Opskrift på italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen. Udbenet lammekølle, tilberedt i fad med kartofler og tomater. God gæstemad.
Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen er en dejlig opskrift på udbenet lammekølle, og retten er fantastisk som gæstemad.
Oprindeligt stammer opskriften fra et tv-program på den regionale TV-station TV-Syd. I programmet "Annes Køkkensnak" lavede Elsebeth Gerner Nielsen (der bla. er tidligere kulturminister) denne ret.
Det inspirerede Newyorker By Heart, og her er hendes tilrettede opskrift på den lækre lammeret, som altså har fået navnet italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen.
Se også: Lammeculotte - stegetid i pande eller ovn
Opskriften er beregnet til fire personer.
Opskrift på udbenet lammekølle
Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle
Ingredienser
- 1 kg lammekølle - udbenet
- 600-800 g kartofler - små og faste kartofler med skræl
- 600 g tomater - en blanding af gode, aromatiske blommetomater og cherrytomater
- 1 potte persille - finthakket
- 1 citron - saft og skal af 1 citron
- 50 g parmesan - revet parmesanost
- olivenolie
- smør
- 4 spsk rasp
- 6 fed hvidløg - meget finthakket
- 4-5 spsk olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Riv skallen af citronen og pres så citronsaft ud over den udbenede lammekølle, sørg for at gnide det godt ind i over det hele.
- Halver kartoflerne hvis de er meget små, eller skær dem i ca. ½ cm. tykke skiver. Halver cherrytomater og skær blommetomater i tykke skiver.
- Finthakket persille og hvidløg blandes med rasp og citronskal, krydr med salt og friskkværnet peber. Tag ca. ⅔ fra og rør det med 4-5 spsk. olivenolie til en tyk pasta.
- Den sidste ⅓ blandes med parmesan, lidt salt og friskkværnet peber og stilles til side.
- Forvarm ovnen til 175 grader. Pensl en bradepande med olivenolie og læg først et lag kartofler, krydr med salt og friskkværnet peber.
- Så et lag tomater (de behøver ikke at ligge tæt, bare de er ligeligt fordelt), forsæt indtil kartofler og tomater er brugt - HUSK: at krydre HVERT lag med salt og friskkværnet peber.
- Krydr lammekøllen med salt og friskkværnet peber over det hele og gnid så persille-pastaen godt ind på alle sider.
- Læg den italienske lammesteg øverst på kartoffelskiverne og sæt den i ovnen i ca. 1½-2 timer (alt efter hvor tyk stegen er og hvordan den ønskes stegt). Efter ca. 1 times tid, lægges et par klatter smør på stegen, så den ikke bliver alt for tør ovenpå.
- Ca. 15 minutter FØR stegen er færdigstegt, hæves temperaturen til 225 grader.
- Den gemte persilleblanding (den med parmesan osten) drysses over din lammesteg og kartofler, dryp lidt olivenolie over og sæt i ovnen igen i de sidste 15 minutter, så den kan blive gratineret og sprød. Bedre udbenet lammekølle får du ikke.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Tag den færdige italienske lammesteg ud, og lad stegen hvile i ca. 10-15 minutter, inden den skæres i skiver, som lægges ovenpå kartoffelfadet.
Server - og gerne med myntegele - som jeg synes smager genialt.
Tilbehør kan være denne lækre rosenkålssalat med feta og soltørrede tranebær.
Vil du lave en sovs til, kan du bruge denne rødvinssauce med fløde:
Ca. 0,5 flaske rødvin
1 fed hvidløg, presset
0,5 oksebouillonterning
2,5 dl piskefløde (eller madlavningsfløde)
Lidt sukker efter smag
Madkulør
Evt. jævning
Salt og friskkværnet peber
Hæld rødvin i en lille gryde og lad den koge ind (UDEN låg) til det halve. Hæld fløde i og smuldr bouillontern i, skru lidt ned og lad den småsimre lidt. Krydr med salt, friskkværnet peber og presset hvidløg. Smag på den for at fornemme om den skal have sukker (det er tit nødvendigt), tjek også om den skal have mere salt og friskkværnet peber. Jævn den hvis det ønskes og tilsæt madkulør til ønsket farve opnåes.
Relaterede opskrifter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Preben
Ködet var for hårdt og kartoflerne ikke kogt nok
Gerda Rasmussen
Italiensk lammekølle Elsebeth Gerner
Hvor længe skal køllen stege hvis den ikke er udbenet?
Er 2 køller på ca, 1900 g passende til 8 personer?
På forhånd tak for svaret
Gerda