Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.
Dolmades eller dolma er en delikatesse, som både spises i Grækenland, Tyrkiet og det meste af Mellemøsten.
Måske har du fået dem på en ferie og fået smag for dem? Det gode er, at du kan lave dem selv.
Mange grønthandlere sælger vinbladene på glas, og så er det bare at lave fyldet og rulle vinbladene omkring det.
Opskrift på græske dolmades med ris og linser
Ingredienser
- 30 vinblade
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg hakket
- 3 fed hvidløg presset
- 2 spsk pinjekerner
- 1 spsk sojasauce
- 3 spsk tomatpure
- 1 tsk paprika
- 0,5 tsk spidskommen
- 1 tsk chiliflager
- 1 tsk oregano
- 1 håndfuld mynteblade hakket
- 1,2 dl ris
- 1,2 dl grønne linser
- 2 forårsløg hakket
- 1 citron saften
- 3,5 dl vand
- 1 spsk olie
Sådan gør du
- Fold 25-30 vinblade ud, læg dem i et dørslag og lad dem dryppe af.
- Varm olien på en pande og steg løg og hvidløg, til de er klare. Tilsæt pinjekerner og steg med i to minutter. Tilsæt sojasauce og steg videre et minut.
- Hak mynten og tilsæt krydderier, mynte og tomatpure til løgene. Rør rundt og steg et par minutter.
- Tilsæt ris, grønne linser, hakkede forårsløg og 1,75 dl vand. Lad det koge i fem minutter - eller indtil vandet er fordampet.
- Køl blandingen af, før du kommer dem i vinbladene. Ris og linser er ikke færdigkogte - det bliver de i vinbladene.
- Nu tager du et vinblad og fylder 1,5 tsk risfyld i. Bøj enderne henover risene, derefter folder du den tredje ende henover og ruller. Gentag, til du har brugt alt fyldet. Afhængig af størrelsen på bladene, kommer der mellem 25-35 dolmades ud af det.
- Læg rullerne på en stegepande meget tæt sammen, så holder de bedst på fyldet. Hæld citronsaft, olie og 3,5 dl. vand henover.
- Nu presser du en middagstallerken ovenpå rullerne, så de får et vist pres, når de simrer. Læg låg på og bring i kog. Så snart vandet koger, skal du skrue ned til laveste temperatur, så det kun småsimrer. Hvis det koger, åbner bladene sig og fyldet ryger ud.
- Lad det småsimre i 40 minutter og tag forsigtigt de fyldte vinblade over på et fad. Server varme eller kolde - alt efter smag.
Tips
Denne opskrift er uden kød, men man kan også stege 300 gram lamme- eller oksefars og blande med fyldet. Her skal du blot udelade linserne.
Server med citronskiver, hjemmelavet tzatziki eller en god humus. Du kan også lave en humus af røde linser i stedet for den traditionelle med kikærter.
Lækker rådhustærte med kransekage og hindbærmarmelade
Nem og simpel pastaret i fad i ovn
Sådan laver du ovnstegt oksefilet
Lækker og hjemmelavet karamelsauce
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Snyde basser med creme
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.
Er det muligt at fryse dolma?