Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Mynte

Mynte (fakta og opskrifter med den velduftende krydderurt)

Billede med mynte.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Indhold
  • Fakta
  • Drikke
  • I madlavningen
  • Næringsindhold
  • Opbevaring
  • Hvad er mynte?
  • Smag og aroma
  • Anvendelse i mad og drikke
  • Sundhed og velvære
  • Værd at vide
  • Dyrkning og opbevaring
  • Opskrifter med mynte
  • Kommentarer

Mynte er en krydderurt, som vi bruger en række retter og drikke. Hvem kan forestille sig drinken mojito uden knuste mynteblade? Nej vel. Og en lammesteg smager bare ekstra godt med en skefuld myntegele til.

I mange mellemøstlige retter og drikke har mynten også en helt central placering. Duften og smagen er krydret og sød, men sundhedsværdien er endnu en fordel ved krydderurten.

En grøn mynte er særlig god ved maven. Den kan blandt andet bruges, når man har diarré, mavekramper eller luft i maven.

Siden oldtiden har mynte og pebermynte været brugt til fordøjelsesproblemer, og stadig bliver patienter med luft i maven anbefalet at spise mynte eller drikke pebermyntete.

Lige som honning har urten også en antibiotisk virkning, så den kan dulme symptomer på feber, hoste og snue.

Fakta

Der findes mere end 25 forskellige mynte-arter, fra grøn mynte til krusemynte og pebermynte. Alle tilhører de slægten mentha i læbeblomstfamilien.

Fælles for dem er aromastoffet mentol, som giver denne særlige "tandpastaduft". Både mynte og pebermyntes olie bliver brugt i kosmetik, tandpasta, slik og som æterisk olie.

Mynte gror verden over. Den er hårdfør og spreder sig hurtigt, så længe den får vand nok.

Køber du en lille plante i supermarkedet, vil du kunne plante den i en større potte og have rigeligt med mynte i lang tid fremover.

Drikke

Myntete: Koffeinfri urtete, som er verdens nemmeste at lave. Du koger bare et par deciliter vand, tilsætter otte mynteblade, hvorefter drikken koger videre i fire-fem minutter.

Lemonade med mynte: Varm en halv deciliter sukker op i en deciliter vand, så sukkeret bliver opløst. Blend det med to deciliter citronsaft og 25-30 mynteblade. Smag til med ekstra vand, ca. to deciliter. Server med isterninger i.

I madlavningen

I Grækenland, Tyrkiet, Mellemøsten og Asien bliver den aromatiske krydderurt brugt flittigt. Fra fyldte vinblade, dolmades, til dressinger som tzatziki og raita, i salater som tabbouleh og thaisalat med oksekød og chili.

Her bruger vi mest bladene som smagsgiver og dekoration i en kande vand og i drinks. Et par mynteblade frosset med vand til isterninger ser flot ud i en drink, og hakkede blade giver salaten en frisk smag.

Tre-fire hakkede blade i en smoothie eller i koldskål, løfter også smagen, især hvis den serveres med jordbær.

Næringsindhold

Mynten har et virkelig højt indhold af A-vitaminer og C-vitaminer samt mineraler som jern og calcium.

Her er næringsindholdet for 100 gram:

Energi: 226 kJ/54 kcal.
Proteiner: 3,3 gram.
Kulhydrater: 8,4 gram.
Fedt: 0,7 gram.

Opbevaring

Mynte kan opbevares i en lukket pose i køleskabet i en uges tid.

Har du købt en buket, holder den ca. fem dage i et glas vand.

Du kan også ompotte planten, hvis du har købt den med rødder.

Her kan du enten sætte den udenfor eller have den stående i vindueskarmen i køkkenet, så du altid har grønt drys ved hånden.

Hvad er mynte?

Mynte (slægten Mentha) er en aromatisk urt, som tilhører læbeblomstfamilien.

Der findes mange varianter, bl.a.:

  • Pebermynte (Mentha × piperita), stærk og kølig smag
  • Grøn mynte / spearmint (Mentha spicata), mildere og sødere
  • Æblemynte, chokolademynte, ananasmynte, spændende hybridtyper

Smag og aroma

Kendt for sin friske, kølende smag.

