• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Millionbøf med oksekød, løg, bouillon og kartoffelmos

Millionbøf med oksekød, løg, bouillon og kartoffelmos

billede med millionbøf med kartoffelmos
Millionbøf med kartoffelmos er en klassiker, og den skal laves med økologisk oksekød og hønsefond. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  24. september 2020

Del gerne:
103
SHARES
FacebookMessenger103PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Millionbøf - nem aftensmad
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Servering
  8. Hvorfor hedder det millionbøf?
  9. Med fløde
  10. Med grøntsager
  11. Med tomater
  12. Med kylling
  13. Uden bouillon
  14. Farven på sovsen
  15. Holdbarhed
Gå til opskrift

Min nemme opskrift på klassisk millionbøf med hakket oksekød, løg og bouillon, og retten er beregnet til fire personer.

Her får du en velkendt og elsket klassiker fra det danske køkken, og den smager himmelsk godt. Samtidig er retten meget nem at lave.

Opskriften er beregnet til fire personer som en hovedret til aftensmad.

Se også disse opskrifter:

  • Millionbøf i fad i ovn
  • Hakket oksekød med hvidkål i fad
  • Hakket oksekød med blomkål
  • Hakkebøf med bløde løg og sovs

Opskrift

billede med millionbøf med kartoffelmos

Millionbøf - nem aftensmad

Millionbøf. Nem og klassisk opskrift på retten, der er en elsket favorit med hakket oksekød, løg og bouillon - og serveret med kartoffelmos.
Bedømmelse
4.7 fra 128 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 40 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 500 g hakket oksekød - med en fedtprocent på max. 10
  • 2 løg - finthakket
  • 5 dl bouillon - kraftig
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk hvidvinseddike - eller balsamico
  • 1 spsk engelsk sauce - kan udelades, men tilfører smag
  • salt og friskkværnet peber
  • madkulør - kan udelades

Jævning

  • 2 tsk majsstivelse - udrørt i lidt koldt vand

Kartoffelmos

  • 1 portion kartoffelmos

Fremgangsmåde

  • Om du laver retten i en gryde eller pande er op til dig, men jeg plejer at lave millionbøffen i en stor sauterpande.
  • Kom lidt olie på panden, og brun først hakket oksekød grundigt. Det skal ikke kun skifte farve, men brunes af så det får en god smag. Tilsæt så løg (hakket) og svits også dem møre. Husk, at der sidder masser af smag i stegeskorpen.
  • Så kommer du bouillon (gerne okse) på panden sammen med hvidvinseddike (eller balsamico) og laurbærblade. Krydr med lidt friskkværnet peber, men vent med saltet. Bouillonen er jo saltet, så vent med at smage til. Der tilsættes også lidt engelsk sauce eller mere.
  • Læg låg på og lad millionbøffen simre 30 minutter.
  • Fjern så låget, og jævn så retten med majsstivelse, der er udrørt i lidt koldt vand.
  • Smag den til med salt og friskkværnet peber - og giv den lidt madkulør, så den får den helt rigtige farve.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
515
% Daglig værdi*
Fedt
 
26
g
40
%
Mættet fedt
 
10
g
63
%
Transfedt
 
2
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
11
g
Kolesterol
 
89
mg
30
%
Natrium
 
1200
mg
52
%
Kalium
 
1370
mg
39
%
Kulhydrater
 
43
g
14
%
Kostfibre
 
6
g
25
%
Sukker
 
4
g
4
%
Protein
 
28
g
56
%
Vitamin A
 
12
IU
0
%
Vitamin C
 
44
mg
53
%
Calcium
 
76
mg
8
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Servering

Millionbøf serveres straks sammen med en god kartoffelmos. Det er traditionelt tilbehør til retten.

Du kan dog også servere kogt pasta eller ris til.

Derudover passer lidt grøntsager selvfølgelig også godt til. Det kan være dampet broccoli, ærter eller gulerødder, afhængig af hvad du bedst kan lide eller lige har i køleskabet.

Hvorfor hedder det millionbøf?

Men hvorfor hedder det egentlig millionbøf? Jo, retten har fået sit navn fordi der er tale om hakket oksekød, som derfor giver mange bøffer. En million bøffer. Såre simpelt.

Og lige så simpel er retten også at lave. Svitset hakket oksekød med løg og bouillon - serveret med en god omgang kartoffelmos.

Med fløde

Opskriften her er på den gammeldags millionbøf, der jo i sig selv er meget simpel. Og uden alt for meget fedt.

Men du kan også lave en millionbøf med fløde, der gør retten mere cremet og blød - men selvfølgelig også med et højere indhold af fedt.

Her skal du blot tilsætte en deciliter (eller lidt mere) fløde til retten, og lad det creme en smule ind.

Prøv også min særdeles populære opskrift på hakket oksekød med spidskål i ovn.

Med grøntsager

Andre synes godt om millionbøf med grøntsager, og det er bestemt også lækkert.

Her svitser du først løg og hvidløg, hvorefter mindre tern af et par gulerødder og stængler bladselleri tilsættes. Du kan også komme en dåse hakkede tomater ved.

