• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Linser - næringsindhold, kogetid og fakta

Linser - næringsindhold, kogetid og fakta

Billede med linser.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMS

Opdateret:  5. maj 2025 - Udgivet:  5. maj 2025

Indhold

  1. Fakta
  2. Forskellige typer
  3. Kogetid
  4. Næringsindhold

Hvad er linser for noget, og hvad kan man bruge dem til?

Det er et af de spørgsmål, som indimellem dukker op i min mail, så her kigger vi lidt nærmere på de sunde linser, som vi faktisk bør spise flere af.

Helt grundlæggende er linserne super sunde, og de indeholder både en god mængde protein, men også vitaminer og er blandt andet god i forhold til forebyggelsen af hjertekarsygdomme.

Fakta

Der findes rigtig mange forskellige sorter af linser, men grundlæggende er der tale om frø fra planten ægte linse, der i øvrigt er en del af ærteblomstfamilien.

Det er en plante og afgrøde vi har kendt gennem mange, mange år, og den er blandt andet meget udbredt i det indiske køkken.

Her kaldes linserne også for dal (eller dahl), og bruges især i supper og gryderetter.

Forskellige typer

Som sagt findes der mange forskellige typer af linser, men her er lige et kig på de mest anvendte.

Belugalinser

Belugalinser er små og sorte, og navnet har de faktisk fået efter den dyre belugakaviar, som de kan minde lidt om.

Kogetiden er typisk omkring 20 minutter, de skal ikke sættes i blød først, og så kan de blandt andet anvendes til salater.

Røde linser

Røde linser hedder også persiske linser, og de har en rødlig farve. Deraf selvfølgelig navnet.

Kogetiden er på omkring 20 minutter, og de anvendes til blandt andet salater, supper og en god gryderet. Eller som erstatning for kartofler, ris eller pasta. Se min opskrift på linsegryde.

Grønne linser

De grønne linser kaldes også for chilenske linser, og de er grønne eller lidt brunlige i skallen.

De skal koges i en halv time eller lidt mere, og de skal heller ikke sættes i blød først.

Grønne linser, der blandt andet anvendes til gryderetter, supper og salater, kan også købes på dåse mange steder, og her er de forkogt og klar til brug.

Kogetid

Linserne kan købes som tørrede eller i dåse.

Det nemmeste er absolut at købe linserne på dåse, hvor producenten har forkogt linserne, og derfor er de klar til brug.

Men du kan også sagtens købe de tørrede linser, og de skal ikke sættes i blød først.

Du koger linserne direkte, og kogetiden kan variere meget. Det er alt fra 15 minutter og op til omkring 40 minutter, men kig efter på pakken, og anvend den korrekte kogetid.

Linserne kan i øvrigt bruges i denne lækre mulligatawny, der er en indisk suppe.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 120
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 20 gram
Protein: 9 gram
Kostfibre: 8 gram

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med kyllingegryde med kikærter og blomkål.

Kyllingegryde med kikærter og blomkål - sund hverdagsmad

Billede med kager der kan bages dagen før.

Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Forsiden lige nu

hurtig aftensmad
Hurtig aftensmad - prøv disse 10 hurtige retter→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede til ærtesalat med spidskål
Nem og sund ærtesalat med spidskål og agurk→ Se opskriften
Den lækre sommerkage laves på en bund af vandbakkelser, og derefter pyntes med jordbærmarmelade, flødeskum, friske jordbær og chokolade. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Sommerkage (nem opskrift med jordbær og flødeskum)→ Se opskriften
billederesultat for skyrboller proteinboller
Skyrboller - opskrift på nemme og glutenfrie proteinboller med skyr→ Se opskriften
grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
billede til kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat
Kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat - nem opskrift→ Se opskriften
Jordbærmad på grovbolle
Jordbærmad - smagen af dansk sol og sommer→ Se opskriften
stegt spinat
Stegt spinat→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
Billede med kyllingegyros.
Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her