Indeholder menthol, som giver den karakteristiske "kuldeeffekt" i munden.

Duften er intens og genkendelig, især ved berøring.

Anvendelse i mad og drikke

Topping på desserter (is, kager, frugtsalater)
I drikke, eks. myntete, Mojito, limonade
I salater, f.eks. bulgursalat/tabbouleh med feta og granatæble
I køkkenet bruges mynte især i:
- Mellemøstlig mad (eks. lam, yoghurtdips)
- Indisk mad (raita, chutney)
- Marokkansk te og couscousretter

Tip: Frisk mynte mister smagen ved opvarmning, tilsæt den sidst eller som pynt.

Sundhed og velvære

Bruges traditionelt mod maveproblemer og fordøjelse

Menthol virker kølende og kan lindre hovedpine og stoppet næse

Ofte brugt i mundplejeprodukter, te, salver og aromaterapi

Værd at vide

Navnet mynte stammer fra den græske nymfe Minthe i mytologien.

Mynte har været brugt som lægeplante i årtusinder, både af grækere, romere og egyptere.

Kan hjælpe med at friske ånde op naturligt.

I nogle kulturer lægges mynteblade under puden mod mareridt.

Dyrkning og opbevaring

  • Mynte er let at dyrke, men pas på, den spreder sig kraftigt i haven
  • Trives bedst i sol/halvskygge og fugtig jord
  • Opbevar frisk mynte i glas med vand på køkkenbordet eller i køleskabet
  • Kan fryses eller tørres til senere brug

Opskrifter med mynte

Her får du udvalgte opskrifter med mynte på Madens Verden:

Couscous med ras el hanout, tomater og mynte
Få min opskrift på couscous med ras el hanout, tomater og mynte. Den lækre couscous salat er krydret og himmelsk god som tilbehør.
Se opskriften her
couscous med ras el hanout
Mojito
Klassisk opskrift på mojito, der er en populær drink med bla. lime, mynte, hvid rom og is. Se også hvordan du laver mojito uden alkohol.
Se opskriften her
billede med mojito drink
Raita
Her får du en nem opskrift på lækker raita. Det er en indisk dressing, som du nemt laver af yoghurt, agurk, tomat og mynte.
Se opskriften her
raita indisk dressing
Ananas salsa - nem salsa med rødløg og mynte
Ananas salsa er en nem og frisk salsa, der laves med rødløg og mynte. Den skønne opskrift får du her, og ananassalsa er bla. god til kylling.
Se opskriften her
ananas salsa
Biryani (indisk risret med mynte og svampe)
Biryani er en indisk risret uden kød. Denne udgave er med frisk mynte og svampe. En super lækker opskrift, som kan begejstre de fleste.
Se opskriften her
Biryani indisk risret
Yemista - nem opskrift
Yemista er fyldte grøntsager fra det græske køkken, og her får du den perfekte opskrift på. De bages i ovn og indeholder ikke kød.
Se opskriften her
billede med yemista
Blomkålstabouleh (nem opskrift med revet blomkål)
Få min opskrift på blomkålstabouleh. En nem og lækker tabouleh med revet blomkål, og den er godt til kylling, frikadeller og andre retter.
Se opskriften her
blomkålstabouleh
Virgin Mojito
Her får du min opskrift på Virgin Mojito, der er en fantastisk drink helt uden alkohol. I stedet laves denne mojito bla. med ginger beer.
Se opskriften her
virgin mojito alkoholfri drink
Lemonade
Sommerens bedste lemonade. Her er min grundopskrift på klassisk citronlemonade, der hverken er for sur eller sød. Laves med blot 3 ingredienser.
Se opskriften her
Det her er sommerens bedste lemonade, og den er hjemmelavet. En nem og lækker citronlemonade, som laves af blot tre ingredienser. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Linsegryde
Min opskrift på linsegryde med røde splitlinser, hvor du ikke skal bruge en masse sjældne ingredienser. En sund, mættende og kødfri gryderet.
Se opskriften her
billede med linsegryde
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.