Her er en traditionel opskrift på skipperlabskovs, der er vaskeægte husmandskost. Lavet med oksekød og kartofler, og kogt i et par timer.
For mange lyder skipperlabskovs nok mest af alt som en trist sømandsret, men der er faktisk tale om en god gryderet med masser af smag.
Samtidig er retten nem at lave, da den tilberedes med få ingredienser, og her har jeg anvendt oksetykkam og kartofler, der simrer i et par timer i en god stegegryde. Meget simpelt.
Historisk set er skipperlabskovs en såkaldt husmandskost, som man kender fra gammel tid.
Oprindelig er retten formentlig fra det nordlige Tyskland, og man kender det som Labskaus. Den egentlige betydning af ordet ved man dog ikke med sikkerhed.
Det man ved er til gengæld, at retten i starten mest blev spist af sømænd, og det er formentlig derfra ordet skipper stammer.
Desuden er det sikkert, at skipperlabskovs laves med kød og kartofler, men i stedet for oksekød kan man også anvende svinekød eller fisk.
Her får du dog min mere traditionelle opskrift, og den bliver du glad for.
Opskrift på skipperlabskovs
Ingredienser
- 800 gram oksetykkam - skåret i grove tern
- 1 liter vand
- 2 rødløg - finthakket
- 4 laurbærblade
- 4 kviste timian
- 1,5 kilo kartofler - skrælles og skæres i grove tern
- 75 gram smør
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Oksetykkam skæres i grove tern på ca. 2 x 2 centimeter, og brunes godt af i lidt smør i en stor stegegryde.
- Tilsæt derefter vand, kog op og skum grundigt af.
- Så kommes løg, laurbær, timian og kartofler i tern i gryden, og der krydres med lidt salt og friskkværnet peber.
- Læg låg på gryden, og lad nu din skipperlabskovs simre i to timer, hvor både kød og kartofler koges mørt som smør.
- Når de to timer er gået, hældes suppen/væden fra retten med forsigtighed og smør i tern tilsættes.
- Mos nu forsigtigt sammen med et piskeris. Skipperlabskovs skal være grov i konsistensen, så mos ikke for hårdt.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
Næringsindhold
Tips
Den færdige skipperlabskovs pyntes med finthakket purløg og stilles på bordet.
Traditionelt serveres retten med rugbrød og rødbeder til. Altså en rigtig husmandskost.
Se også disse opskrifter:
Bedste opskrift på den sorte gryde med mørbrad
Bøf Stroganoff - opskrift på lækker gryderet

Anette Asbjørn Bahnsen
Min familie har en super god opskrift, der er gået i arv. Én af ingredienserne er sellerisalt🤩 . PRØV det Holger.
Per
Prøv at komme lidt kold smør, bacon og purløg på toppen😋
Holger Rørby Madsen
Hej Per
Tak for tippet - det lyder lækkert 🙂
Alt det bedste
Holger
Eva
Elsker det ❤️
Peder Hansen
Tip. Hvis der stadig er for meget vand i labkovsen, kan den jævne med pulver kartoffelmos. Kan ikke smages.