Bageenzym

Her kan du se hvad bageenzym er for noget, hvordan du bruger det, og hvad bageenzymer faktisk gør ved dit brød, når det tilsættes dejen.
De senere år er bageenzymer vundet frem mange steder, og der er en del specialbutikker, der efterhånden sælger det.
Så måske har du også undret dig over hvad bageenzymer faktisk er, og hvad det kan gøre af gode ting for dit brød.
I denne artikel kigger jeg lidt nærmere på bageenzymerne, som jeg vil anbefale dig at bruge til alt fra franskbrød til boller og meget andet bagværk.
Hvad er bageenzymer?
Vi starter med at se hvad bageenzymer er for en størrelse.
Kort fortalt er det et teknisk hjælpemiddel til dit brød, og du vil hurtigt se at enzymerne faktisk gør en stor forskel.
Enzymer er helt naturlige, så der er ikke noget hokus pokus her.
Faktisk er der i forvejen enzymer i blandt andet hvedemel, men det man gør ved at anvende bageenzymerne er, at man tilsætter endnu mere kraft til bageprocessen.
Ingredienslisten kan blandt andet være hvedemel, emulgator E 472e (mono og diacetylvinsyreestere), dextrose, vegetabilsk fedt (palme), melbehandlingsmiddel askorbinsyre (E 300) og enzymer.
Hvordan anvendes bageenzymer?
Bageenzymer kan anvendes i alle deje til brød, hvor du tilsætter det sammen med hvedemelet.
Derefter æltes eller røres dejen som normalt. Som blandt andet i min opskrift på sprøde rundstykker.
Du kan bruge 1-2 procent bageenzym i forhold til hvedemel.
Det betyder, at du til et kilo mel kan anvende op til 20 gram bageenzymer. Og til et halvt kilo mel altså omkring 10 gram enzymer.
Hvad gør bageenzymer ved brødet?
Bageenzymerne har en række gode effekter på dit brød.
Enzymerne gør dit brød mere let og luftigt, og brødet får også en bedre krumme.
Endnu mere vigtigt er det måske, at det også er med til at øge holdbarheden på brødet.
Brødet holder sig simpelthen friskere i længere tid, og det er da dejligt. Udover at det giver et mere luftigt og lækkert brød.
Er bageenzymer farlige?
Nej, det er de på ingen måde. Efter bagning kan du hverken se, smage eller lugte dem i brødet.
De forsvinder simplethen helt når brødet bages. Når brødet kommer ud af ovnen, er enzymerne væk.
Så der er ingen grund til at være nervøs her, for enzymerne er kun virksomme mens brødet bages.
Holdbarhed
Bageenzymerne holder længe, og efter åbning af en bøtte, skal du forvente, at enzymerne holder i op til et år.
Så du skal nok nå at få dem brugt inden.
De opbevares ved almindelig stuetemperatur.
Hvor køber man dem?
Du kan købe bageenzymerne i en del supermarkeder og på nettet.
Personligt køber jeg dem hos Grillbutikken.dk, som jeg synes leverer den bedste kvalitet på bageezymerne.
Og jeg skal lige understrege, at jeg ikke modtager betaling for salg via linket - det er blot min personlige anbefaling, da jeg ofte bliver spurgt om det. Du kan so m sagt også købe dem andre steder på nettet.
Bageenzymer og glutenallergi
Det er vigtigt at sige, at bageenzymer indeholder gluten, da de jo er lavet af mel.
Derfor må glutenallergikere ikke anvende bageenzymerne. Desværre.