Sødmælks franskbrød er et af de klassiske slags bagværk, og her giver jeg dig opskriften på det perfekte franskbrød, der er bagt med sødmælk.
Jeg elsker et nybagt sødmælks franskbrød, og her får du min nemme og bedste opskrift på brødet.
Franskbrødet er bagt i form, men du kan også blot stille det på en bageplade med bagepapir.
Mælken gør, at dette sødmælks franskbrød holder sig frisk i længere tid.
Hvorfor det hedder et franskbrød, kan du læse længere ned i denne opskrift.
Opskriften giver et styk franskbrød.
Se også mine populære opskrifter på:
Opskrift på luftigt sødmælks franskbrød
Sødmælks franskbrød - nem opskrift
Ingredienser
- 3,5 dl sødmælk
- 25 g gær
- 500 g hvedemel
- 2 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 25 g smør - blødt
Pynt
- sødmælk
- birkes
Fremgangsmåde
- Start med at lune sødmælken i en kasserolle eller mikroovnen, men pas på det ikke bliver mere varmt end lunt for fingrene - cirka 37-38 grader.
- Kom den lune mælk op i en skål til røremaskinen, og smuldr gæret ned i. Start med røremaskinen på næstlaveste hastighed, og lad den røre gæren ud i mælken.
- Vej hvedemel af og bland det med sukker og salt. og kom det hele i skålen på samme tid. Derefter tilsættes det bløde smør.
- Lad nu dejen til dit sødmælks franskbrød blive æltet godt igennem i en 8-10 minutters tid ved middel hastighed.
- Tag skålen af røremaskinen, og luk den til med et stykke husholdningsfilm og derefter et viskestykke. Lad dejen hæve et lunt sted i cirka 25 minutter.
- Tag dejen op og træk den lidt aflang. Du skal ikke ælte dejen for meget igennem, men blot trække den lang og derefter folde den sammen i tre lag. Træk igen lidt aflangt og form til et sødmælksfranskbrød, der passer i en form.
- Læg brødet i formen og beklæd igen med husholdningsfilm og et viskestykke, hvorefter brødet nu hæver i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Rids brødet med en skarp kniv, og pensl med sødmælk. Drys eventuelt også med birkes, men dette kan udelades.
- Kom formen med brødet ind i ovnen. Nu skal sødmælksfranskbrødet bage cirka 25 minutter. Brødet er færdigt når det har fået en flot farve.
- Tag sødmælksfranskbrødet ud af ovnen, og vent nogle minutter, inden du forsigtigt tipper det ud af formen, og over på en rist. Lad franskbrødet køle lidt af inden du skærer i det, men brødet er allerbedst når det stadig er lunt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Vand eller mælk i brød?
Jeg har brugt en røremaskine til dette sødmælks franskbrød, men du kan selvfølgelig sagtens også bare ælte det i hånden.
Hævetiderne er de samme, men husk at ælte det godt igennem.
Fordelen ved at bruge sødmælk i stedet for vand er, at brødet holder sig bedre og frisk i længere tid.
Vand gør til gengæld skorpen mere sprød, og dit franskbrød vil hæve lidt mere, men sødmælksfranskbrød smager nu bedst.
Hvorfor hedder det franskbrød?
Franskbrød er pæredansk, og er som sagt bare et hvidt hvedebrød. Navnet opstod tilbage i den tid, hvor man malede melet i de mange vindmøller over hele Danmark.
Man begyndte nemlig at købe nogle særlige møllesten i Frankrig, der kunne male melet mere fint end tidligere.
Og deraf kom så navnet franskbrød. Så udover møllestenen, ja da har franskbrød intet med Frankrig at gøre.
Og før det fik navnet franskbrød, var den almindelige betegnelse for det hvide hvedebrød simpelthen kage.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jette Green
Kan der bruges tør gær
Holger Rørby Madsen
Hej Jette
Sagtens - husk at tørgær kræver en mere lun væske 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Susanne Zikesch
Det blev til 2 super brød laver med tør gær. Jeg born I tyskla d og mine Unger æælsker bare dansk frranskbrød så det er nok væk imorgen tidlig. Tips mht tørgær reddede min søndag
Anne Rosef
Takk for super god brød oppskrift, ja det er riktig hva du sier om melk, som gir en lang holdbarhet og friskt lenge. Raskt å lave det også. 😉
lonni rasmussen
for lidt mel, det blev som suppe her ....
Marianne
Jeg mangler at du svarer på spørgsmålet om hvor stor din form er??
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Det er en 3 liters form.
Alt det bedste
Holger
Erling Pontoppidan
Det er godt nok det bedste franskbrød jeg endnu har bagt. Holder sig friskt længe
Vibeke
Hvor stor er din form
Birgit engmann
Alle opskrifter bare SÅ. Lækre 🙏🏼👍
Lars
Er vild med denne opskrift og bedste mad univers du har
Holger Rørby Madsen
Hej Lars
Tusind tak for de fine ord, det er jeg glad for at høre.
Med de bedste hilsner og ønsket om en glædelig jul
Holger
Vibeke wissing
Hvor stor en form bruget du?
Hilsen Vibeke
Marianne
Hvor stor er den form der passer til dette brød🤔
Klara Jørgensen
Kan man lave halv hvedemel og halv fuldkornshvedemel?
Morten Kjærgård
Dejligt brød, let og luftigt til trods for at jeg erstattede noget af mel, med grovmel.
Josefine
Dejen er meget klistret, så jeg tilsatte MEGET ekstra mel
Marianne
Super opskrift. Tilsatte lidt hvedesur,gluten og bageenzymer. Meget lækkert brød👍