Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Oxalsyre - fakta om syren i blandt andet rabarber

Oxalsyre - fakta om syren i blandt andet rabarber

Rabarber
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 20. juni 2023 - Udgivet: 11. juni 2021

Oxalsyre er den syre, der giver en mærkelig fornemmelse på tænderne, når vi spiser rabarber. Læs, hvad det er, og hvordan vi undgår det.

Oxalsyre er der måske nogen, der kender som et middel til at rense aluminium og træ. Men syren er faktisk en naturlig syre, som findes i en række grøntsager.

Det er den syre, som gør, at vi får en dyne henover tænderne, hvis vi drikker hjemmelavet rabarbersaft eller spiser rabarbergrød uden mælk.

Hvis syreindholdet er rigtig højt, risikerer vi at have denne mærkelige følelse i munden i timevis.

Heldigvis er der måder at undgå det på, men først skal vi lige tage et kig på oxalsyren.

Oversigt over indhold
  • Oxalsyre er den syre, der giver en mærkelig fornemmelse på tænderne, når vi spiser rabarber. Læs, hvad det er, og hvordan vi undgår det.
  • Fakta
  • Sådan undgår du rabarbermund
  • Kommentarer

Fakta

Denne syre hedder også ethandisyre og findes naturligt i mange planter. Også i dem vi spiser.

Udover rabarber er der også oxalsyre i blandt andet spinat, grønkål, jordbær, stikkelsbær og appelsiner. Og så findes den også i te samt krydderurter som persille. Og i skovsyre.

Mad med et højt indhold af denne syre hæmmer vores tarmes indtagelse af kalk, calcium. Overspiser vi den slags fødevarer, risikerer vi at få kalkmangel.

De fleste mennesker kan sagtens indtage rabarberstilke og spinat hele sommeren uden problemer, men hvis man ikke spiser eller drikker mejeriprodukter overhovedet, kan det give problemer.

Sådan undgår du rabarbermund

Den eneste fødevare, hvor man kan mærke den direkte effekt af oxalsyre, er rabarber.

Alle rabarber-elskere har på et tidspunkt mærket den underlige fornemmelse i munden, hvis man er gået amok i hjemmelavet saft eller rabarberkompot.

Det kan undgås ved at spise rabarberkompot - eller grød sammen med mejeriprodukter som mælk og fløde eller creme fraiche.

Du kan også skynde dig at skylle munden i vand, så snart du har drukket hjemmelavet rabarbersaft. Og så er der et sidste trick: Nonoxal.

Denne væske kan neutralisere oxalsyren, hvis du kommer lidt i din saft eller kompot. Den kan købes i de fleste supermarkeder og har ingen bismag.

Se flere opskrifter her:

Rabarbercrumble - lækker crumble med rabarber

Kage med rabarber - bedste rabarberkage opskrift

Rabarbermuffins - 12 luftige muffins med rabarber

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Henrik Clausen skriver

    juli 05, 2024 at 7:14 pm

    Nu har jeg oplevet fænomenet 'nyresten' på egen krop, og er derfor ret motiveret til at skære ned på oxalsyre. Mon der findes en udskriftsvenlig liste, helst ikke mere end et par sider lang, over de vigtigste planter at undgå og skære ned på?

    Svar
  2. Niels Christensen skriver

    juni 27, 2023 at 8:06 pm

    Oxalsyre i for store mængder kan også medvirke til nyresten, slidgigt og adskillige andre lidelser, så hvis man har nogle af disse sygdomme er det en fordel at skære ned på indtaget af oxalsyre.

    Svar
  3. Ole skriver

    juli 31, 2022 at 5:29 pm

    Kalkmangel er ikke det eneste problem, Oxalsyre gør lidt det samme som Fytinsyre, det fjerne vitaminer og mineraler i kroppen

    Svar

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.