Mango

En mango er sund at spise. Ingen andre frugter indeholder bla. så mange A-vitaminer, og her er opskrifter og fakta om den eksotiske frugt.
Sticky rice i Thailand, mango chutney i Indien, salsa i Mexico... kær frugt har mange muligheder, og visse retter ville ikke være de samme uden mango.
Især i tropiske lande nydes den gule aromatiske frugt både for sig selv og i kolde og varme retter.
En mango kan skæres i tern og bruges i frugtsalater, i syrnede mælkeprodukter og som pynt på salaten.
Den er en fremragende ingrediens i en karryret, hvor dens gran-agtige sødme supplerer karryens stærke smag uden, at retten bliver for vammelsød, som den risikerer med for eksempel ananas.
Og så er det nemt at lave en nudelsalat, der indeholder alle de fem grundsmage, hvis du blander mango med grøntsager og laks for derefter at hælde en marinade bestående af sojasauce, limesaft og chili over.
Hvornår er en mango moden?
Der findes over 50 forskellige varianter, så lad dig ikke narre af farven. En grøn frugt kan sagtens være moden og en rød umoden.
Mærk i stedet på skindet. Det skal give efter, når du trykker på det, ellers er frugten umoden.
Du kan også dufte til mangoen, som vil dufte let af gran, hvis den er moden.
Sådan skærer du en mango
Frugten har en stor sten i midten, som kan være temmelig besværlig at have med at gøre, når man skal skære mangoen i skiver.
Her på Madens Verden har vi lavet en billedserie med beskrivelser om, hvordan du skærer mangoen i fine tern uden at komme op og slås med stenen.
Næringsindhold
Som før nævnt er mangofrugter smækfyldt med A-vitaminer.
Den indeholder næsten lige så mange C-vitaminer og så er den rig på jern og betakaroten, der styrker immunforsvaret.
Energi pr. 100 gram: 282 kJ og 67 kcal.
Protein: 0,5 gram.
Kulhydrat: 14,2 gram.
Fedt: 0,5 gram.
Opbevaring
Et mangotræ trives kun i tropiske og subtropiske egne. Helst skal temperaturen være over 25 grader om dagen, hvis træet skal trives.
Det siger sig selv, at mango ikke bryder sig om at ligge i et køleskab mange dage i træk.
Det kan godt være, at de holder længere, men kulde gør ikke noget godt for smagen.
Mangofrugter kan holde i tre-fem dage udenfor køleskabet.
Oprindelse
Mangotræer er en del af Anacardiaceae-familien, det samme er for eksempel cashew-nødder.
Egentlig stammer den fra Indien, hvor de har spist den i tusindvis af år, men mangoen blev udbredt til Sydamerika og Afrika for flere hundrede år siden og er en integreret del af madlavningen i de lande.
Mango er nationalfrugt i Indien, Pakistan og Fillippinerne. Det siger en del om frugtens popularitet.
Opskrifter med mango
Her får du nogle udvalgte opskrifter med mango fra Madens Verden:
Stegt laks med avocado og mango