Her får du min bedste opskrift på mulligatawny, der er en indisk suppe med varme krydderier. Denne opskrift er uden kød, og derfor en perfekt vegetarret.
Mulligatawny er en indisk suppe, og lad det være sagt med det samme: Der findes virkelig mange opskrifter på en mulligatawny, og dermed ikke en særlig opskrift, der er mere rigtig end andre.
Faktisk kan være familie i Indien have sit eget bud på den populære og krydrede suppe, og ingredienserne kan varieres i det uendelige.
Fælles for en rigtig mulligatawny er dog, at den indeholder en masse forskellige krydderier.
Når du ser listen over ingredienser synes den lang og uoverskuelig, men langt de fleste af krydderierne har du nok allerede stående i skabet.
Og som jeg skriver, så kan frisk ingefær og gurkemeje sagtens byttes ud med tørrede udgaver fra et krydderiglas.
Mulligatawny uden kød
Dette er min udgave af den klassiske mulligatawny, og den er helt uden kød. Ofte indeholder den indiske suppe kylling, men opskriften her er altså også god for vegetarer.
Suppen er dog stadig særdeles mættende, og du kommer ikke til at gå sulten fra bordet.
De mange krydderier giver samtidig den varme smag og duft af Indien, så spar ikke på dem.
Mulligatawny betyder i øvrigt pebervand, og kommer fra Sri Lanka. Selvom der ikke ret meget peber i den.
Opskriften er beregnet som hovedret til fire personer.
Se også hvordan du laver en indisk curry uden kød.
Opskrift på mulligatawny
Ingredienser
- 1 bundt forårsløg
- 3 fed hvidløg
- 1 spiseskefuld karry
- 1 teskefuld spidskommen
- 0,5 teskefuld kanel
- 1 teskefuld paprika
- 0,5 teskefuld kardemomme
- 2 stængler bladselleri
- 2 gulerødder
- 1 æble
- 1 knold ingefær
- 2 stk. gurkemeje
- 1 dåse flåede tomater
- 8 deciliter grøntsagsbouillon
- 1 dåse linser
- 0,5 dåse kokosmælk
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Find en god og stor gryde frem, og det kan blandt andet være din støbejernsgryde. Varm den op ved middel varme og kom en god sjat olie i.
- Forårsløg skæres i en centimeter tykke skiver, mens hvidløgsfed hakkes groft. Sauteres et minuts tid uden at tage farve.
- Kom så karry, spidskommen, kanel og paprika ved og lad det brænde lidt af i et minuts tid under omrøring.
- Gulerødder og bladselleri skæres i mindre stykker og kommes ved sammen med æble i tern. Sauteres videre et minuts tid.
- Skræl ingefær og gurkemeje og riv dem fint t gryden. Du kan også bruge lidt tørret ingefær og gurkemeje, cirka en teskefuld af hver. Se i videoen hvordan du nemt skræller ingefær.
- Så tilsættes flåede tomater, bouillon og linser og det koges op. Kom også en halv dåse kokosmælk ved.
- Skru lidt ned for varmen, og lad nu din mulligatawny simre cirka 15 minutter under låg.
- Smag til med salt og friskkværnet peber, og gerne også med de øvrige krydderier, hvis du ønsker det. Du kan også tilsætte mere kokosmælk, men det er op til dig og dine smagsløg.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Mulligatawny kan blot serveres som den er, eller du kan anrette dem med forskellige slags topping.
Her kan du bruge alt fra friske krydderurter til rosiner eller kokosflager.
Til en god mulligatawny hører også et stykke hjemmebagt naanbrød.
Se også disse opskrifter:
Mulligatawny betyder ikke direkte “pebervand”, men det gør det tamilske ord “milaguthanneer” til gengæld. Mulligatawny er en britisk forvrængning af dette ord, og som på en eller anden måde er blevet til en kokos-baseret suppe 🤣