• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Skovsyre - fakta om den kønne urt med den gode smag

Skovsyre rød
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 31. maj 2021 - Udgivet: 1. juni 2021

Skovsyre findes både med grønne og lilla blade. Den er smuk som pynt men også velsmagende i salater, sammen med fisk og i dressinger.

Skovsyre er en lille køn kløver, som også går under navnet surkørvel på grund af sin syrlige, friske smag.

De seneste år har vi kunnet købe den rød-lilla type hos grønthandlere og i supermarkeder, men vi kan også gå en tur og lede efter de små urter i skove og parker.

Nogle har dem endda voksende i deres egne haver uden at vide, at "ukrudtet" kan spises.

Denne kørvel-urt har et højt indhold af C-vitaminer, og er en sund spise, hvis vi spiser den i små mængder.

Da den i lighed med rabarber indeholder oxalsyre, råder Miljøministeriet nemlig til, at vi spiser den i begrænsede mængder.  

Anvendelse og opskrifter

Skovsyren har den kønneste form, og særligt den rødlilla er smuk som pynt. Om det er en forret, hovedret eller dessert, gør de lilla blade sig bare godt på en anretning.

Men skovsyrens smag er også frisk nærmest citrusagtig i en blandet salat, som pynt på en rejecocktail eller finthakket i dressing og hjemmelavet mayonnaise.

Den mister smag af at blive varmet op, men kan godt tåle en let opvarmning som her i denne skønne skaldyrssuppe:

Sæson

Man kan finde skovsyre året rundt, hvis der ikke for hård frost om vinteren vel at mærke.

I begyndelsen af maj begynder kørvlen at blomstre, og det er i det sene forår og den tidlige sommer, at skovsyrens smag er mest tydelig.

Sådan sanker du skovsyre

Vildmad.dk har denne anbefaling til dig, der vil på skovsyrejagt: 'Den kræver ikke meget næring eller sollys og vokser derfor oftest på mørke, næringsfattige steder, hvor andre planter almindeligvis giver op.

Når du kigger efter skovsyre, skal du derfor finde de åbne områder inde mellem træerne, hvor solens stråler sjældent rammer'.

Husk at klippe skovsyre over i stedet for at plukke den, for da den er lille og spinkel, max. 10 cm. højt, risikerer du at rive den op med rod. Og det betyder, at den ikke vokser op igen.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du opbevarer kørvlen i en lukket plastikboks i køleskabet, vil den kunne holde sig i en uges tid.

Skovsyren er også en sejlivet urt, så planter du en ud i et par krukker om foråret, vil du kunne gå og plukke af bladene hele sommersæsonen.

Læs også nogle af disse opskrifter og artikler:

  • Lilla gulerødder – sunde farvede gulerødder
  • Lilla sød kartoffel - når der skal være fest på tallerkenen
  • Hjemmelavet Thousand Island dressing opskrift
  • Koriander - fakta om smag, opbevaring og sundhed
  • Grillede majs med og uden blade opskrift

Kilder: Vildmad.dk, Skolen-i-skoven.dk, Naturbasen.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften
billede med kylling i fad med spidskål
Kylling i fad med spidskål, nye kartofler og asparges→ Se opskriften
billede med stikkelsbærkage opskrift
Stikkelsbærkage→ Se opskriften
Katrines yndlingsboller
Katrines yndlingsboller→ Se opskriften
billede af rabarbercrumble med kokos
Opskrift på rabarbercrumble med kokos→ Se opskriften
Affogato - italiensk kaffedessert
Affogato – nem italiensk isdessert med kaffe→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her