Her kan du se hvordan du bedst opbevarer brød, så det holder friskt længe. Det gælder både opbevaring af franskbrød, boller og rugbrød.
Man kan hurtigt komme i tvivl om hvordan man bedst opbevarer brød, for der findes mange myter og meninger om det.
Og den korrekte opbevaring af brødet betyder faktisk meget i forhold til både holdbarheden, men bestemt også når det gælder smagen.
Her gennemgår jeg hvordan du passer godt på brødet, så det holder sig frisk så længe som muligt.
Mug på brød
Generelt skal du vide, at mug på brød er noget skidt for din sundhed.
Det ved du sikkert godt, men muggent brød skal man ikke på nogen måde begynde at spise.
Hvis du opdager bare en lille plet mug i den ene ende af brødet, ja så skal du kassere hele brødet.
Det er altså ikke nok blot at skære det lille område fra.
Omvendt skal du ikke smide brød ud bare fordi holdbarhedsdatoen er overskredet.
Hvis brødet ellers ser, føles og lugter fint, så kan du roligt spise det.
Og så skal du ikke i øvrigt ikke røre mere ved brødet end højest nødvendigt, fordi disse berøringer kan være med til at danne mug på brødet.
Men her gennemgår jeg opbevaringen af de forskellige brødtyper.
Opbevaring af franskbrød
Vi starter med opbevaringen af franskbrød og andre hvedebrød.
Den type brød skal du altid opbevare ved stuetemperatur og et tørt sted. Så holder det længst.
Og et godt trick er, at du prikker eller stikker nogle små huller i plasticposen, for på den måde kan brødet ånde, og dermed mugner det ikke så let.
I køleskabet vil hvedebrød ikke mugne så hurtigt, men til gengæld bliver det meget hurtigt tørt og kedeligt, så drop køleskabet, og læg hvedebrød, franskbrød og den slags i en hullet plasticpose, som opbevares ved stuetemperatur.
Vil du opbevare hvedebrød i længere tid, ja så skal du komme det i fryseren. Her pakkes det i fryseposer.
Opbevaring af boller
Boller opbevares på samme måde som øvrigt hvedebrød, så kom bollerne i plasticpose med huller.
Opbevaring af rugbrød
Opbevaring af rugbrød er noget, der virkelig kan dele vandene.
Min egen erfaring er, at rugbrød holder sig bedst når det opbevares ved stuetemperatur i en pose med huller. Altså som med hvedebrød.
Flere af de store rugbrødsfabrikanter anbefaler da også denne opbevaring, men der er altså også mange, der lægger rugbrødet i køleskabet.
Køleskabet kan måske i meget varme sommermåneder være en løsning, men rugbrødet bliver hurtigere tørt og kedeligt på køl, og derfor bør du opbevare det udenfor køleskabet.
Rugbrød kan selvfølgelig også fryses ned, men brødet smuldrer let når det tages op.
Opbevaring af knækbrød og kiks
Knækbrød og kiks skal kommes i en lukket beholder, så de ikke bliver bløde.
Her kan de til gengæld holde sig i lang tid, ofte i flere måneder.
Opbevaring af kage
Hvis ikke du har spist hele kagen, kan du med fordel opbevare den ved stuetemperatur.
Dette afhænger selvfølgelig af hvilken type kage det er.
Flødekager og den slags skal naturligvis stilles i køleskabet, mens drømmekage og chokoladekage opbevares ved stuetemperatur.
Har du selv gode råd til opbevaring af brød? Så del dem med os andre i kommentarfeltet herunder.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jan Friis
Generel kommentar:
Jeg er stor fan af dig og kigger først på MadensVerden, når jeg skal bruge en opskrift eller have inspiration.
Dine opskrifter er nemt tilgængelige og til at forstå ... den eneste bagdel er at jeg spiser for meget 🙂
Susanne Post
Jeg opbevarer altid mit hjemmebagte franskbrød omviklet et rent viskestykkeinde i ovnen. Det holder sig fint og frisk i flere dage
Holger Rørby Madsen
Hej Susanne
Tak for tippet, der hermed er givet videre, så andre også kan få glæde af det.
Alt det bedste
Holger
Jan E. Sørensen
Vi opbevarer både købt og hjemmebagt rugbrød i køleskabet sammen med osten. Det betyder at der holder sig friskt længere og at det i det hele taget holder meget længere end på køkkenbordet
Mary Runge
Hejsa. Mange tak for din fantastiske side, opskrifter og hvad dertil hører, jeg bruger det meget 👍. Ang. opbevaring af rugbrød (bager det ikke selv), men vi spiser Proteinbrød, og det både fryser, og opbevarer jeg i en plastpose i køleskabet, det bliver IKKE tørt, ej heller kedeligt, men stadig blød og lækkert efter en uge i køleskabet. Brødet er fra Kohberg.
Tak for din gode side.
birgith albrektsen
jeg har syet stofposer af viskestykker, som jeg lægger brødet i.
Det holder sig godt og friskt længe og bliver ikke tørt
Ole
"Generelt skal du vide, at mug på brød er noget skidt for din sundhed."
Tja, man skal så også huske på, at det er sådan man kan lave "Penicillin" som man gjorde i gamle dage 😛 Det kan man lave af mange slags mug, også det på Frugter 😉
Kurt lyng
Jeg synes du “glemmer” denne gammeldags brødkasse
Judith Svendsen
Jeg opbevarer mit brød i en brødpose, der er lavet af stof. Der virker fint. 😊
Søren Fosberg
Vi får et udmærket rugbrød fra vores Taffel Bay bager (softkerne). Vi opbevarer det i en ikke luft tæt papirspose i køkkenet. Dette brød mugner utrolig hurtigt, domme tider efter 2 dage selvom der bages hver dag
Hvor kommer muggen fra. Kan det være fra bageren?
Venlig hilsen
Preben Kramer
Jeg kan kun give Helge ret, jeg bager også rugbrød, efter afkøling ryger de i fryseren, efterfølgende opbevares rugbrødet i køleskabet, de smuldrer ikke og bliver ikke tørt eller mugner, selvom det ligger i mere 14 dage
Helge Wildt
Lige en kommentar til opbevaring af rugbrød .
Jeg bager alt mit rugbrød selv .
Hvis jeg opbevarer det i en pose i stuetemperatur holder det ca 8 dage før det mugner.
I køleskabet holder det sig nemt et par uger .
Har endda prøvet at halvere et rugbrød og opbevarer halvdelen i stuetemperatur og halvdelen i køleskab . Da mugnede det i køleskab først efter 3 uger . Det andet efter 8 dage .
mvh Helge