Oxalsyre er den syre, der giver en mærkelig fornemmelse på tænderne, når vi spiser rabarber. Læs, hvad det er, og hvordan vi undgår det.
Oxalsyre er der måske nogen, der kender som et middel til at rense aluminium og træ. Men syren er faktisk en naturlig syre, som findes i en række grøntsager.
Det er den syre, som gør, at vi får en dyne henover tænderne, hvis vi drikker hjemmelavet rabarbersaft eller spiser rabarbergrød uden mælk.
Hvis syreindholdet er rigtig højt, risikerer vi at have denne mærkelige følelse i munden i timevis.
Heldigvis er der måder at undgå det på, men først skal vi lige tage et kig på oxalsyren.
Fakta om oxalsyre
Denne syre hedder også ethandisyre og findes naturligt i mange planter. Også i dem vi spiser.
Udover rabarber er der også oxalsyre i blandt andet spinat, grønkål, jordbær, stikkelsbær og appelsiner. Og så findes den også i te samt krydderurter som persille.
Mad med et højt indhold af denne syre hæmmer vores tarmes indtagelse af kalk, calcium. Overspiser vi den slags fødevarer, risikerer vi at få kalkmangel.
De fleste mennesker kan sagtens indtage rabarberstilke og spinat hele sommeren uden problemer, men hvis man ikke spiser eller drikker mejeriprodukter overhovedet, kan det give problemer.
Sådan undgår du rabarbermund
Den eneste fødevare, hvor man kan mærke den direkte effekt af oxalsyre, er rabarber.
Alle rabarber-elskere har på et tidspunkt mærket den underlige fornemmelse i munden, hvis man er gået amok i hjemmelavet saft eller kompot.
Det kan undgås ved at spise rabarberkompot - eller grød sammen med mejeriprodukter som mælk og fløde eller creme fraiche.
Du kan også skynde dig at skylle munden i vand, så snart du har drukket hjemmelavet rabarbersaft. Og så er der et sidste trick: Nonoxal.
Denne væske kan neutralisere oxalsyren, hvis du kommer lidt i din saft eller kompot. Den kan købes i de fleste supermarkeder og har ingen bismag.
Se flere opskrifter her:
Rabarbercrumble - lækker crumble med rabarber
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Henrik Clausen
Nu har jeg oplevet fænomenet 'nyresten' på egen krop, og er derfor ret motiveret til at skære ned på oxalsyre. Mon der findes en udskriftsvenlig liste, helst ikke mere end et par sider lang, over de vigtigste planter at undgå og skære ned på?
Niels Christensen
Oxalsyre i for store mængder kan også medvirke til nyresten, slidgigt og adskillige andre lidelser, så hvis man har nogle af disse sygdomme er det en fordel at skære ned på indtaget af oxalsyre.
Ole
Kalkmangel er ikke det eneste problem, Oxalsyre gør lidt det samme som Fytinsyre, det fjerne vitaminer og mineraler i kroppen