem og lækker
Her er den bedste opskrift på pariserbøf. En populær ret med hakket oksekød, der steges og anrettes på ristet brød med rødbeder og peberrod.
Se opskriften her
billede resultat for pariserbøf
Smørrebrød med roastbeef, remoulade og ristede løg
Her er den skønne opskrift på smørrebrød med roastbeef. Helt klassiske med remoulade, ristede løg og reven peberrod. Smager himmelsk godt.
Se opskriften her
billederesultat for smørrebrød med roastbeef
Rørt tatar
Rørt tatar med peberrod, kapers og andre lækre ingredienser samt en rå æggeblomme. Findes der noget bedre? Ikke efter du har smagt denne.
Se opskriften her
Rørt tatar med æggeblomme
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vi støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.