Versionen med grøntsager smager virkelig godt, men jeg synes også, at der måske går lidt for meget kødsovs i den, i stedet for den simple udgave med løg og hakket oksekød. Men det er selvfølgelig smag og behag.

Med tomater

Og det bringer mig til næste mulighed, nemlig millionbøf med hakkede tomater. Tomater er bestemt godt i en kødsovs, og kan også tilsættes i denne ret.

Men du får altså hurtig en ret, der mere minder og en italiensk kødsovs end en traditionel dansk millionbøf.

Vil du alligevel gerne have tomaterne i, skal du anvende en dåse hakkede tomater, og du kan også komme et par spiseskefulde tomatpasta ved.

Med kylling

Hvis du af forskellige årsager gerne vil undgå det hakkede oksekød i din mad, kan du erstatte oksekødet med hakket kylling.

Her skal du bruge samme mængde, men vær opmærksom på, at hakket kyllingekød indeholder langt mindre fedt, og derfor skal tilsætte mere olie eller smør når du bruner kødet af.

Hakket kylling giver selvfølgelig også en lidt anden smag til millionbøffen, men det er nu ganske udemærket.

Uden bouillon

Du kan sagtens lave millionbøffen uden bouillon eller fond, og her anvendes blot samme mængde vand.

Her skal du så selvfølgelig tilsætte lidt mere salt ved tilsmagningen.

Farven på sovsen

Skal sovsen til millionbøf så være helt sort eller mere lysebrunt? Det er op til dig, men giv den lidt madkulør - det er lidt mere appetitligt end den kødgrå farve.

Og servér så med en god omgang hjemmelavet kartoffelmos.

Holdbarhed

Hvor længe kan millionbøf så holde sig i køleskabet? Som udgangspunkt op til et par dage, så du kan sagtens lave en stor portion, og derefter nyde retten dage efter.

Det er dog vigtigt, at maden kommer relativ hurtigt på køl. Så på førstedagen skal millionbøffen ikke stå for længe på bordet.

Du kan dog sagtens nyde maden først, og så ellers komme millionbøffen på køl inden der går for lang tid. Når maden skal varmes op, er det bedst at gøre det under omrøring. Så varmen fordeles godt i gryden.

Varm op til mindst 75 grader, så du ikke bliver syg af mulige bakterier. Uden man dog skal være hysterisk. Men varm maden godt igennem, og nyd den som en lækker og nem aftensmad.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Bente Rytter

    oktober 12, 2024 at 5:07 pm

    Hej.. hvilken madolie bruger du i dine retter??
    På forhånd tak for svar

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 19, 2024 at 9:36 am

      Hej Bente
      Afhænger lidt af retten, men det er typisk rapsolie, olivenolie og solsikkeolie.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Verner Ory

    september 01, 2024 at 9:05 am

    Hej. God smagfuld opskrift. Tilføjede et lille glas rødvin og lidt mindre boullion. Det gav en god forbedring.

    Svar
  3. John Berg

    februar 27, 2023 at 4:20 pm

    Hvorfor skummer du ikke kødet til millionbøf?

    Svar
    • Ole

      august 10, 2024 at 8:45 am

      Hvorfor!? Mange tror at "Skummet" er urent, men det er bare proteiner, og den eneste forskel det gør ved at fjerne det, er "Klarhed", men så går man også glip af en masse fornuftige proteiner 😉

      Svar
  4. J.Nielsen

    august 21, 2022 at 6:22 pm

    Hvorfor hedder al traditionel mad "Mormormad"? Min hustru er KUN farmor, men laver lige så god mad. Diskrimination?

    Svar
    • Ole

      oktober 18, 2022 at 8:39 pm

      Er du mandelig feminist? Politisk korrekthed er en joke, og det der var da godt nok at gå i små sko!!!

      Men for lige at "Koge" det ned for dig, så kalder man det, på traditionel vis sådan, fordi dengang, var det kun kvinder der stod i køkkenet!!! Det har ikke noget med Mormor VS Farmor at gøre, det er bare et navn, kom videre!!! Eller vil du også brokke dig over noget der hedder kro mad? Dyrlægens Natmad? Benløse Fugle? Forlåren Hare? Morgenmad og Aftensmad? Kom nu...

      Svar
  5. Jolanda

    juni 20, 2022 at 3:53 pm

    Man kan tilsætte alt hvad man vil, men så er det ikke en millionbøf længere. Som Holger også skriver, då bliver det mere som en kødsauce eller pastasauce. Denne millionbøf er lige som min svigermor også lavede den. Lækker og nem.

    Svar
  6. Dennis

    februar 11, 2022 at 1:08 pm

    Bedste opskrift på denne ret indtil videre

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 12, 2022 at 6:57 am

      Hej Dennis
      Tak for tilbagemelding - og godt at høre 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  7. Frank Hansen

    september 27, 2021 at 4:34 pm

    Tak for gode opskrifter! I billedteksten står hønsefond, og i metoden står okseboullion?

    mvh
    Frank

    Svar
  8. Heidi

    september 11, 2021 at 9:57 pm

    Tilsat:
    1 tsk. rørsukker
    1 spsk. citronsaft
    1/2 dåse tomatpuré (af den lille slags)

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required