Forloren skildpadde er en klassisk ret, som tager tid at lave. Når det er gjort, er resultatet fremragende. Se, hvordan du gør skridt for skridt.
Forloren skildpadde har en helt særlig plads i manges hjerter. Det er en ret, der er spækket med smag, hvis den laves fra bunden. Og en ret, som tager tid at lave.
Men hvorfor dette mærkelige navn? Det er der en enkel forklaring på. I Victoriatidens England var det mode at spise skildpaddesuppe lavet af kød fra den grønne skildpadde.
Det var vanvittig dyrt, så middelklassen fandt på en gryderet baseret på et kogt oksehoved. De mente, at kødet mindede om skildpaddekød. Altså en snyderet, som vi kender det herhjemmefra med eks. forloren hare.
Retten kom til Danmark, og her tilføjede vi fiskefrikadeller og fiskeboller, så der både var kød fra vanddyr og landdyr.
Da skildpadden både hørte til i vandet og på jorden, virkede det som en god løsning.
I dag spiser vi forloren skildpadde med hele fem forskellige slags kød: Kalvebov, kødboller, fiskeboller, frikadeller og fiskefrikadeller.
Sovsen laves på den suppe, der har fået saft og kraft efter kogningen af kalvekødet, og så skal der selvfølgelig en ordentlig sjat sherry i. Og smilende æg på toppen.
Her får du en trin for trin guide til en ret, der kan kan det hele, hvad angår smag.
Bemærk, at jeg bruger en købt fiskefars, da det er et af de trin, jeg synes, man med fordel kan springe over, uden det går udover smagen.
Vil du lave fiskefars fra bunden, kan du følge den opskrift, der er nederst i artiklen.
Opskrift på forloren skildpadde
Forloren skildpadde (opskrift på en klassiker)
Ingredienser
- 1,6 kilo kalvebov
- 4 gulerødder
- 0,5 knoldselleri
- 3 løg
- 1-2 porrer
- 1,5 l vand
- 1 bouillonterning
- 2 laurbærblade
Frikadeller og kødboller
- 500 gram hakket svine- og kalvekød
- 1 æg
- 1 løg - revet
- 0,75 dl hvedemel
- 0,5 dl mælk
- salt og friskkværnet peber
Fiskefrikadeller og fiskeboller
- 400 gram fiskefars
- 0,5 håndfuld purløg - hakket
- citronsaft
- 1 tsk muskatnød - stødt
Sauce
- 50 gram smør
- 50 gram hvedemel
- 2 teske paprika
- 1,5 liter suppe - fra kalveboven
- 2 spiseske tomatpure
- 2 deciliter sherry
- 1 spiseske citronskal - fintrevet
- madkulør
- 1 teske muskatnød - revet el stødt
- salt og friskkværnet peber
- 8 æg - smilende
Sådan gør du
Kalvebov og suppe
- Begynd med at tilberede grøntsagerne: Skræl gulerødder, skær det yderste af den halve selleriknold og skær begge i store stykker. Del løgene i fire dele og skær porrerne i store skiver.
- Læg kalvebov i en stor suppegryde, tilsæt grøntsagerne, bouillonterning, laurbærblade og vand. Bring vandet i kog.
- Når vandet koger, skummer du lige af med en ske i overfladen. Herefter lader du kødet simre i to timer, du kan eventuelt hælde mere vand ved undervejs, hvis du synes, at det skrumper for meget. Imens kan du lave frikadeller og fiskefrikadeller samt kød- og fiskeboller.
Frikadeller og kødboller
- Riv løget. Bland farsen med æg, mel, mælk, løg samt salt og peber.
- Lad farsen stå i køleskabet i en halv time, inden du laver frikadeller og kødboller.
- Steg små minifrikadeller i smør på panden, brug to tredjedele af frikadellefarsen og gem en tredjedel til kødboller. I mens de steger, sætter du vand over i en gryde til kødbollerne.
- Form små kødboller i hånden med en ske og hæld dem i vandet, når det koger. Lad dem koge i fem minutter, og tag dem herefter op med en hulske eller hæld dem i si.
- Kom henholdsvis frikadeller og fiskefrikadeller i hver sin skål og sæt til side.
Fiskefrikadeller og fiskeboller
- Klip purløg ned i fiskefarsen, dryp lidt citronsaft i, tilsæt muskat og rør godt rundt.
- Steg små minifiskefrikadeller på medium til lav varme i fem-syv minutter. Gem en tredjedel til fiskeboller, hvis du vælger at lave dem selv. Ellers steger du blot dem alle.
- Fiskebollerne laves nemmest med en tyl. Sæt vand over kog i en lille gryde, sprøjt små boller ud af tyllen og lad fiskebollerne koge seks minutter.
Sovsen
- Når kalveboven er mør, tager du den op af suppen og placerer den på et spækbræt. Her sørger du for at presse den sammen ved at tage endnu et spækbræt og lægge ovenpå.
- Si suppen og hæld den i en stor skål. Du kan bruge suppegryden til saucen.
- Smelt smør i gryden og hæld melet ved. Pisk godt, så det bliver en klumpet masse. Tilsæt 2 teskefuld paprika og pisk det ind i klumpen.
- Hæld sherryen i og pisk. Kom tomatpure i, og hæld herefter langsomt suppe i lidt efter lidt, imens du pisker godt.
- Når du har en god, tyk sovsekonsistens, kommer du revet citronskal kulør, salt og peber i. Smag til og tilsæt eventuelt mere sherry og citronskal.
Servering
- Skær kalvebov i tern og bland i sovsen.
- Hæld også frikadeller og boller i sovsen, vend det hele rundt og varm op i ca. fem minutter.
- Kog smilende æg. Æggene skal i vandet, når det koger og skal syv minutter. Herefter pilles de og skæres på langs.
- Nu serverer du retten med de halve æg på toppen, lidt persilledrys og et kuvertbrød eller flutes-skiver. Velbekomme.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Forloren skildpadde serveres straks med smilende æg og et drys af persille eller purløg på toppen.
En herlig dansk ret, som det tager lang tid at lave, men som også kan fryses ned, så du har får aftensmåltider ud af retten.
Se også disse snydeopskrifter (forlorne):
Forloren kylling - farsbrød med hakket kylling
sven zaber
Hvorfor skal vi læse om dit familieliv. Giv så da bare retten