Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opsamlinger › Husmandskost

Husmandskost (10 simple retter der smager godt)

billede til husmandskost
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er husmandskost?
  • Kendetegn
  • Historisk baggrund
  • Opskrifter på husmandskost
  • Flere klassiske retter inden for husmandskost
  • Kommentarer

Husmandskost er typisk nemme og lette retter, der hverken kræver mange ingredienser eller masser af krydderier.

Faktisk ofte det modsatte, hvor du meget nemt kan fremtrylle lækre retter uden så meget hokus pokus.

Mange af de klassiske danske retter går ind under kategorien husmandskost. Og en anden fordel er, at der ofte også er tale om billige retter, så derfor er faktisk på alle måder gode at lave.

Her har jeg samlet 10 typiske retter, der bliver betegnet som husmandskost. Så det er bare med at gå i gang. Se også mine opskrifter på nem aftensmad.

Hvad er din favorit og hvorfor? Skriv det gerne i kommentarfeltet.

Hvad er husmandskost?

Husmandskost er traditionel dansk mad, som typisk er enkel, mættende og lavet af billige råvarer.

Det er mad, som oprindeligt blev lavet i landdistrikterne - af husmænd og bønder - hvor der var fokus på at bruge det, man selv kunne producere.

Kendetegn

  • Lavet af enkle råvarer som kartofler, kål, svinekød, fisk og rodfrugter.
  • Retterne er ofte kraftige, mættende og varme, der er perfekt til det danske klima.
  • Maden blev lavet i store portioner og skulle være nærende nok til hårdt fysisk arbejde.

Historisk baggrund

Husmandskost opstod i en tid, hvor folk levede enkelt og skulle få meget ud af lidt.

Der var stor brug af konservering (syltning, saltning, tørring) for at kunne gemme mad til vinteren.

Fokus på sæsonens råvarer var vigtigt, fordi supermarkeder og import ikke fandtes.

Opskrifter på husmandskost

Som du kan se herunder er der noget for enhver smag, og mange af retterne kender du helt sikkert allerede. God fornøjelse.

Verdens bedste æggekage
En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Se opskriften her
billede med æggekage med bacon og tomater
Frikadeller
Sådan laver du de klassiske og gammeldags frikadeller, der smager himmelsk godt. Få slagterens bedste opskrift på hjemmelavet frikadellefars.
Se opskriften her
Billede af frikadeller.
Biksemad
Nem opskrift på biksemad med spejlæg, der laves med løg, kartofler og rester af kød. Med eller uden engelsk sauce. Opskrift med billeder.
Se opskriften her
billede med biksemad med spejlæg
Skipperlabskovs - nem opskrirft
Her er en traditionel opskrift på skipperlabskovs, der er vaskeægte husmandskost. Lavet med oksekød og kartofler, og kogt i et par timer.
Se opskriften her
billederesultat for skipperlabskovs
Verdens bedste pandekager
Opskrift på pandekager som mormor laver dem. Med de bedste tips til gammeldags pandekagedej uden klumper, så dine pandekager bliver perfekte.
Se opskriften her
billede med pandekager klar til servering
Stegt flæsk med persillesovs
Opskrift på stegt flæsk med persillesovs. Retten er kåret som Danmarks nationalret, og med denne opskrift er du sikker på sprøde skiver flæsk.
Se opskriften her
billederesultat for stegt flæsk med persillesovs
Amagergryde - opskrift på nem og klassisk gryderet
Her er min opskrift på en Amagergryde. Det er en meget nem og velsmagende gryderet med svinebryst og masser af grøntsager.
Se opskriften her
billede med Amagergryde
Hamburgerryg - opskrift og kogetid
Her kan du se præcist hvordan du koger en hamburgerryg, så kødet ikke bliver tørt og kedeligt. Komplet guide med den korrekte kogetid og gode tips.
Se opskriften her
Billed resultat for hamburgerryg
Blomkålssuppe
Nem og lækker opskrift på blomkålssuppe. En cremet suppe lavet med blomkål og kartofler, og du kan servere den som hovedret eller forret.
Se opskriften her
billede med blomkålssuppe
Grydestegt kylling fra mormor
Grydestegt kylling som mormor lavede den. Helt klassisk og stegt i en gryde i en time, hvorefter du fremtryller en vidunderlig sovs af skyen.
Se opskriften her
Billede af grydestegt kylling.

Flere klassiske retter inden for husmandskost

  • Boller i karry
  • Mørbradgryde
  • Brændende kærlighed (kartoffelmos med bacon og løg)
  • Gule ærter
  • Forloren hare
  • Æbleflæsk
  • Hakkebøf med bløde løg

Er der nogle retter med husmandskost jeg har glemt? Så skriv dem lige i kommentarfeltet, så jeg kan finde dem frem.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Anders Sønderkær Andersen skriver

    januar 07, 2025 at 3:17 pm

    Kødrand...🙂🙂🙂

    Svar
  2. Mogens Omer skriver

    maj 11, 2024 at 8:26 am

    Hvidkåls rolletter, farseret porre, paneret flæsk, millionbøf, benløse fugle, bankekød, frikasse, gullasch, kødrand, boller i karry/selleri, stegte ben, brændende kærlighed m. kartoffelmos, div. supper. Venligst Mogens

    Svar
  3. Sanne Jensen skriver

    maj 08, 2024 at 9:06 pm

    Hjerter i flødesovs. Og stegt lever er mine favoritter.

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede med kager der kan bages dagen før.
    Kollegakage (nemme kager du kan bage dagen før)
  • bilelde med dansk mad krebinetter
    Dansk mad (opskrifter på mad fra det danske køkken)
  • Billede af nem aftensmad.
    Nem aftensmad (nemme og lækre retter på kort tid)
  • billederesultat for smørrebrød
    Smørrebrød (de bedste opskrifter på en dansk klassiker)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.