Her får du de bedste opskrifter på husmandskost. Det er traditionelle retter, der typisk laves med få ingredienser og er nemme at tilberede.
Husmandskost er typisk nemme og lette retter, der hverken kræver mange ingredienser eller masser af krydderier.
Faktisk ofte det modsatte, hvor du meget nemt kan fremtrylle lækre retter uden så meget hokus pokus.
Mange af de klassiske danske retter går ind under kategorien husmandskost. Og en anden fordel er, at der ofte også er tale om billige retter, så derfor er faktisk på alle måder gode at lave.
Her har jeg samlet 10 typiske retter, der bliver betegnet som husmandskost. Så det er bare med at gå i gang. Se også mine opskrifter på nem aftensmad.
Hvad er din favorit og hvorfor? Skriv det gerne i kommentarfeltet.
Hvad er husmandskost?
Husmandskost er traditionel dansk mad, som typisk er enkel, mættende og lavet af billige råvarer.
Det er mad, som oprindeligt blev lavet i landdistrikterne - af husmænd og bønder - hvor der var fokus på at bruge det, man selv kunne producere.
Kendetegn
- Lavet af enkle råvarer som kartofler, kål, svinekød, fisk og rodfrugter.
- Retterne er ofte kraftige, mættende og varme - perfekt til det danske klima.
- Maden blev lavet i store portioner og skulle være nærende nok til hårdt fysisk arbejde.
Historisk baggrund
- Husmandskost opstod i en tid, hvor folk levede enkelt og skulle få meget ud af lidt.
- Der var stor brug af konservering (syltning, saltning, tørring) for at kunne gemme mad til vinteren.
- Fokus på sæsonens råvarer var vigtigt, fordi supermarkeder og import ikke fandtes.
Værd at vide
- Mange husmandsretter har i dag fået et comeback som comfort food på moderne restauranter!
- "Sovs og kartofler" blev nærmest et symbol på klassisk dansk madkultur.
- Husmandskost var både en overlevelsestradition og en social begivenhed i familielivet.
Opskrifter på husmandskost
Som du kan se herunder er der noget for enhver smag, og mange af retterne kender du helt sikkert allerede. God fornøjelse.
Verdens bedste æggekage
Frikadeller - slagterens opskrift
Biksemad
Skipperlabskovs - nem opskrirft
Pandekager
Stegt flæsk med persillesovs
Amagergryde - opskrift på nem og klassisk gryderet
Hamburgerryg - opskrift og kogetid
Blomkålssuppe
Grydestegt kylling fra mormor
Flere klassiske retter inden for husmandskost
- Boller i karry
- Mørbradgryde
- Brændende kærlighed (kartoffelmos med bacon og løg)
- Gule ærter
- Forloren hare
- Æbleflæsk
- Hakkebøf med bløde løg
Er der nogle retter med husmandskost jeg har glemt? Så skriv dem lige i kommentarfeltet, så jeg kan finde dem frem.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Anders Sønderkær Andersen skriver
Kødrand...🙂🙂🙂
Mogens Omer skriver
Hvidkåls rolletter, farseret porre, paneret flæsk, millionbøf, benløse fugle, bankekød, frikasse, gullasch, kødrand, boller i karry/selleri, stegte ben, brændende kærlighed m. kartoffelmos, div. supper. Venligst Mogens
Sanne Jensen skriver
Hjerter i flødesovs. Og stegt lever er mine favoritter.