Her får du min opskrift på nemme kærnemælksboller. Det er lækre og luftige boller bagt med kærnemælk, og bollerne er velegnede til frysning.
Kærnemælksboller er simpelthen så lækre og absolut en af mine favoritter, når det gælder et stykke brød til kaffen.
Disse boller med kærnemælk er samtidig ret nemme at bage, og bollerne bliver både lette og luftige.
Der er flere fordele ved at bruge kærnemælk, når du bager. Dels giver kærnemælken brødet en lidt syrlig smag, nærmest som en mild surdej, og dels holder brødet sig friskt i længere tid.
Kærnemælk forlænger altså holdbarheden i brød, og i dette tilfælde de lækre boller. Opskriften giver 10 stk. God bagelyst.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på kærnemælksboller
Kærnemælksboller
Ingredienser
- 250 g kærnemælk - svarende til 2,5 deciliter
- 50 g gær
- 400 g hvedemel
- 30 g sukker
- 5 g salt
- 0,5 tsk kardemomme
- 50 g smør - smeltet
- 1 æg
Pensling
- 1 æg
- 2 spsk mælk
Fremgangsmåde
- Sæt dejkrog på røremaskinen, og rør kærnemælk og gær sammen.
- Vej hvedemel af sammen med sukker, salt og lidt kardemomme. Kardemomme kan udelades. Kom det ind i røreskålen sammen med smeltet smør og et æg.
- Ælt dejen ved middel hastighed i ca. 10 minutter, hvorefter dejen virkes op. Lægges i en skål med viskestykke over, og hæver til dobbelt størrelse. Ca. 30 minutter.
- Virk hurtigt dejen op igen, og del i 10 lige stykker, der hver vejer cirka 80 gram.
- Trilles til boller og lægges på bageplade med bagepapir. Pensles med sammenpisket æg og lidt mælk.
- Lad nu bollerne hæve i cirka 30 minutter.
- Forvarm imens ovnen til 200 grader varmluft.
- Bag dine kærnemælksboller midt i ovnen i cirka 15 minutter, men pas på de ikke bliver for mørke!
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
De færdigbagte kærnemælksboller køles af på en rist, og kan derefter nydes med smør, Nutella, jordbærmarmelade eller hvad du nu synes.
Bollerne er velegnede til frysning. Velbekomme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Lilly
Der skulle mindst 100 gram ekstra mel i før dejen havde en ordentlig tykkelse, ellers var det alt for tynd. Og 15 minutter ved varmluft på 200 passede slet ikke, de blev dejlig brændte.
Conni
De bedste jeg har bagt simpelthen et hit
Holger Rørby Madsen
Mange tak for det, Conni - godt at høre 🙂
De bedste hilsner
Holger
Michelle
Dejlig opskrift, har lavet den en del gange nu.
Jeg vil gerne lave dobbeltportion og er netop igang.. jeg har målt og vejet alle ingredienser, men dejen er pludselig tyk og kan slet ikke tåle mere mel.. Hvad har jeg gjort galt?
Holger Rørby Madsen
Hej Michelle
Dejligt at høre, og det lyder som om der på en eller anden måde er kommet for meget mel - eller for lidt væske - i dejen. For man bør blot kunne gange op.
Alt det bedste
Holger
Harry Nielsen
målene på kærnemælk passer ikke skal det ikke være 2,5 dl og ikke 250 gr
Holger Rørby Madsen
Hej Harry
Tak for det, og jeg plejer at måle væsken af 🙂
Men jeg har nu skrevet begge ind, så det enten er 250 gram kærnemælk eller 2,5 deciliter.
Alt det bedste
Holger
Carina
Hej. Måske et dumt spørgsmål, men skal kærnemælk være kold eller lun når gæren kommes i???
Holger Rørby Madsen
Hej Carina
Der findes ikke dumme spørgsmål her 🙂
Jeg plejer at bruge kold kærnemælk, så du behøver ikke lune den.
Alt det bedste
Holger
Frauke
Man heg for denne Rezept pä tysk
Holger Rørby Madsen
Hej Frauke
Auf Deutsch:
Zutaten
250 Gramm Buttermilch
50 Gramm Hefe
400 Gramm Weizenmehl
30 Gramm Zucker
5 Gramm Salz
0,5 Teelöffel Kardamom
50 Gramm Butter schmolzen
1 Ei
Bürsten
1 Ei
1 kleine Menge Milch
So machen Sie es
Setzen Sie den Teighaken auf den Mixer und rühren Sie Buttermilch und Hefe zusammen.
Weizenmehl zusammen mit Zucker, Salz und etwas Kardamom abwiegen. Kardamom kann weggelassen werden. Geben Sie es zusammen mit geschmolzener Butter und einem Ei in die Rührschüssel.
Den Teig bei mittlerer Geschwindigkeit ca. 10 Minuten, danach wird der Teig aufgearbeitet. In eine Schüssel mit einem Geschirrtuch legen und auf doppelte Größe heben. Ca. 30 Minuten.
Den Teig schnell wieder aufarbeiten und in 10 gleiche Stücke mit einem Gewicht von jeweils etwa 80 Gramm teilen.
In Brötchen rollen und mit Pergamentpapier auf das Backblech legen. Mit geschlagenem Ei und etwas Milch bestreichen.
Lassen Sie nun die Brötchen ca. 30 Minuten gehen.
In der Zwischenzeit den Backofen auf 200 Grad heiße Luft vorheizen.
Backen Sie Ihre Buttermilchbrötchen etwa 15 Minuten lang in der Mitte des Ofens, aber achten Sie darauf, dass Sie nicht zu dunkel werden!
Charlotte
Et lille fif når man generelt bager
kager/boller/brød
Jeg bager meget og har bagt siden jeg var 12 år.
- Halver altid mængden .
- Brug kærnemælk (i stedet for mælk)
- Brug elpisker .
da det giver masser af luft i dejen .
- Lad altid dejen forhæve 1 time .
- Efterhæve 30 min (brød/boller)
med bage viskestykke over .
- Man behøver ikke pensle med noget inden bagning
Lotte
Har en opskrift på boller med røde linser?
Birgitte
Uhm ...varme boller med koldt smør ..👍😁
Dorthe
250 gram kærnemælk ?
Jolanda
Brug bare 2,5 dl. Det er nærmest det samme.
Pia S.
Total favorit😋🤩
Ingelise
De er blevet vores favorit her hjemme 😋
Jesper Senger
Super god opskrift på boller - de smager fantastisk og er super nemme at lave! Tusinde tak, har vel nok brugt den her opskrift 10-20 gange allerede og de er altid en succes!
Har du prøvet at bruge opskriften til at lave et franskbrød - jeg overvejer nemlig at prøve, og hvis du havde prøvet ville jeg egentlig bare høre om du har erfarring med bagetid?
MajBritt
jeg brugte også mindst 2 dl mere mel, men de blev rigtig gode.
Kim
Med de mål blev min dej alt for tynd. Måtte tilsætte 2 dl Mel for at kunne arbejde med dejen. Den var stadig tynd og svær at håndtere.
Kan der være en fejl i målene.
Holger Rørby Madsen
Hej Kim
Tak for din tilbagemelding - men det lyder underligt. Jeg bager løbende disse boller, og synes den angivne vægt plejer at passe. Men man skal selvfølgelig altid tilsætte lidt mere mel, hvis man oplever at dejen er for tynd 🙂
De bedste hilsner
Holger