Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Hvad er østerssauce og hvordan bruger du det?

Hvad er østerssauce og hvordan bruger du det?

Billede med østerssauce.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Østerssauce alias oyster sauce er af og til nok til at vende retten fra not til hot. Også selvom det kun er en spiseskefuld, man tilsætter.

Den tykke, mørke sauce fra Asien er rig på umami og på trods af navnet, behøver østers-hadere ikke frygte østerssauce: Den smager ikke af østers - eller andre skaldyr for den sags skyld.

Modsat sin slægtning, fish sauce eller fiskesauce, er østerssaucen ikke fermenteret. Oyster sauce, som den også kaldes, bliver fremstillet af en ekstrakt af østers, der koger i timevis, indtil de er kogt ind til en karameliseret, tyk masse.

Opfundet ved et tilfælde

Saucen blev faktisk opfundet ved et tilfælde. En kineser ved navn Lee Kum Sheung solgte blandt andet retter med østers i sit lille tehus i Nanshui.

En eftermiddag i 1881 glemte han de østers, der simrede i vand med sukker og salt over ilden, og da han endelig kom i tanke om dem, var de forvandlet til en tyk sauce.

Kum Sheung var en handlingens mand, for han oprettede et firma, Lee Kum Kee, og begyndte at sælge østerssauce. I dag er familien Sheung en af de rigeste familier i Asien, og vi andre nyder af østerssaucen.

Det kan du bruge saucen til

Østerssauce fungerer fortræffeligt med soyasauce. Den bitre, salte soysauce går godt i spænd med den mere sødlige østerssauce. Der er næsten ikke en asiatisk "stir fry" ret, som ikke har godt af en blanding af de to saucer tilsat lidt sukker og chili.

Blandt andet ville klassikeren kylling med cashewnødder ikke være den samme uden et par skefulde østerssauce.

Du kan også bruge østerssauce til retter, hvor du ønsker en mere tyk konsistens eller som smagsforstærker i stegte ris og nudler. Den lugter nemlig ikke af fisk og har en helt anden konsistens end fiskesaucen, så din mad kommer ikke til at få en forkert duft af østerssaucen.

Tjek ingredienserne

Det kan godt være, at Lee Kum Sheungs østerssauce primært indeholdt østers tilbage i 1800-tallet, men i dag er det en anden sag. Du kan risikere at få en østerssauce, der aldrig har set så meget som et bløddyr, men primært er lavet på soja og gærekstrakter.

Så kig godt på ingredienslisten. Måske kan vi ikke smage den store forskel, men det er trods alt en fordel, at der er østers i en østerssauce.

Opbevaring

Når du først har åbnet flasken med østerssauce/oyster sauce, er det vigtigt, at du opbevarer den i køleskabet. Her kan saucen til gengæld holde sig et par år.

Opskrifter

Her får du lækre og inspirerende opskrifter med østerssauce.

Svinekød med østerssauce, blomkål og nudler
Nem og hurtig opskrift på svinekød med østerssauce, broccoli og nudler. En skøn ret med inspiration fra det asiatiske køkken.
Se opskriften her
billede til svinekød med østerssauce
Laks med østerssauce og sundt tilbehør
Nem og lækker opskrift på laks med østerssauce. Laksen marineres med østerssauce, og derefter steges den i et fad på bund af sundt tilbehør.
Se opskriften her
billede til laks med østerssauce
Verdens bedste thaisuppe
Thaisuppe er en en skøn suppe, der samtidig kan laves på under 30 minutter. Thaisuppen koges med kylling, risnudler og friske grøntsager.
Se opskriften her
thaisuppe
Ægte kinesisk wokret
Bondemandens ret er en rustik, kinesisk wokret med svinekød og peberfrugter. Her får du en autentisk opskrift på en hurtig, lækker ret.
Se opskriften her
Bondemandens wokret er en kinesisk risret
Forårsruller - den memme opskrift
Opskrift på hurtige forårsruller, der laves med hakket oksekød og masser af friske grøntsager. Rulles i filodej og grydesteges i fritureolie.
Se opskriften her
billederesultat for forårsruller
Orientalsk risret a la Knorr
Orientalsk risret er blevet en populær opskrift og ret til aftensmad, ikke mindst takket være Knorr. Men du kan nemt lave risretten selv, her med oksekød.
Se opskriften her
billederesultat for orientalsk risret
Kylling cashew - lækker opskrift på cashew chicken
Få den lækre opskrift på kylling cashew. En nem ret til wok eller pande med kylling, cashewnødder, masser af peberfrugt og kinesisk sovs.
Se opskriften her
kylling cashew
Kylling med pak choy i wok
Kylling med pak choy og broccoli i wok er en sund og lynhurtig ret, som du kan lave på 20 minutter. Den er kaloriefattig med masser af smag.
Se opskriften her
Wok med kylling
Hvidløgsnudler - enkelt og super lækkert
Hvidløgsnudler er en amerikansk-asiatisk ret kendt som garlic noodles. Det er rigtig comfort food baseret på få ingredienser.
Se opskriften her
Hvidløgsnudler
Chow mein - lynstegte nudler med grøntsager
Chow mein er en kinesisk ret, hvor nudler lynsteges med grøntsager og en sauce. En nem aftensmad, som kan laves med eller uden kød.
Se opskriften her
Chow mein - stegte nudler

Wiki om østerssauce

Her er en kort oversigt over de vigtigste fakta omkring østerssauce.

Hvad er østerssauce?

  • Østerssauce er en tyk, mørk og smagfuld sauce, lavet på østers-ekstrakt, sukker, salt og stivelse
  • Den blev opfundet tilfældigt i Kina i 1888 af Lee Kum Sheung - og er i dag uundværlig i kinesisk, thai og vietnamesisk madlavning
  • Den giver en rig umami-smag, lidt sødme og en let saltet dybde

Anvendelse i mad

Bruges som smagsgiver i mange asiatiske retter - især:

  • Wokretter med grøntsager, kylling, oksekød eller tofu
  • Marinader og glasering af kød
  • Saucebaser til nudler og stegte ris
  • Perfekt i "brown sauce"-baserede kinesiske retter

Tip: Brug den sammen med sojasauce, sesamolie og ingefær for et klassisk asiatisk mix.

Ingredienser og smag

Typisk indeholder den:

  • Østers-ekstrakt (eller aroma)
  • Sukker
  • Vand
  • Salt
  • Majsstivelse
  • Eventuelt MSG (forstærker smag)

Smagen er:

  • Mild, sødlig og intens
  • Har umami, men ikke fisket - mange bliver overraskede over, hvor "kødfuld" smagen er

Ernæring og kost

  • Lavt i fedt, men ret højt i natrium (brug med måde)
  • Findes også i vegetariske versioner (ofte lavet på svampe i stedet for østers)
  • Velegnet til glutenfri kost, hvis du vælger en variant uden hvedebaserede tilsætninger

Værd at vide

  • Opfundet ved et uheld, da en østerssuppe kogte tør - og blev til en koncentreret, lækker sauce
  • Den mest kendte producent er Lee Kum Kee
  • I mange asiatiske køkkener bruges den lidt ligesom bouillon bruges i vestlig madlavning
  • Den holder sig længe - opbevares i køleskab efter åbning.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Rose-Maie Jensen skriver

    maj 03, 2025 at 3:38 pm

    er der opskrifter på mad til diabetiker?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.