Mynte er elsket af mange blandt andet som tilbehør til lam, smagsgiver i en kande vand og ingrediens i mojitos. Her er de bedste opskrifter med mynten.
Mynte er en krydderurt, som vi bruger en række retter og drikke. Hvem kan forestille sig drinken mojito uden knuste mynteblade? Nej vel. Og en lammesteg smager bare ekstra godt med en skefuld myntegele til.
I mange mellemøstlige retter og drikke har mynten også en helt central placering. Duften og smagen er krydret og sød, men sundhedsværdien er endnu en fordel ved krydderurten.
En grøn mynte er særlig god ved maven. Den kan blandt andet bruges, når man har diarré, mavekramper eller luft i maven.
Siden oldtiden har mynte og pebermynte været brugt til fordøjelsesproblemer, og stadig bliver patienter med luft i maven anbefalet at spise mynte eller drikke pebermyntete.
Lige som honning har urten også en antibiotisk virkning, så den kan dulme symptomer på feber, hoste og snue.
Fakta om krydderurten
Der findes mere end 25 forskellige mynte-arter, fra grøn mynte til krusemynte og pebermynte. Alle tilhører de slægten mentha i læbeblomstfamilien.
Fælles for dem er aromastoffet mentol, som giver denne særlige "tandpastaduft". Både mynte og pebermyntes olie bliver brugt i kosmetik, tandpasta, slik og som æterisk olie.
Mynte gror verden over. Den er hårdfør og spreder sig hurtigt, så længe den får vand nok.
Køber du en lille plante i supermarkedet, vil du kunne plante den i en større potte og have rigeligt med mynte i lang tid fremover.
Drikke med mynte
Myntete: Koffeinfri urtete, som er verdens nemmeste at lave. Du koger bare et par deciliter vand, tilsætter otte mynteblade, hvorefter drikken koger videre i fire-fem minutter.
Lemonade med mynte: Varm en halv deciliter sukker op i en deciliter vand, så sukkeret bliver opløst. Blend det med to deciliter citronsaft og 25-30 mynteblade. Smag til med ekstra vand, ca. to deciliter. Server med isterninger i.
Mynte i madlavningen
I Grækenland, Tyrkiet, Mellemøsten og Asien bliver den aromatiske krydderurt brugt flittigt. Fra fyldte vinblade, dolmades, til dressinger som tzatziki og raita, i salater som tabbouleh og thaisalat med oksekød og chili.
Her bruger vi mest bladene som smagsgiver og dekoration i en kande vand og i drinks. Et par mynteblade frosset med vand til isterninger ser flot ud i en drink, og hakkede blade giver salaten en frisk smag.
Tre-fire hakkede blade i en smoothie eller i koldskål, løfter også smagen, især hvis den serveres med jordbær.
Næringsindhold
Mynten har et virkelig højt indhold af A-vitaminer og C-vitaminer samt mineraler som jern og calcium.
Her er næringsindholdet for 100 gram:
Energi: 226 kJ/54 kcal.
Proteiner: 3,3 gram.
Kulhydrater: 8,4 gram.
Fedt: 0,7 gram.
Opbevaring
Mynte kan opbevares i en lukket pose i køleskabet i en uges tid.
Har du købt en buket, holder den ca. fem dage i et glas vand.
Du kan også ompotte planten, hvis du har købt den med rødder.
Her kan du enten sætte den udenfor eller have den stående i vindueskarmen i køkkenet, så du altid har grønt drys ved hånden.
Hvad er mynte?
- Mynte (slægten Mentha) er en aromatisk urt, som tilhører læbeblomstfamilien
- Der findes mange varianter, bl.a.:
- Pebermynte (Mentha × piperita) – stærk og kølig smag
- Grøn mynte / spearmint (Mentha spicata) – mildere og sødere
- Æblemynte, chokolademynte, ananasmynte – spændende hybridtyper
Smag og aroma
- Kendt for sin friske, kølende smag
- Indeholder menthol, som giver den karakteristiske “kuldeeffekt” i munden
- Duften er intens og genkendelig – især ved berøring
Anvendelse i mad og drikke
✅ Topping på desserter (is, kager, frugtsalater)
✅ I drikke – eks. myntete, Mojito, limonade
✅ I salater – f.eks. bulgursalat/tabbouleh med feta og granatæble
✅ I køkkenet bruges mynte især i:
– Mellemøstlig mad (fx lam, yoghurt-dips)
– Indisk mad (raita, chutney)
– Marokkansk te og couscousretter
Tip: Frisk mynte mister smagen ved opvarmning – tilsæt den sidst eller som pynt!
Mynte i sundhed og velvære
- Bruges traditionelt mod maveproblemer og fordøjelse
- Menthol virker kølende og kan lindre hovedpine og stoppet næse
- Ofte brugt i mundplejeprodukter, te, salver og aromaterapi
Værd at vide
- Navnet “mynte” stammer fra den græske nymfe “Minthe” i mytologien
- Mynte har været brugt som lægeplante i årtusinder – både af grækere, romere og egyptere
- Kan hjælpe med at friske ånde op naturligt
- I nogle kulturer lægges mynteblade under puden mod mareridt 🌙
Dyrkning og opbevaring
- Mynte er let at dyrke – men pas på, den spreder sig kraftigt i haven!
- Trives bedst i sol/halvskygge og fugtig jord
- Opbevar frisk mynte i glas med vand på køkkenbordet eller i køleskabet
- Kan fryses eller tørres til senere brug
Opskrifter med mynte
Her får du udvalgte opskrifter med mynte på Madens Verden:
Couscous med ras el hanout, tomater og mynte
Mojito
Raita
Ananas salsa - nem salsa med rødløg og mynte
Biryani (indisk risret med mynte og svampe)
Yemista - nem opskrift
Blomkålstabouleh (nem opskrift med revet blomkål)
Virgin Mojito
Lemonade
Linsegryde
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: