Her er min opskrift på gammeldags oksegryde med rødvin og grøntsager. Dejlig og nem simremad, hvor oksekød koges mørt som smør i tre timer.
Oksegryde med rødvin og grøntsager er en virkelig dejlig gryderet, der får lov til at simre i tre timer. Simremad, når den er bedst.
Oksegryden indeholder både oksekød, kartofler og gulerødder, og er derfor en komplet ret at stille på bordet.
Der skal altså ikke yderligere tilbehør til, og derfor er det faktisk en ganske nem og langtidsstegt gryderet at lave.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på oksegryde
Oksegryde
Ingredienser
- 600 g oksekød - i tern
- 3 rødløg
- 4 fed hvidløg
- 2 tsk paprika
- 3 spsk hvedemel
- 2 dl rødvin
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 spsk engelsk sauce
- 5 dl oksefond
- 1 potte timian
- 2 laurbærblade
- 250 g champignon
- 300 g kartofler - små
- 4 gulerødder
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Oksekødet duppes tørt med et stykke køkkenrulle, og brunes i to omgange i en stegegryde, så det får stegeskorpe. Krydr med salt og peber og læg til side.
- Rødløg hakket meget groft (skæres ud i grove stykker), hvidløg hakkes ligeledes groft, og sauteres let i en god klat smør, uden at tage for meget farve. Det tager 3-4 minutter.
- Tilsæt så paprika og hvedemel, vend det rundt og kom rødvin ved. Lad det tykne, og tilsæt så hakkede tomater, engelsk sauce, oksefond og bladene fra en god dusk timian. Eller brug en spiseskefuld tørret timian, det er også okay.
- Kom kødet tilbage i gryden.
- Kom laurbærblade ved, læg låget på og lad nu oksegryden simre ved svag varme i to timer.
- Et kvarter før de to timer er gået, børstes champignon rene for jord, skæres i kvarte og svitses grundigt på en varm pande.
- De små kartofler deles i kvarte, mens gulerødder snittes i mindre skiver.
- Når champignonerne er svitset godt af, kommes kartofler og gulerødder på panden, og det hele sauteres et par minutter yderligere.
- Hæld det så ned i stegegryden, vend rundt, læg låget på igen og lad nu din oksegryde simre yderligere en time, så kartofler og gulerødder koges helt møre.
- Smag oksegryden til med salt, friskkværnet peber og eventuelt lidt sukker.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den lækre oksegryde serveres straks som den er, og gerne med et stykke kærnemælksbrød til.
En lækker spidskålssalat med æble passer også godt til gryderetten.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
David Bonde Henriksen skriver
Det er irriterende, at man så tit står og mangler ingredienserne til dine opskrifter. Nu mangler jeg champignon. Jeg har oksekød i tern, men i dine opskrifter - jeg har forløbig været igennem 6-7 af dem - skal man bruge champignoner, som jeg ikke har. Det ville være ualmindelig rart, hvis du også kunne finde på på at skrive, hvad man gør, når man mangler én eller flere af de ingredienser, der indgår i retterne. Hvordan erstatter man - som i dette tilfælde - champignoner?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej David
Tak for det og det er noteret. Men jeg prøver faktisk at lave opskrifterne med råvarer, som man normalt kan købe alle steder.
Jeg synes da champignon plejer at være i de fleste supermarkeder/købmænd, og ellers må du lige tale med din købmand. De kan nemt skaffes hjem.
Netop champignon bruger jeg ofte, da de både er sunde og giver en fantastisk smag (og umami) til retterne.
Men de kan også blot udelades, og du får stadig en fin oksegryde ud af det.
Alt det bedste
Holger
Nette skriver
Hvad betyder en potte timian?
Venlig Hilsen Nette
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Nette
Det er blot de potter, som du køber krydderurter i 🙂
Alt det bedste
Holger
Gitte Skafte skriver
Hvilken type oksekød er bedst at bruge, hvis man skal være sikker på at kødet er mørt ?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Gitte
Jeg foretrækker tykkam eller bov 🙂
Det plejer at give en super mør gryderet.
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger