Mascarpone er hovedingrediensen i tiramisu, men osten kan bruges til alt fra pastaretter til suppe. Se opskrifter og læs om den cremede ost.
Mascarpone er en blød ost, helt mælkehvid og meget cremet. En ost, som er Lombardiets kulinariske stolthed, da den stammer fra den region.
Og en ost, som har en række anvendelsesmuligheder i køkkenet som et italiensk bud på creme fraiche og piskefløde.
Først og fremmest kender vi den fra desserten tiramisu, der må være den mest berømte italienske dessert.
Desserten med lag af mascarpone, lady fingers og espresso er simpelthen skøn.
Sådan produceres mascarpone
Lombardiet er den region i Italien, man skal tage til som oste-elsker. Her er berømte oste som Grana Padano, mascarpone og gorgonzola fra. Og her produceres de endnu.
Mascarpone har været kendt siden middelalderen, og selve produktionen er forholdsvis enkel.
Kort fortalt varmes fløde op og tilsættes syre - for eksempel citronsaft. Derefter piskes der godt og grundigt i ostemassen, til den er blevet tyk.
Til sidst skal osten placeres på et osteklæde, så vallen kan løbe fra. Vallen bruges til ricotta, så der er fuld udnyttelse af ressourcerne.
Hvad smager mascarpone af?
Mascarpone kan i smagen minde lidt om kokos.
I hvert fald har den toner af kokos i smagsoplevelsen, men uden at blive eksotisk i smagen.
Det er altså ikke en gennemtrængende kokossmag, du finder i den italienske mascarpone ost.
Opskrifter med mascarpone
Det er næsten ikke til at forstå, at den hvide, cremede masse er ost. Det ligner mere tyk flødeskum. Og smagen er mild, lettere syrlig med en tydelig piskeflødesmag.
Derfor kan osten bruges både til desserter, kager og middagsretter.
For eksempel er den virkelig god til at give fylde i en risotto, en pastaret eller i supper som denne jordskokkesuppe.
Du kan også bruge osten til alverdens cheesecakes, men den fungerer klart bedst i dem, der ikke skal bages.
Se for eksempel vores Baileykage her, hvor der er brugt halv flødeost, halv mascarpone.
Kan man varme mascarpone?
Mascarpone indeholder en hel del fedt, og derfor kan du med forsigtighed sagtens varme den.
Du kan blandt andet tilføje lidt mælk for at gøre mascarponen mere flydende.
Forskel på ricotta og mascarpone?
Der er forskel på ricotta og mascarpone. En ricotta holder formen på osten selvom den bliver varmet op.
Det gør mascarponen ikke, da den vil smelte og flyde mere ud.
Næringsindhold og kalorier
Der er ingen tvivl om, at dette er fuldfed ost. Men lige som med piskefløde er der bare gode ting i livet, som vi ikke skal forsage uanset fedtindhold.
Her ser du energifordelingen for 100 gram Galbani Mascarpone, som er den, vi typisk kan købe i et almindelig dansk supermarked:
Energi: 403 kalorier.
Protein: 4,5 gram.
Kulhydrat: 4 gram.
Fedt: 41 gram.
Holdbarhed og opbevaring
Denne bløde friskost skal altid opbevares i køleskabet. Her kan den typisk holde sig en uges tid.
Du kan fryse den ned, men da den skiller lidt, når den tøs op, skal du give den en tur med piskeriset bagefter.
På den måde får du igen en cremet mascarpone.
Din vurdering
-
Mascarpone
Stem her
( stemme)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: