Madlavningsfløde er blevet vældig populær de seneste år. Hjemmekokke kan hælde fløde i saucen eller gryderetten uden at føle, at det hele sejler i kalorier. Men hvad er hemmeligheden bag madlavningsfløde? Det ser vi på her.
Al slags fløde er et slags restprodukt, når man laver mælk. Den friske råmælk fra bliver nemlig centrifugeret, når den kommer fra gård til mejeri. Herved deler væsken sig automatisk i mælk og fløde. Så let er det.
Når mejeriet står med den cremet, tykke fløde, blander de af fløden med (skummet)mælk alt efter, hvor høj fedtprocent fløden skal have.
Madlavningsfløde fra Karolines Køkken har for eksempel otte og 15 procent fedtprocent. Det betyder, at der er tilsat mælk i fløden, så man præcis rammer de otte og 15 procent.
Til sidst opvarmes - pasteuriseret - fløden i et par sekunder for at slå eventuelle bakterier ned.
Det består madlavningsfløde af
Fløde og hvedemel. Så enkelt er svaret. Det fremgår ikke tydeligt på de forskellige slags madlavningsfløde, hvor meget mel der er i, men lederen af Karolines Køkken, Tove Færch, fortæller til Madens Verden:
- Vi vil gerne holde det som vores forretnings-hemmelighed. Der er ikke lige meget hvedemel i de to madlavningsfløder på otte og 15 procent, men de indeholder begge under fem procent hvedemel.
Tove Færch kan også fortælle, at salget af deres forskellige slags madlavningsfløde er steget med fem procent i løbet af det sidste år, men at piskefløde stadig sælger bedst herhjemme.
Så fede er dine fløder
Piskefløde: Den fedeste og mest anvendelige fløde i flokken med 38 procent mælkefedt. Kan piskes til skum og tåle at koge gennem længere tid.
Madlavningsfløde: Fløde tilsat hvedemel. Kan købes med henholdsvis 15 procent eller otte procent mælkefedt.
Kaffefløde: Indeholder 12, 10 eller ni procent mælkefedt og kan både bruges i mad og varme drikke.
Tips
Fløden skal rystes, før den kommer i din ret. Det skyldes, at hvedemelet skal rystes sammen med fløden.
Du skal først tilsætte fløden et par minutter før, retten skal serveres, da den ikke kan tåle at koge i længere tid i eks. gryderetter.
Det er kun fløde med en fedtprocent over 30, der kan piskes til flødeskum. Derfor kan du heller ikke piske madlavningsfløde.
Holdbarhed
Efter åbning kan madlavningsfløde og andre fløder holde sig tre-fire dage i køleskabet.
Den tåler ikke at blive frosset, da den risikerer at skille.
Opskrifter
Her ser du opskrifter på retter, der indeholder madlavningsfløde:
Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs
Flæskeruller - nem opskrift
Indonesisk kylling opskrift i ovn på 20 minutter
Ungarsk risfad
Lørdagsgryde med kalv og masser af grøntsager - nem opskrift
Skovridergryde: Opskriften på en lækker simreret
Ovnbagt havkat - nem opskrift
Karolines søndagsgryde
Wienergryde - bedste opskrift
Marry me chicken
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: